Obama, son BM Genel Kurulu konuşmasında İsrail'e 'işgalci' dedi

ABD Başkanı olarak son kez BM Genel Kurulu’nda konuşan Obama Filistin’e “İsrail’i tanı” çağrısı yaparken İsrail’in Filistin topraklarını kalıcı biçimde işgal edemeyeceğini vurguladı. Suriye’de siyasi çözümün tek seçenek olduğunu söyleyen Obama, “Tek adamlık sistemi savaş çıkarır” dedi.

Yayınlanma: 20.09.2016 - 18:39
Abone Ol google-news

Kasımda halefi seçilecek ve ocakta koltuğu devredecek Barack Obama ABD başkanı olarak sekizinci ve son kez BM Genel Kurulu’nda konuştu.

Bazı uzmanların geleceğin tek adamlık sistemi getireceğini savunduğunu aktaran Obama, “Tarih gösteriyor ki tek adamlık sadece iki yol açar: Kalıcı baskı ve zulüm içerde ihtilaf ve çatışma çıkarırken, dışarda da düşmanlar ve günah keçileri yaratılır ve savaş çıkar” dedi. Ortadoğu ve başka bölgeleri mahveden aşırılıkçı ve mezhepçi şiddetin hızla tersine çevirmenin mümkün olmadığını dile getiren Obama “Dürüstsek biliyoruzdur ki, hiçbir dış güç farklı dini ya da etnik toplulukları uzun süre bir arada yaşamaya zorlayamaz. Toplulukların nasıl birlikte yaşayacağına dair temel sorulara yanıt bulunana dek aşırılıkçılığın közü yanmaya devam edecek. Sayısız insan ıstırap çekecek” dedi. İsrail’e “işgalci” atfında bulunan Obama, “Filistinlilerin tahrikleri reddedip İsrail’in meşruluğunu tanıması ve İsrail’in de Filistin topraklarını kalıcı biçimde işgal edemeyeceği ve yerleşim yapamayacağını tanıması halinde kesinlikle İsrailliler ile Filistinliler daha iyi olacak” dedi.

Rusya’yı “kaybettiği ihtişamı güç kullanarak geriye kazanmaya çalışmakla” suçlayan Obama, Suriye’de askeri bir çözümün var olamayacağını, siyasi çözümün tek seçenek olduğunu vurguladı.

Ban’dan eleştiri

BM Genel Sekreteri sıfatıyla son kez BM Genel Kurulu’nun açılışını yapan Ban Ki-mun da Esad’ı eleştirerek “Birçok grup masum insanları öldürdü ancak hiçbirisi varil bombalarıyla sivillere saldıran ve binlerce tutukluya işkence eden Suriye hükümetinden daha fazla insan öldürmedi. Suriye’nin geleceği bir kişin kaderine bırakılamaz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler