Öğretmenlik Uzmanlık Mesleğidir

William A. Ward, “Sıradan öğretmen anlatır, iyi öğretmen açıklar, yetenekli öğretmen yapar ve gösterir, gerçek öğretmen esin kaynağı olur” görüşünü ortaya koymaktadır.

Yayınlanma: 06.10.2009 - 05:59
Abone Ol google-news

Öğretmenlik, uzmanlık mesleğidir. Yasalarımızda yeri de var: 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesine göre, “öğretmenlik; devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir”.

Kolay gibi görünse de özverili öğretmen olmak ya da mesleğin hakkını verebilmek oldukça zordur! Öğretmenin başarısında kimi nedenlerin olduğu da yadsınamaz.

Başöğretmen Atatürk “Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür” diyor ve ekliyor: “Öğretmenler; Cumhuriyetin özverili öğretmen ve eğitimcileri, yeni kuşağı sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni kuşak sizin eseriniz olacaktır. Eserinizin kıymeti, sizin beceriniz ve özverinizin derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni kuşağı, bu özellik ve yetenekte yetiştirmek sizin elinizdedir... Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır” diyor.

Yoğunlaşan duygu ve düşüncelerimi şiirleştirerek bir dörtlükte açıklamam gerekirse: Öğretmenlik kutsaldır ülkemin her yerinde / Dere dere çoğaldık bu akarın bendinde / “Övün, çalış, güven!” der, başöğretmen Atatürk / Öğretmenin eseri insanlar yeryüzünde… Siz nasıl bir öğretmen olmak istersiniz? Ya da okula başlayan çocuğunuzun nasıl bir öğretmeni olmasını?..

Elbette her veli için önemli öncelikler vardır. Gözü arkada kalmasın ister. Güvenle teslim edeceği uygun sınıf ortamında ve uygun donanımlı kurumlar, yöneticiler ve halden anlar öğretmenler arar.

Bu tür nitelikleri bulduğunda da mutlu olur.

Tüm gelişmeler ve öğretimin akışı gönlünüzce olsun!..

 

Muhsin DURUCAN Eğitimci yazar


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler