Öcalan'la görüşmeler neden durdu?
Devletin, İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile sürdürdüğü görüşmelerin durduğu öğrenildi.
Devletin, İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile sürdürdüğü görüşmelerin durduğu öğrenildi. Görüşmelerin Öcalan’ın “tasfiye mi çözüm mü” sorusuna net yanıt alamaması nedeniyle tıkandığı ve “devlet” adına görüşme yapan heyetin Ekim ayının ilk günlerinden sonra İmralı’ya gitmediği belirtiliyor. Yeni ziyaretin ne zaman yapılacağı henüz belli değil.
İmralı'ya üç ziyaret
Vatan'ın haberine göre; İmralı ile görüşmeler, PKK’nin metropollerde saldırıları arttırmasının ardından başladı. Öcalan’ın 31 Mayıs itibariyle devreden çıktığını açıklamasının ardından PKK çok sayıda sivil vatandaşın da ölümüne neden olan saldırılarda bulunmuştu. Öcalan ile uzun bir aradan sonra ilk görüşme Haziran ayının son günlerinde gerçekleşti.
Öcalan’ın Kürt sorunun çözümünde tekrar inisiyatif alması ve PKK’nin eylemsizlik ilan etmesi için devlet heyeti Öcalan ile 2 görüşme daha yaptı. Bu görüşmeler çerçevesinde Ağustos’un ilk günlerinde Öcalan Kürt sorunun çözümü için tekrar devreye girdiğini açıkladı. PKK de 13 Ağustos ve 20 Eylül arasında eylemsizlik ilan etti. Öcalan’ın devreye girdiğini açıklamasından sonra ise İmralı’ya ziyaretler sıklaştı.
Eylemsizlik kararının uzatılması
Bu tarihler arasında da Öcalan ile bu kez “PKK’nin eylemsizlik kararını uzun soluklu uzatması” ve “silahların bırakılması ortamının yaratılmasına” yönelik görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde, PKK’nın sınır ötesine çekilip çekilmeyeceği, Kürtlerin nasıl bir çözüm istediği gibi konular da ele alındı. 27 Eylül günü DTK eş Başkanı Aysel Tuğluk İmralı adasına avukatı sıfatı ile gitti. Tuğluk, Öcalan ile yaptığı görüşmede “devlet heyeti” ile yapılan görüşmelere ilişkin ilk elden bilgi sahibi oldu. Bu görüşmenin ardından örgüt, eylemsizlik kararını bir ay süre ile yani 1 Kasım tarihine kadar uzattığını açıkladı.
27 Eylül’den sonra devlet heyeti ile Öcalan arasında sadece bir kez görüşme gercekleştirildi. Ekim’in ilk günlerinde gerçekleştirilen bu son görüşmede devlet yetkilileri, Öcalan ile “aşamalı olarak bir çözüm süreci” üzerinde durdu.
Ancak Öcalan, hükümetin PKK’nın tasfiyesine yönelik söylemleri ve uluslararası adımları gündeme getirdi. Öcalan’ın “çözüm” amacıyla yürütülen sürecin “tasfiye” hedefine yöneldiği konusunda kuşkularını ifade etmesi ve tatminkar bir yanıt istemesi üzerine görüşmelere bir süreliğine ara verildi. İmralı’ya yeni ziyaretin ne zaman yapılacağı da belli olmadı.
Kim oldukları söylenmedi
Öcalan ile 20 Eylül öncesi ve sonrasında yapılan görüşmelere devlet yetkililerin sivil olarak katıldıkları, görüşmeye katılan devlet yetkililerinin birbirlerine “isimleri” ile hitap etmedikleri ve “sıfat” kullanmadıkları da kaydedildi. Öcalan’ın görüşmelerde kendilerini biz “devletiz” diye tanıtan katılımcıların kim olduklarını öğrenemediği öğrenildi.
İmralı’da Türkiye sohbetleri
İmralı’daki görüşmelerde zaman zaman “gerilla” mantığı ve Kürterin dağa çıkış nedenlerini anlamaya yönelik derin Türkiye sohbetleri de yapıldı. Devlet yetkilileri görüşmeye başlamadan önce “Bir şeye ihtiyacın var mı? Sağlığın iyi mi?” diye sorular da yöneltti. Görüşmeler kimi zaman gün boyu sürdüğü ve “karşılıklı güven” esasına dayandığına işaret edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama