Öğrencilere eşek eti yedirdiler

Adana'da bir öğrenci yurdu ile hastanede yemek ihalesini alan firmanın at ve eşek eti kullandığı belirlendi.

Yayınlanma: 29.12.2009 - 11:07
Abone Ol google-news

Adana Valisi İlhan Atış, 2 kurumdaki yemekhanede at-eşek eti kullanıldığının belirlenmesinin ardından, bu kurumlara yemek veren firmaların ihalelerinin iptal edildiğini söyledi.

Adana Valisi İlhan Atış, bir öğrenci yurdunda yemek ihalesini alan firmanın yemeklerde ''at-eşek eti'' kullandığı iddiaları üzerine makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Tarım il Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğünün denetimlerini aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Denetimler kapsamında 91 yerden örnek alındığını ve bu örneklerden sadece 2 tanesinde tek tırnaklı hayvan etinin ortaya çıktığını belirten Atış, ''kamu kurumlarına verdiği yemekte at-eşek eti kullanan firmaların ihaleleri iptal edildi. Konunun aydınlığa kavuşabilmesi içn bir vali yardımcımızın başkanlığındaki heyet çalışmalarını sürdürüyor'' diye konuştu.

Vali Atış, bunun bir cezai müeyyidesinin olduğunu ve ağır para cezası verecek olmalarının yanında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Tek tırnaklı hayvan etlerinin kullanıldığı yerlerin birisinin öğrenci yurdu diğerinin hastane olduğu doğrudur. Kullanılan etlerin çok az miktarda olduğunu düşünüyoruz. Öğrenci yurdunda kalan öğrencilerimizin hiçbir endişesi olmasın. Denetimler çok sıklaştırıldı. Etlerin nerede piyasaya sürüldüğü ortaya çıkarılacaktır. Emniyet ve jandarma ekiplerimiz çalışmalarını ortaklaşa sürdürüyor. Halkın et tüketimi konusunda herhangi bir endişesi olmasın. Biz de eti kasaptan alıp yiyoruz. Çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın bir endişesi olmasın. Denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Eti nereden aldıkları belli. Elimizden geleni tümüyle yapıyoruz.''

Vali Atış, bu arada yurttaşlara hazır kıyma yememelerini de tavsiye etti.
 

Ruh sağlığı hastanesinde de aynı firma yemek veriyor

Bu arada, Adana il Tarım Müdürlüğü İl Kontrol Şube Müdürlüğünün denetiminde YURTKUR'a bağlı bir yurt ile hastanede yemek ihalesini alan firmanın, yemeklerde at-eşek eti kullandığının tespit edilmesi hastane yetkililerini de harekete geçirdi.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu firmanın Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine yemek verdiğini, konunun araştırıldığını belirtirken, hastane yetkilileri, firmanın, yemeği kendi tesislerinde pişirerek hastaneye getirdiğini, ancak hastaneden görevlendirilen diyetisyen ve aşçıların yapım aşamasında gözetmen olarak bulunduklarını bildirdi.

Hastane görevlilerinin, yemeklere konulan etlerde sağlık kontrolü mührünü aradıklarını, hastane yönünden tüm kontrollerin sağlıklı yapıldığını ifade eden yetkililer, sorunun yemek firmasından değil bu firmanın eti temin ettiği kasaptan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Yetkililer, konunun takip edildiğini, şartnameye, devletin ilgili kurumlarından onaylı kesimhanelerden et temin edilmesi zorunluluğunun getirilebileceğini kaydetti.
Bu arada, firmanın, yataklı 600 hastanın tedavi gördüğü hastanede, personelle birlikte öğlen saatlerinde bin kişiye, akşam ise yaklaşık 700 kişiye yemek servisi yaptığı öğrenildi.

 

"Çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor"

Kozan Devlet Hastanesi Başhekimi Salih Yıldırım, Adana'da bir öğrenci yurdu ile hastanede, yemek ihalesini alan firmanın at ve eşek eti kullandığı, araştırma kapsamında hastanelerinin yemekhanesinde de at ve eşek eti belirlendiği şeklinde haberler çıktığını belirterek, ''Hastanemizde böyle bir durumun olabileceğine ihtimal vermiyoruz'' dedi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, Adana'da olayla ilgili adı geçen kurumlardaki yemek ihalelerini alan firma ile Kozan Devlet Hastanesi'nin yemek ihalesini alan taşeron firmanın farkı olduğunu kaydetti.

Söz konusu firmalar arasında bir ilişki olup olmadığı konusunda bilgisi olmadığını, ancak hastanelerinde böyle bir durumun olabileceğine ihtimal vermediğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
''Alınan numuneler sonucu yemeklerde at-eşek eti kullanıldığı ileri sürülüyor. Ancak, benim hastanemiz yemeklerinden numune alındığına dair bir bilgim yok. Hastanemiz mutfağından bilgimiz dahilinde numune alınmamıştır. Bu iddiaların neye dayanılarak ortaya atıldığı konusunda bir bilgim yok. Kaymakamlık'tan veya başka bir kurumdan da konu ile ilgili bir bilgi verilmedi.

Emin olmak için hastanemizin kadrolu aşçısıyla da görüştüm. Son üç ay içinde mutfaktan herhangi bir numune alınmadığını söyledi. Ayrıca bizim hastanemizdeki yemekler günlük olarak hastane mutfağında üretilmekte. Etler ve diğer gıda maddeleri kadrolu aşçımızın ve muayene komisyonu başkanı olan hastane müdürü gözetiminde temin edilmekte. Etler, taşeron firmanın ilçemizde anlaşmalı olduğu kasaptan kontrol edilerek alınmakta. Biz aşçımıza sonuna kadar güveniyoruz.''

Yıldırım, olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkarılmasına ilişkin sürdürülen çalışmaların bir an önce sonuçlandırılarak hastane personeli ve hastalar üzerinde oluşan olumsuz havanın dağıtılmasını arzuladıklarını belirtti.

Yemek şirketi

Yemek şirketinden yapılan yazılı açıklamada da Kozan Devlet Hastanesi Yemekhanesi'nde at ve eşek eti belirlendiği şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Açıklamada, firma hakkında yapılan herhangi bir inceleme ya da verilen bir ceza bulunmadığı ifade edilerek, ''Hastane yemekhanesinde kullanılan etler günlük, taze ve TSE belgelidir. Hastane yetkilileri de hastanede herhangi bir inceleme yapılmadığını doğrulamaktadır'' denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler