Obama'ya "Türkiye'de radar" önerisi
Washington Post gazetesine konuşan, Stanford Üniversitesi'nin tanınmış füze savunması uzmanı fizikçi Dean Wilkening, Rusya'nın şiddetle karşı çıktığı "füze kalkanı" projesi konusunda Beyaz Saray'a iki seneçeği olan bir öneri sunduğunu, bunlardan birini Türkiye'de radar konuşlanmasını içerdiğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ziyareti nedeniyle START Antlaşması ile birlikte gündemin ilk sıralarına tırmanan, Bush Yönetiminden miras, Avrupa'daki "füze kalkanı" projesine ilişkin olarak Beyaz Saray'a "Türkiye'de radar" konuşlanması seçeneğini de içeren bir önerin sunulduğu bildirildi.
Washington Post gazetesi, Başkan Obama'nın, Rusya ziyareti sırasında silahların kontrolü ve START Antlaşması'na odaklanacağını belirttiği geniş haberinde "füze savunması" konusu üzerinde de durdu. Bush Yönetimi'nin, Avrupa'nın İran'dan kaynaklanan olası bir füze saldırısına karşı Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne konuşlanması öngördüğü "füze kalkanı", Rusya, esasen kendisini hedef aldığını öne sürerek şiddetle karşı çıkıyor.
ABD'li gazete, füze savunması konusunda Obama'nın, Başkan George W. Bush'dan miras kalan planını gözden geçirmeyi sürdürdüğünü söylediğine dikkat çekerken Bush'un, Polonya'da interseptör füzelerin, Çek Cumhuriyeti'nde ise radar konuşlanmasını öngördüğü anımsatıldı.
Wilkening'in önerisi
Haberde üst düzey bir ABD Yönetimi yetkilisinin, kısa bir süre önce Bush Planı'na meydan okuyan Stanford Üniversitesi'nin tanınmış silah ve füze savunması uzmanı, fizikçi Dean Wilkening'in çalışmalarına dikkat çektiği belirtildikten sonra şöyle devam edildi: "Wilkening, bir mülakatta Beyaz Saray'a, Avrupa'yı İran'dan kaynaklı bir füze saldırısına karşı daha iyi koruyacağını gösteren iki seçeneğin verilerini sunduğunu söyledi. Bunlardan biri, Türkiye'de bir radar, Romanya'da ise interseptörlerin konuşlandırılmasıdır. Diğeri ise, 2015'de kullanmaya hazır olması beklenen, Deniz Kuvvetleri'nin Aegis savunma sisteminin bir versiyonunun kullanılmasıdır."
'Moskova Romanya'da uzun menzilli interseptörler istemez'
Haberde Rusya'nın Stratejik Roket Kuvvetleri eski komutanı General Viktor Yesin'in de, Moskova'nın, Romanya'da uzun menzilli interseptörlerin yerleştirilmesini kabul etmeyeceğini, ancak Rus ordusunun stratejik bir tehdit olarak görmeyeceği, Aegis sistemini temel alan bir sistemi olumlu karşılayacağını söylediğini de yazdı.
Washington Post da, Obama Yönetiminin alternatifleri araştırırken Rusya'nın, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ni kapsayan plandan açıkça vazgeçilmesi talebini reddettiğini anımsatarak analistlerin, yönetimin Rus baskılarına boyun eğdiği veya Avrupa'daki müttefiklerini terk ettiği görüntüsünü vermek istemediğini söylediklerini de yazdı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama