Öğrencilere 'online sınav'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uluslararası alanda yapılan PISA'nın bilgisayar tabanlı değerlendirmesinin ilk pilot uygulamasını bu yıl online olarak gerçekleştirecek. Ayrıca, bakanlık tarafından düzenli olarak yapılan Öğrenci Başarı Belirleme Sınavı da bu yıl ilk defa bilgisayar ortamında düzenlenecek.

Öğrencilere 'online sınav'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.03.2011 - 08:59

OECD tarafından üçer yıllık aralarla yapılan ve 2012'de düzenlenecek olan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı-Programme for International Student Assessment) için de hazırlıklar sürüyor. Edinilen bilgiye göre, Türkiye 2012'de ilk defa PISA'nın bilgisayar ortamında gerçekleştirilen değerlendirmelerinden birine katılacak.

Öğrencilerin problem çözme becerilerini değerlendirmek amacıyla yapılacak olan PISA 2012 Bilgisayar Tabanlı Değerlendirmesi'nin (BTD) pilot uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi (EARGED) Başkanlığı ile okullardaki okul koordinatörleri ve test uygulayıcı yardımcılarının işbirliğiyle, interaktif ortamda ve projenin standartlarına uygun bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Pilot uygulama bu yıl, Mayıs ayının ilk haftasında Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Ordu, Samsun, Trabzon, Van ve Yozgat olmak üzere 24 ilde gerçekleştirilecek. 55 okulda, 1100 öğrenci üzerinde yapılacak değerlendirme için ilköğretim 7. sınıf veya daha üst sınıflara kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrenciler seçildi.

''Problem Çözme'' alanında yapılacak 4 dakikalık değerlendirmeye her bir okuldan 20 öğrenci katılacak ve her bir okulda değerlendirme için 21 bilgisayar kullanılacak.
Değerlendirmenin uygulanması için okullarda bilgisayar donanımı sağlandı. Daha önceden çeviri, uyarlama ve doğrulama işlemleri tamamlanan sorular, uygulama yapılacak okullara taşıyıcı bellekler aracılığıyla iletilecek ve değerlendirme günü uygulama, okullardaki bilgisayarlara takılacak taşıyıcı bellekler aracılığıyla yapılacak.

Öğrenciler, bu taşıyıcı belleklerdeki özel bir program aracılığıyla sanal ortamda günlük hayattaki problem durumları ile karşılaşacaklar ve interaktif olarak problemleri çözmeye çalışacaklar. Öğrencilerin problemlere verdikleri cevaplar, değerlendirilmek üzere PISA Ulusal Merkezi'ne ulaştırılacak.

'Öğrenci Başarı Belirleme Sınavı' da bilgisayarla yapılacak

MEB, düzenli olarak yaptığı Öğrenci Başarı Belirleme Sınavı'nı bu yıl bilgisayar ortamında pilot olarak uygulayacak. EARGED Başkanı Murat Yalçın, bu sınavların sürekli olarak yapıldığını, bu sınavlarla ülke genelinde 150-200 bin öğrenciye ulaştıklarını anlattı. Bu sınavın amacının öğrencilerin durum tespitine yönelik olduğunu belirten Yalçın, ''Biz bu sınavla şunu sorguluyoruz, acaba matematiği, feni daha iyi nerede öğretiyoruz?'' dedi. Sınavın bu yıl ilk defa web tabanlı gerçekleştirileceğini bildiren Yalçın, şu ana kadar sınavların kağıt üzerinde yapıldığını belirtti.

Yaçın, ''Uluslararası PISA'nın online uygulamasını ilk defa bu yıl gerçekleştireceğiz. Bunun yanında ulusal düzeyde yaptığımız Öğrenci Başarı Belirleme Sınavı da bu yıl ilk defa online olarak kurgulandı'' dedi. Bilgisayar ortamında düzenlenecek başarı belirleme sınavına, İstanbul ilinden seçilen 20 ilköğretim okulunun her birindeki 4. ve 7. sınıflardan birer şubenin katılacağını ifade eden Yalçın, bu sınavla internet üzerinden soru cevaplarken ne gibi sorunların yaşandığının görülebileceğini de söyledi.

Yalçın, bu sınavın ileriki yıllarda bilgisayar üzerinden yapılmasını hedeflediklerini belirterek, bu yılki sınavın Mayıs ayında yapmayı planladıklarını kaydetti. Online yapılan sınavlarda öğrencilerin belli düzeyde bilgisayar okur-yazarlığının olması gerektiğini vurgulayan Yalçın, ''Matematik ve fen alanındaki sorular için daha fazla teknik kullanıldığı için, öğrencilerin sırf bilgisayar okur-yazarlığı olmamasından dolayı başarısızmış gibi, fen, matematik bilmiyormuş gibi duruma düşmemesi için Türkçe, Sosyal Bilgiler, İngilizce derslerinden soruların sorulmasını tercih seçtik'' diye konuştu.

Dünyanın artık online sınavlara doğru gittiğini belirten Yalçın, ancak yarışma sınavlarının online olmasından kaçındıklarını, bu tür sınavların stresli olduğunu söyledi. Yalçın, Öğrenci Başarı Belirleme Sınavı'nda ise öğrencilere not verilmediğini, sadece eğitimin durumunun tespit edilmesi amacıyla yapıldığının altını çizdi. Bu sınavda, ilköğretim 4. sınıflar için 15'er, ilköğretim 7. sınıflar için 20'şer soru yöneltilecek. Uygulama, MEB'in soru bankası sistemi üzerinden internet ortamında öğrencilerin bir kere kullanabileceği kullanıcı şifreleri ile gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler