Obama'dan ilk tepki

Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Liderler durumdan memnun olduklarını dile getirirken Mübarek'e bir darbe de İsviçre'den geldi. İsviçre Dışişleri Bakanlığı Mübarek'in malvarlıklarının dondurulacağını bildirdi. Obama'da Mübarek'in gidişini "istifa ederek halka cevap verdi" diyerek değerlendirdi.

Obama'dan ilk tepki
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.02.2011 - 18:24

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa ederek, Mısır halkının değişime duyduğu açlığa cevap verdiğini, bunun Mısır'ın dönüşümünün son noktası değil, başlangıcı olduğunu belirterek, "Mısır halkı konuştu, seslerine kulak verildi ve Mısır hiçbir zaman aynı olmayacak" dedi.

MÜBAREK GİTTİ, TAHRİR MUTLU FOTO-GALERİ

Obama, Mübarek'in istifasının ardından Beyaz Saray'da açıklama yaptı.

"Hayatımızda, tarihe yazıldığına tanıklık etme ayrıcalığına sahip olduğumuz birkaç an vardır" diyen Obama, bunun da o anlardan biri olduğunu söyledi.
Obama, "Mısır halkı konuştu, seslerine kulak verildi ve Mısır hiçbir zaman aynı olmayacak" dedi.

Mübarek'in istifa ederek, Mısır halkının değişime duyduğu açlığa cevap verdiğini ifade eden Obama, ancak bunun Mısır'ın dönüşümünün son noktası değil, başlangıcı olduğunu kaydetti.

Obama, "Önümüzde zorlu günlerin olacağına eminim. Birçok soru hala yanıtsız. Ancak Mısır halkının bu cevapları bulabileceğinden ve bunu barışçıl, yapıcı ve bu son haftayı tanımlayan birlik ruhu içinde yapacağından eminim" ifadesini kullandı.


"Ordu vatansever ve sorumlu davrandı"

Mısırlılar'ın "gerçek demokrasiden daha az olanının kabul etmeyeceklerini" gösterdiğini belirten Obama, "vatansever ve sorumlu bir şekilde hareket eden ordunun şimdi de Mısır halkının gözünde güvenilir bir geçişi sağlaması gerektiğini" söyledi.

Obama, "Bu şu demek: Mısır halkının haklarının korunması, olağanüstü hal yasasının kaldırılması, bu değişimi geri döndürülemez hale getirmek için anayasa ve diğer yasaların revize edilmesi ve adil ve özgür seçimlere uzanan açık bir yolun yaratılması gerekli. Daha önemlisi de, Mısır halkının gösterdiği barışçıl protestolar ve azmin ruhunun bu değişimin arkasında güçlü bir rüzgar olarak hizmet edebilmesi için bu geçiş süreci Mısır'ın tüm seslerini masaya getirmeli" dedi.

ABD'nin Mısır'ın dostu ve ortağı olmaya devam edeceğini vurgulayarak, demokrasiye güvenilir bir geçiş olması için gerekli olan ve istenen tüm yardımı sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

Mısır'ın genç halkının son günlerde gösterdiği ortak beceri ve girişimcilik ruhunun, bu neslin olağanüstü potansiyelinin hayata geçmesine imkan verecek yeni fırsat, istihdam ve işlerin yaratılması için kullanılabileceğinden emin olduğunu belirten Obama, "Demokratik bir Mısır'ın, sadece bölgede değil, dünya genelindeki sorumlu liderlik rolünü geliştirebileceğini de biliyorum" dedi.


"Bunlar insan haysiyetinin gücü ve hiçbir zaman geri çevrilemez"

Obama, Mısır'ın 6 bin yıldan uzun süredir insanlık tarihinde önemli bir rol oynadığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son birkaç hafta içinde, Mısır halkı evrensel haklarını talep ederken, tarihin çarkı göz kamaştırıcı bir hızda döndü. Anneler ve babaların, çocuklarına, özgürlüğün nasıl bir şey olduğunu göstermek için, onları omuzlarında taşıdıklarını, genç bir Mısırlının 'Hayatımda ilk kez adamdan sayıldım, sesim duyuldu, ben sadece bir kişi olmama rağmen gerçek demokrasi böyle işler' dediğini gördük. Protestocuların, defalarca 'barışçıl insanlarız (salmiya)' dediklerini duyduk. Ordunun, korumaya söz verdiği halka karşı kurşun sıkmadığını, yaralıları tedavi etmek için caddelerde koşuşturan doktor ve hemşireleri gördük. Protestocuların silahlı olmadığından emin olmak için çalışan gönüllülere rastladık. İnanç sahibi insanların birlikte dua ettiğine ve şarkılar söylediğine, Müslüman ve Hristiyan olarak birlik mesajı verdiklerine şahit olduk. Dinler arasındaki gerilimler bu dünyada hala birçok bölünmelere neden olduğunu ve tek bir olayın bu uçurumu kapatamayacağını bilmemize rağmen, bu manzaralar bize farklılıklarımızla tanımlanmak zorunda olmadığımızı, paylaştığımız ortak insanlıkla tanımlanabileceğimizi hatırlatıyor.
En önemlisi, korkularını değil, umutlarını temsil eden, sınırsız arzularına yanıt veren bir hükümet çağrısında bulunurken, kendi yaratıcılıklarını, yeteneklerini ve teknolojiyi kullanan yeni bir neslin ortaya çıktığını gördük. Tüm bunlar insan haysiyetinin gücü ve hiçbir zaman geri çevrilemez."


"Mısır halkı bize ilham verdi"

Obama, Mısır halkının kendilerine ilham verdiğini belirterek, "Mısır halkı, adaletin en iyi şiddet üzerinden kazanabileceği fikrinin yalan olduğunu gösterdi ve bunun terörizm, şiddet, hesapsızca öldürme ile değil, şiddet içermeyen bir manevi güçle yapılabileceğini ortaya koydu" dedi.

Mısır halkının yaptıklarını, Berlin duvarının yıkılması, Endonezyalı öğrencilerin sokaklara dökülmesi, Gandi'nin halkına adaletin yolunda öncülük etmesi gibi önemli tarihi olaylara benzeten Obama, Martin Luther King'in "Ruhlarımızda özgürlüğümüzü haykıran bir şey var" sözlerini hatırlatarak, "Tahrir Meydanı'ndan gelen haykırışların da böyle olduğunu ve tüm dünyanın bunu gördüğünü" ifade etti.

Obama, "Bugün Mısır halkına ait. Amerika halkı da Mısır ve Kahire'deki bu manzaralardan etkilendi. 'Tahrir' kelimesinin anlamı 'kurtuluş' demek. Bu kelime, ruhlarımızda özgürlük için haykırışına hitap ediyor ve sonsuza dek bize Mısır halkını ve ne için mücadele verdiğini, ülkelerini ve dolayısıyla dünyayı nasıl değiştirdiklerini hatırlatacak" ifadesini kullandı.


Amerika Başkan Yardımcısı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Mısır'da "tarihi bir gün" yaşandığını belirterek, Hüsnü Mübarek'in istifasının bu ülkeye en kısa sürede demokrasinin gelmesini sağlayacağını söyledi.

 

Türkiye

Başbakanlık, Mısır'da yönetimi devralan Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'nin, sağduyulu ve mutedil bir yaklaşımla, adil ve serbest seçimlerle oluşacak yeni yönetime görevi en kısa zamanda devretmesinin ve Mısır halkının iradesiyle şekillenecek anayasal demokrasiye geçilmesinin temenni edildiğini bildirdi.

Başbakanlık Basım Merkezi internet sitesinde yer alan açıklamada Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın Cumhurbaşkanı Mübarek'in görevden ayrıldığını ve ülke yönetimini Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ne bıraktığını açıkladığı ifade edildi.

Türkiye'nin, Mısır'daki kitle gösterilerinin başlangıcından bu yana kardeş Mısır halkının demokrasi ve özgürlük yönündeki meşru taleplerini desteklediği belirtilen açıklamada, Mısır'da çoğulcu, katılımcı ve insan haklarına dayalı bir düzene suhulet içinde geçilmesine yönelik temennilerini ifade ettiğine dikkat çekildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Yönetimi devralan Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'nin, sağduyulu ve mutedil bir yaklaşımla, adil ve serbest seçimlerle oluşacak yeni yönetime görevi en kısa zamanda devretmesini ve Mısır halkının iradesiyle şekillenecek anayasal demokrasiye geçilmesini temenni ediyoruz.
Köklü bir devlet geleneğine sahip olan Mısır'ın bu gelişmelerden daha da güçlenmiş olarak çıkacağına yürekten inanıyoruz.
Mısır'ın bu süreçte ekonomik açıdan sıkıntıya düşmemesi ve herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için uluslararası toplum azami gayreti göstermelidir.
Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dost ülke Mısır'ın ve kardeş Mısır halkının yanında olmaya devam edecektir."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevinden istifasının ardından Mısır halkının taleplerini karşılayacak bir sistemin çıkmasını ümit ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Twitter'dan yayınladığı mesajında, "Mısır halkı için hayırlı olsun. Mısır halkı uzun soluklu bir eylemle isteğini ortaya koymuştu" dedi.

"Şimdi ümit ederiz ki Mısır halkının taleplerini karşılayacak bir sistem ortaya çıkar" diyen Davutoğlu, güçlü bir devlet olan Mısır'ın devlet kurumlarının sürekliliğinin önemine dikkat çekti.

 

İsrail

İsrail hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Mübarek'in istifasının Mısır ve komşuları için "sarsıntısız" bir geçiş sürecinin başlatmasını umduklarını belirterek, İsrail ile Mısır arasında 1979'da varılan barış anlaşmasının korunmasının gerekli olduğunu kaydetti.

Sıcak yorumlar yapmak için henüz erken olduğunu belirten İsrailli yetkili, Cumhurbaşkanı Mübarek'in gidişinin bazı İsrailli yetkililerde endişe yarattığını da sözlerine ekledi.

 

 

İngiltere

İngiltere Başbakanı David Cameron, "Mısır'ın, ülkeyi bir araya getirecek değerli bir fırsat yakaladığını" kaydederek, Mısır'ı şu anda yönetenlerin halkın isteklerini yansıtma görevi olduğunu söyledi.

Cameron Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından bir açıklama yaptı. Bugünün, özellikle ülkelerinde değişim için cesurca ve barışçıl bir şekilde görüşlerini ortaya koyan, Mısır'da Tahrir meydanındaki ve diğer yerlerdeki insanlar için önemli bir gün olduğunu kaydeden Cameron, "Mısır'ın, ülkeyi bir araya getirecek bir hükümet için değerli bir fırsat yakaladığını" belirtti.

İngiltere'nin Mısır'ın ve Mısır halkının dostu olarak elinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğunu söyleyen Cameron, şöyle konuştu:
"Açık, özgür ve demokratik bir toplum oluşturulmasını sağlayacak bir hükümet olması gerektiğine inanıyoruz. Tabii bugün olan, sadece ilk adım olmalı. Mısır'ı şu anda yönetenlerin, Mısır halkının isteklerini yansıtma görevi var. Özellikle, açık, demokratik ve özgür Mısır için, sivil ve demokratik bir yasaya doğru ilerlenmeli."

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa ederek, "halkının değişim ve yeni başlangıç çağrılarına kulak verdiğini" söyledi.

Hague konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu değişimin Mısır halkının cesareti ve kararlılığıyla gerçekleştiğini ifade etti.

Mısır halkının geleceğini, daha açık ve demokratik bir toplum için şekillendireceğine inandığını kaydeden Hague, şunları bildirdi:
"Şimdi Mısırlılar için ilerleme, farklılıklarını barışçıl bir şekilde çözme ve daha geniş tabanlı bir hükümete geçiş zamanı. Ülkedeki Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyinin, geçiş için gerekli olan somut adımları atma, özgür ve adil seçimleri hazırlama sorumluluğu var. Zamanı geriye alma girişimleri, Mısır'ın istikrarına zarar verir. Gönülsüz önlemler alma zamanı değildir. Mısırlılar, yüzeysel değişim için değil, daha iyisi için geri dönülemez değişim istediklerini göstermiştir."

 

 

Almanya

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifasını "tarihi bir değişim" olarak niteledi.

 

Arap Birliği

Arap Birliği Genel sekreteri Amr Musa da, Mısır'daki değişimi "Beyaz Devrim" olarak niteleyerek, "Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

 

İsviçre

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Mübarek'in bu ülkedeki olası malvarlıklarının belirlenerek dondurulacağını açıkladı.

 

İspanya

İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla ilgili olarak, "Hızlı, düzenli ve barışçıl bir şekilde demokrasiye geçiş yapılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Jimenez, düzenlediği basın toplantısında "Mısır tarihinde kilit bir dönemin yaşandığını" belirterek, ülkenin siyasi ve sosyal aktörlerine büyük iş düştüğünü vurguladı. İspanyol hükümeti olarak gerek ikili ilişkilerle gerekse AB yoluyla Mısır'daki demokratikleşme sürecine destek vermeye hazır olduğunu kaydeden Jimenez, "Mübarek'in istifasının, demokrasiye geçişi kolaylaştırmasını temenni ediyoruz. Mısır'daki yeni sürece tüm aktörlerin dahil olması çok önemli" şeklinde konuştu.

Jimenez, "Mısır vatandaşları büyük bir demokratik olgunluk ve büyük bir sorumluluk gösterdi. Mısırlılar, özgürlük ve adaleti çok arzuluyorlar" açıklamasında bulundu.

 

İran

İran, Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifa etmeye mecbur bırakan halk hareketinin zafere ulaşmasını kutladı.

Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Mısır'daki devrim hareketini, ''Büyük Mısır halkını zaferden dolayı tebrik ediyor, onların sevinçlerini paylaştığımızı bildiririz'' sözleriyle değerlendirdi.

Milyonlarca kişinin, bugün İran İslam Devrimi'nin 32. yıl dönümünü kutlama törenlerine katılarak devrime olan bağlılıklarını gösterdiğini kaydeden Salihi, ''İran halkı, tarih yaratan Mısır halkının, cesur ve adalet talep eden hareketinin yanında'' ifadesini kullandı.

Mısır halkından direniş, azim ve sağlam iradeyle gurur verici zaferlerini pekiştirmelerini isteyen Salihi, Mısırlıların hakları olan tüm taleplerini elde etmesi temennisinde bulundu.
Salihi, siyonist İsrail'e karşı mücadelede parlak bir geçmişi bulunan Mısır ordusundan da böylesi hassas bir süreçte kendi büyük halkının tüm isteklerinin gerçekleşmesi için üzerine düşen tarihi görevi yerine getirmesinin beklendiğini belirtti.

Tahran yönetimi, Mısır'daki halk hareketini ilk gününden beri destekleyerek, yönetimden halkının sesine kulak vermesini talep etmişti.

Bu arada, Mısır'daki halk hareketinin zafere ulaşması, İran'da 11 Şubat 1979'da Şah rejiminin devrilmesi ve İslam Devrimi'nin zafere ulaşmasıyla aynı güne denk geldi.

 

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Mısır halkının "büyük bir zafer" elde ettiğini söyleyerek, "Mısırlılar'ın bu yolda devam etmelerini ve tüm tarihi isteklerini gerçekleştirmelerini umduklarını" belirtti.

 

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da, "halkının sesini dinleyen" Mübarek'in istifasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Mısır'da "geniş katılımlı bir hükümet kurulması" çağrısı yaptı.

 

Ürdün

Ürdün Hükümeti, Mısır'da ordunun ülkenin istikrarlı ve müreffeh yeni bir döneme geçmesi için üslendiği görevi başarıyla yerine getireceğine inandığını açıkladı.

Resmi haber ajansı Petra tarafından yayımlanan açıklamada, Mısır'ın yeni dönemde de, Arap dünyasındaki öncü rolünü koruyacağına inanıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Mısır ordusunun büyük bir sorumluluk üstlenmiş olduğu ifade edildi.

 

Hamas iktidarının başkanı

Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas iktidarının Başbakanı İsmail Haniye, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını "Mısır halkı yeni bir tarih yazıyor" sözleriyle karşıladı.

Haniye, istifanın ardından Mısır'daki Müslüman Kardeşler liderlerinden Şeyh Muhammed Badi ile bir telefon konuşması yaparak, Mısır halkının gerçekleştirdiği devrimi kutladı. Haniye, "Mısır halkı yeni bir tarih yazıyor, Gazze'deki ablukanın da çözüleceği görünüyor" dedi.

Hamas, Mübarek'in istifasını, ''Mısır'daki devrimin zaferinin başlangıcı'' olarak nitelendirdi.

Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas Hareketi sözcülerinden Dr. Sami Ebu Zühri, bunun Mısır halkının iradesinin ve azminin bir sonucu olduğunu ve Hamas olarak Mısır halkının yanında olduklarını belirtti.

Elde ettikleri bu zafer nedeniyle Mısır halkını kutlayan Ebu Zühri, Mısır ordusunu da halkın taleplerini dikkate almaya ve bu haktan dönüşe yönelik hiç kimsenin çabalarına izin vermemeye çağırdı.

Ebu Zühri, yeni Mısır liderlerine, Gazze Şeridi'nin yeniden imarının sağlanması amacıyla ablukanın kaldırılması ve Mısır sınırındaki Refah geçişinin süresiz olarak açılması için acilen karar alma çağrısında da bulundu.

Ebu Zühri, Mübarek'in Gazze'deki ablukanın ve Gazze'ye yönelik son savaşın sorumlularından biri olduğunu da kaydetti.

Mübarek'in istifa ettiğinin açıklanmasının ardından, yüzlerce Filistinli Gazze sokaklarına döküldü. Gazze'deki Filistinliler, kimileri araçlarıyla turlar atarak, kimileri de havaya silahlarıyla ateş açarak Mübarek'in görevini bırakmasını kutluyor.

 

Arap dünyasında bayram sevinci

Aralık ortasında başlayan protesto hareketinin ardından 14 Ocak'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terkettiği ve birçok Arap ülkesinde gösterileri ateşlediği Tunus'un başkenti Tunus'ta, Mübarek'in gidişi otomobil klaksonları ve danslarla kutlandı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un birçok semtinde de, Mısır Cumhurbaşkanının istifası otomobil konvoyları, klaksonlar ve havai fişeklerle kutlandı.

Katar'ın başkenti Doha'da binlerce Mısırlı ve Arap, Mısır Ulusal Marşı'nı okuyarak, "Yaşasın Mısır" ve "Mısır özgür, hırsızlar gitti" diye sloganlar attı, Mısır bayrakları ve 1970'de ölen eski Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'ın resimlerini taşıdı.

Yemen'de de Mübarek'in istifasını kutlayan binlerce kişi "Dün Tunus, Bugün Mısır, Yarın Yemenliler zincirlerini kıracak" diye bağırdı.

Fas'ın başkenti Rabat'ta da yüzlerce kişi Mübarek'in gidişini ve Mısır halkının "zaferini" sloganlarla kutlarken, Faslı yetkililer henüz Mısır Cumhurbaşkanı'nın istifasına ilişkin resmi açıklama yapmadılar.

Batı Şeria'daki Filistin yönetiminin merkezi Ramallah'ta da yüzlerce kişi Mübarek'in istifasının ardından sevinç gösterisi yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler