Öğretim üyelerine destek
Eğitim Sen üyesi iki öğretim üyesinin, sokakta eşinden şiddet gören bir kadına yardım etmelerinin ardından haklarında dava açılması ve cezaya mahkum olmaları, adliye önünde protesto edildi.
Sendika üyeleri, öğle saatlerinde adliye önünde toplandı. Haklarında dava açılan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Hakan Mertcan ve Cenk Yiğiter'in de katıldığı eylemde, Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi Başkanı Gülseren Adaklı basın açıklaması yaptı.
Mertcan ve Yiğiter'in, geçen şubatta, sokak ortasında kocasından şiddet gören bir kadına yardım etmek istediğini, bunun sonucunda dayakçı koca, yeğeni ve mahalleli tarafından darp edildiğini anlatan Adaklı, darp sonucu Yiğiter'in burnunda üç kırık oluştuğunu, Mertcan'ın da yaralandığını kaydetti.
Mahkeme, saldırgan kocaya haksız tahrik indirimi uyguladı
Mertcan ve Yiğiter hakkında bu olayın ardından Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldığını anımsatan Adaklı, ''Mahkeme, Yiğiter ve Mertcan hakkında, kendileri ve üçüncü kişi lehine meşru savunma halini göz önünde bulundurmaksızın cezaya hükmetti. Ayrıca şiddet mağduru kadın hakkında da yardım çağrısı dolayısıyla, azmettiricilikten ceza verdi. Tüm bunlardan daha vahim olanı ise mahkeme, saldırgan kocaya haksız tahrik indirimi uyguladı'' diye konuştu.
Mahkemenin, olayda saldırıya uğrayan kadın dahil herkese ceza verdiğini, herkes hakkında iyi hal indirimi uyguladığını ve hükmün açıklanmasını geri bıraktığını anlatan Adaklı, hükmün açıklanması geri bırakıldığı için mahkeme kararının temyizinin mümkün olmadığını hatırlattı.
Adaklı, olağanüstü kanun yolu olan ''kanun yararına bozma''nın da Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararıyla kapatılmış durumda olduğunu ifade ederek, bu yolun açılması için ''basit'' bir kanun değişikliğinin yeterli olduğunu dile getirdi.
Adaklı, ''Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ve Adalet Bakanlığına hem bu vahim kararın sonuçlarını hem de hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunun ortaya çıkardığı adil yargılama hakkının ihlali niteliğindeki sonuçlarını ortadan kaldırmak için görev düşmektedir'' dedi.
Suç duyurusunda bulunuldu
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün, Avrupa Birliği projesi olarak ''Şiddete Göz Yummayın Sessiz Kalmayın'' kampanyası yürüttüğüne işaret eden Adaklı, şunları kaydetti:
''Projeyle topluma şiddet karşısında sessiz kalmama, göz yummama telkin edilmektedir. Mahkeme, sessiz kalmamayı ve göz yummamayı suç olarak tespit ettiğine göre, bu projeden sorumlu Kadının Sosyal Statüsünü Geliştirme Daire Başkanı Olcay Baş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Avrupa Birliği fonlarının Türkiye'de kullanılmasını düzenleyen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış bu suçun baş teşvikçisi ve azmettiricileridir. Biz de bu yüzden ilgili bakanlar ve danışman hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olan bugünü tercih ettik. Ayrıca şunun da altını çizmek isteriz; biz de Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi olarak tüm toplumu şiddet karşısında sessiz kalmama, göz yummama suçunu işlemeye teşvik ediyor ve azmettiriyoruz.''
Gruptakiler, açıklamanın ardından, suç duyurusu dilekçelerini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama