'Öcalan MİT Yasası'nı beğenmedi'

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dün İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi.

'Öcalan MİT Yasası'nı beğenmedi'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.04.2014 - 18:19

İmralı adasında dün Abdullah Öcalan ile görüşen heyette yer alan BDP Grup Başkenvekili İdris Baluken 3 saate yakın süren görüşmenin olumlu ve verimli geçtiğini belirtti. Baluken, görüşmede seçim süreci, 1 Mayıs, BDP, DTK ve HDP'nin yeniden yapılandırılması, Rojava ve Ortadoğu'daki gelişmelerin ele alındığını anlattı.

Öcalan'ın görüşmede seçim öncesinden başlayarak tüm engellemelere ve baskılara ve seçim sonuçlarına etki edecek hilelere rağmen, ortaya çıkan sonucun önemli olduğunu söylediğini anlatan Baluken, "Bu sonucun örgütlü kurumlar tarafından geliştirilerek, hedefler doğrultusunda bir siyasi kazanıma dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Biz de yeniden yapılandırma surecinde bazı tartışmalar yürütüp bunları dikkate alacağız" dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Buleken, Haziran ayında kongreye gidecek olan HDP'ye BDP'li vekillerin geçmesi ve HDP'nin Eş Başkanlığına kimlerin getirileceği ile ilgili tartışmalar konusunda ise, "Bunu iki partinin yetkili organlarının belirlemesini ve halkın teveccühlerini ve görüşlerini dikkate almamızı istedi" diye konuştu.

MİT YASASINI YETERLİ BULMAMIŞ
Öcalan'ın, çıkırılan ve İmralı'da yürütülen görüşmelerin yasal zeminini oluşturmak şeklinde değerlendirilen MİT yasasını da yeterli bir düzenleme olarak görmediğini ifade eden BDP'li Baluken şunları söyledi;

"Yasal zemin oluşturulması için mutlaka gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Bu konuda HDP Hukuk Komisyonu'nun da bazı çalışmalar yaparak hükümete sunması, hükümetin de bu konuda kendi üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmesi gerektiğini ifade etti."

HIZLA ÇIKARILMASINI İSTEDİĞİ 2 YASA
Çözüm süreci için acil çıkarılması gereken 2 yasadan da Öcalan'ın söz ettiğini ifade eden BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, şöyle konuştu:

"Sayın Öcalan, bundan sonraki sürecin yürümesi için Kürt meselesi bazında iki yasanın hızla çıkarılması gerektiğini söylüyor. Bunlardan biri yerel yönetimler özerklik yasası, ikincisi de demokratik sivil toplum yasasıdır. Yerel yönetim özerklik yasası ile katı merkeziyetçi bir yapıyı aşan ve yerelden demokrasiyi inşaa eden bir yasal düzenlemenin idari reform ile yasallaşması gerekiyor. Demokratik sivil toplum yasasında ise, sivil toplumun önünü açan, örgütlenmesini yasal güvence altına alan bir yasal düzenlemedir. DTK örneğini verdi. Diyalog aşamasından müzakereye geçiş için gerekli olan yasal düzenlemeler ve daha sonraki aşamada Kürt meselesinin çözümü için gerekli olan 2 yasa daha çok konuşuldu. Dönüş yasası ile ilgili vurgu da var. Nihai olarak bir sonucu ulaşsak bile, hükümet halen olası gelişmelerin hiç birinin yasasını gereğini yerine getirmemiş durumda."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler