"ÖİV, on yıldır çözülemeyen sorunlar için kullanılsın"
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde Marmara Bölgesi'nde yaşanan deprem felaketlerinin ardından ekonomik ve toplumsal yaraların sarılması için alınmaya başlanan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ile toplanan paraların, on yıldır çözülemeyen sorunları çözmek için kullanılması gerektiğini söyledi.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'yi idare edenlerin tüm ülke acılar içindeyken ve toplumsal hassasiyet doruk noktasındayken felaketten bile vergi çıkartmayı düşündüklerini savundu. ''Tüm tüketiciler, depremde evini, ocağını, işini ve yakınlarını kaybetmiş yurttaşlarımız için vergiyi tepkisizce verdi'' diyen Çetin, şöyle devam etti:
''Toplanan vergilerle depremzedelerin acıları hafifletilecekti. Ancak depremzedelere yardım için toplanan paraların iktidarın yakın çevresinin zengin edilmesinde ve bütçe açıklarının kapatılmasında kullanıldı. Kalıcı bir tüketim vergisine yani dolaylı vergiye dönüştü. Dolaylı vergiler adaletsiz ve ahlaksız vergilerdir. Çünkü dolaylı vergilerin yaygınlığı ve yüksekliği vergi ahlakını bozar. İşsizden de dolar milyarderlerinden de aynı miktar vergi alınır. Bu nedenle adaletsizlik duygusu yaratır. Ama hiç şüphesiz ki ülkemizdeki dolaylı vergilerin en ahlaksız vergi Özel İletişim Vergisidir.2008 yılında beyana dayalı olarak tüm tüccar, esnaf, serbest meslek erbabından alınan vergi tutarı 1,8 milyar iken, iletişimden alınan ÖİV bunun iki katından fazladır. Bu aynı zamanda kayıt dışılığın vardığı boyutun ve hükümetlerce niçin kayıt dışılığın önlenemediğinin de rakamsal ifadesidir. Çünkü Vergi kaçırmayı hükümetler teşvik etmektedirler. Önlemek istememektedirler. Bu yolla tüketiciyi soyarak ve soydurarak özel kesime kaynak aktarmaktadırlar."
Dünya GSM Birliğinin 2007 yılında yayımladığı ''Mobil Vergi Raporu'' verilerine göndermede bulunan Çetin, rapora göre iletişim üzerimdeki vergi yükünün Türkiye'de yüzde 58, Uganda'da yüzde 31, Brezilya'da yüzde 28 ve Zambiya'da yüzde 27 olduğunu, Tayland, Angola, İran, Malezya ve Nijerya gibi ülkelerde ise yüzde 10'u geçmediğini bildirdi.
Çetin, bireysel özgürlüklerin temelinde yer alan iletişim üzerinde böylesi bir vergi yükü gerçekte ürkütücü olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Özellikle elektronik araçlar üzerinden bilgi akışının hayatın her alanına girdiği ve e-devlet uygulamalarının da elektronik ortama taşındığı günümüzde, özel iletişim vergisi kaldırılmalıdır.
Toplanan paralar on yıldır hala çözüm üretilmeyen depremzedelerin sorununu çözmek ve gelmesi beklenen büyük İstanbul depreminin hasarlarını önlemek için kullanılmalıdır. ÖİV başka alanlara aktarılması yasaklanmalıdır. Depremzedeler için dış yardımlarla yapılan konutların iktidar çevresine peşkeş çekilmesinin önüne geçilmelidir. Acılarımız ranta dönüştürülmemelidir.''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu