Oğul Dink'in isyanı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, üç yıl önce silahlı saldırıda hayatını kaybettiği Şişli'deki gazete binası önünde düzenlenen törenle anılıyor. Halkın yoğun katılımının dikkat çektiği törende Hrant Dink'in oğlu Arat Dink törende bir konuşma yaptı.

Yayınlanma: 19.01.2010 - 07:55
Abone Ol google-news

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülüşünün 3. yılında Agos gazetesinin Şişli'deki binası önünde anıldı. Agos gazetesinin Halaskargazi Caddesi üzerinde saat 14.30 civarında başlayan anma törenin, "Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz" sloganlarıyla başladı.

Öldürüldüğü yerde Hrant Dink'in, "Tek yolumuz bir arada yaşamayı savunmak olmalı. Bu yol, hem aklın, hem vicdanın gereği" sözlerinin yazılı olduğu pankart önünde mumlar yakıldı, karafiller bırakıldı. Birçok gazeteci ve sanatçının da katıldığı törende, Türkçe ve Ermenice türküler çalındı.

Dink'in eşi Rakel Dink ve kızları Sera ve Delal ile oğlu Arat da Agos gazetesindeki törende bulundu. Tören için yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Ezilenlerin Sosyalist Partisi Girişim üyesi bir grup, Hrant Dink maskeleri ile "Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz", "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" sloganı atarak Galatasaray'dan, Taksim'e kadar yürüyüş düzenledi.

Törende bir konuşma yapan Arat Dink, "Bu üç yılda bizimle dalga geçerlerken yalnızlar mıydı? Mahkeme bizimle dalga geçmedi mi? Öfkem nedeniyle kimse cam çerçeve indirmeye kalkmasın. Vakur duruşu koruyabilmek lazım. Babamın bir Yargıtay kararını anlatmak için  dilinde tüy bitti. Yüzyıl önce avdık şimdi yem olduk" dedi.

 

Hrant Dink anıldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 3'ncü yıl dönümünde Taksim ile Tünel arasında yapılan yürüyüşle anıldı. Taksim Tramvay Durağı'nda toplanan grup, ellerinde meşalelerle sloganlar eşliğinde Galatasaray'a kadar yürüdü.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Norzartonk Oluşumu Üyesi Sayad Tekir, karanlığı gören, duyan, ondan canı yananlar olarak nefretten ve düşmanlıktan beslenenleri bildiklerini, bu ülkede yaşayan tüm halkların kardeşçe yaşamasına engel olanları ve bundan çıkar sağlayanları çok iyi tanıdıklarını öne sürdü.

İnsan hayatının karanlık güçler için bir anlamı olmadığını, bu yapıdakilerin tek düşündüklerinin kendi rantları olduğunu ifade eden Tekir, ''Hiçbirimiz karanlık aydınlanana kadar rahata eremeyeceğiz. Bu korku ve karanlığı yaratanların hala sokaklarda kol gezdiğini ve bir gün yine canımızın yanacağını biliyoruz. Bu yüzden yılmadan mücadele ediyoruz. Birileri bizi sürekli korkutmaya ve sindirmeye çalışıyor. Ama biz yılmayacağız. Yeryüzünde haksızlık ve sömürü devam ettikçe, mücadele etmeye devam edeceğiz'' dedi.

Aynı basın açıklaması Tabita Toparlak tarafından Ermenice olarak da okunmasının ardından grup, meşaleler eşliğinde sloganlar atarak Tünel'e kadar yürüdü.
Grup yürüyüşün ardından dağıldı.

 

Trabzon

ÖDP Trabzon İl Başkanı İsmet Ar, Dink'in ölüm yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, 3 yıl önce Türkiye'de derin karanlık odakların kardeşliğe, bir arada yaşam mücadelesine bir kurşun daha sıktığını savundu.

Kurşunu sıktıran odakların meçhul değil, ayan beyan ortada olduğunu iddia eden Ar, ''Unutmayalım Trabzon'da Rahip Santaro cinayeti, Malatya'da misyonerlik suçlamalarıyla yapılan katliam ve Hrant kardeşimizin katledilmesi, bir organizasyonun sonucudur. Cinayetlerin arkasında bu organizasyonlar vardır'' iddiasında bulundu.

Ar, hükümete de, ''AK Parti çeteleri temizlemekte samimi ve kararlı ise Hrant Dink'in katillerini ve bu organizasyonda yer alanları ortaya çıkarmalı'' çağrısında bulundu.


İzmir

İzmir'de, Konak Meydanı Konak Pier Alışveriş Merkezi önünde toplanan bazı sivil toplum örgütü, sendika, dernek ve platform üyeleri, eski Sümerbank binası önüne kadar yürüdü. Hrant Dink'in fotoğraflarını ve öldürülmesini eleştiren pankartlarla yürüyen grupta bulunanlardan bazıları da mumlar taşıdı.

Konak Meydanı'nda basın açıklaması okuyan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üstelci, Hrant Dink'siz, özlem ve adalet arayışı ile 3 yılı geride bıraktıklarını belirtti.

Hrant Dink'in en sevdiği türkü olduğu bildirilen ''Sarı Gelin''in çalınmasının ardından İlker Kılıçer adlı kişi, Dink'in öldürülmesini anlatan bir pandomim gösterisi sundu. Gösterinin ardından grup dağıldı.


Çanakkale

Çanakkale'deki Saat Kulesi Meydanında toplanan İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Sivil İnisiyatif Topluluğu üyeleri adına konuşan Mustafa Önder, Hrant Dink'in 3 yıl önce katledildiğini ve onu öldürülenlerin halen elini kolunu sallayarak dolaştığını savundu.

Dink'in arkadaşları ve kardeşleri olarak adalet istediklerini ifade eden Önder, ''Planlayanlardan, öldürenlerden, saklayanlardan hesap sormak istiyoruz'' dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i ölüme götüren süreci ve vicdanlara sıkılan kurşunlardan sonrasını unutmadıklarını belirten Önder, ''Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz. Demokrasi, barış, onurlu ve güvenli bir kardeşlik ve Hrant için adalet istiyoruz'' şeklinde konuştu. Ellerindeki karanfilleri Saat Kulesinin giriş kapısına bırakan grup, daha sonra dağıldı.


Malatya

İHD Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Uzun, yaptığı açıklamada, cinayetin üzerinden geçen 3 yıla rağmen gerçek katillerin henüz yakalanamadığını belirtti.
Dink ailesinin avukatlarının ''Kafes Operasyonu'' soruşturması sonucunda bir mesafe katedilebileceğini tahmin ettiklerini dile getiren Uzun, toplumdaki herkesin birbirini ötekileştirmeden eşit yurttaşlar olarak görmesi gerektiğini söyledi.

Uzun, şöyle konuştu:
''Bundan 3 yıl önce bugün ülkemizin nadide aydınlarından Hrant Dink'i katlettiler. O, barışı, kardeşliği, özgürlükleri savunan, farklı kültür ve inançların bu ülkenin zenginliği olduğunu ifade eden bir barış güverciniydi.''


Antalya

Antalya Demokrasi ve Emek Güçleri Platformu'nu oluşturan bazı sendika, dernek, siyasi partilerin üyeleri, Kazım Özalp Caddesi'nde meşalelerle yürüyüş düzenledi. Taşıdıkları dövizler ve meşalelerle, Hrant Dink suikastını kınayan grup, çeşitli sloganlar atarak yürüyüşlerini Kışlahan Meydanı'nda tamamladı.

Antalya Demokrasi ve Emek Güçleri Platformu adına konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz, üç yılın sonunda, Hrant Dink cinayeti dava dosyasında arpa boyu kadar yol alınamadığını belirterek, ''Yargılanan ayak takımının dışında, cinayetin asıl aktörlerine ulaşılamadı. Ulaşılmak istenmesi bir yana bilerek ve isteyerek bu izin önü kesildi'' dedi. Gürgöz, Hrant Dink davasının müdahil avukatları olarak, açılmış iki dava ile açılabilecek tüm davaların birleştirilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Sloganlar atarak Hrant Dink'i anan ve suikastı kınayan grup, açıklama sırasında Dink'in bir fotoğrafının önüne mumlar da bıraktı.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DİNK'İN ÖLÜMÜNÜN 3. YILI

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler