Okula yeni başlayan her 5 çocuktan biri uyum sorunu yaşıyor

Okula yeni başlayan her 5 çocuktan birinin, okula uyum ile ilgili güçlük yaşadığı bildirildi.

Yayınlanma: 11.09.2010 - 08:24
Abone Ol google-news

Psikolojik Danışma ve Rehberlik(PDR) Uzmanı  Eğitimci Rezan Turhan, okula yeni başlayan çocuklar üzerinde yapılan araştırmaların, her 5 çocuktan birinin okula uyum ile ilgili güçlük yaşadığını gösterdiğine dikkati çekti. Turhan, bu durumun okul ve ailenin işbirliği ile kısa sürede çözülebilen bir konu olduğunu söyledi. Turhan, "Her başlangıç biraz da zorluk demektir; Çünkü yenidir. Eksik bilgiler vardır, heyecan vardır. Hele bu başlangıcı yaşayan çocuksa ve buna ailenin heyecanı da ekleniyorsa, zorluk biraz daha farklılık gösterebilir. Yapacağımız ilk şey böyle bir zorluğun olabileceğini kabul etmektir" dedi.

Turhan, okula başlarken duyulan kaygının, güçlüğün nedenlerini şöyle açıkladı:

"Yeni bir sosyal ortama katılmış olmanın güçlüğü vardır. Gereksinimlerini karşılayacak kadar bilgi almamış olabilir. Artık tek başınadır. Yaşayabileceği güçlüklerde ailesi yanında olmayacaktır. Gereksinimlerini nasıl karşılayacaktır? Buradaki kuralları anlayabilecek ve uyabilecek midir? Ailesinden, özellikle de annesinden ayrılacaktır. Bir daha ona nasıl ulaşacaktır? Burada bazı şeyleri öğrenmesi ve başarması gerekecektir. Bunu nasıl yapabilecektir?"

Aileler neler yapmalı

Turhan, olası sorunların aşılabilmesi için, ailelere düşen görevleri de şöyle sıraladı:

"Çocuğunuzun okulunu görmesini sağlayın, sorularını yanıtlayın. Sonra, okulu ile ilgili konuşmayı, onun başlatmasını bekleyin. O, neleri merak ediyorsa, neleri bilmek istiyorsa, ihtiyacı olan bilgileri verin. Bu bilgiler mümkünse öğüt içeren, olabilecek zorlukları tahmin eden ve kaygınızı yansıtan bilgiler olmamalıdır. Çünkü sizin kaygınız ona bulaşır, üstelik de çocuk bunu büyüterek alır. Çocuğunuz okul ile ilgili kaygılı duygular yaşarsa, onun duygusunu anlayın, değiştirmeye çalışmayın. Özellikle okul dönüşünde onu kimin alacağı bilgisini verin. Okullarda okul açılmadan uygulanan uyum programlarına çocuğunuzun katılmasını sağlayın. Okul açıldığında kaygılar sürüyorsa; Onu dinleyin, duygusunu anlayın, Okula gitmemek için uydurduğu bahaneleri dinleyin ama okula gitmenin bir zorunluluk olduğunu ve bunu değiştiremeyeceğinizi sakin bir şekilde anlatın. Okuldan geldiğinde yaşadıklarını sizinle paylaşmasının ortamını hazırlayın, siz de ona gününüzün nasıl geçtiğini anlatın. Arkadaşlarının kimler olduğunu öğrenin ve onlarla görüşmelerini sağlayın."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler