Okulda diyabetli olmak...
Türkiye'de 6-16 yaş grubunda obezite sıklığı son 8 yılda yüzde 5'den yüzde 10'a yükseldi. Bu oran ekonomik durumu iyi olan kesimde yüzde 16'larda. Bu çocukların en az üçte biri erişkin dönemde obezite ve diyabet riski taşıyor.
Türkiye’de bugün 15–20.000 civarında diyabetli çocuk var ve bu sayıya her yıl yaklaşık 1700 yeni vaka ekleniyor. Bu çocukların çoğu eğitim ortamlarında sorunlar yaşıyorlar.
Diyabetli çocukların ders sırasında ara öğün almalarına ve tuvalete gitmelerine izin verilmeli. Okullarda kan şekeri ölçümü ve insülin yapılması için mekânlar oluşturulmalı.
Geçen yıl başlatılan “Okulda Diyabet Programı” (ODP) çerçevesinde öğretmenlerin çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında eğitilip bilinçlendirilmesi ve bu yolla sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrolü Programı kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen ve sanofi-aventis tarafından desteklenen “Okulda Diyabet Programı” ile hedef, Türkiye’de 750 bin öğretmen ve 17 milyon öğrenciye ulaşarak çocuklarda diyabet belirtileri konusunda farkındalık oluşturmak.
Program çerçevesinde Ankara’da düzenlenen toplantıda konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı ve ODP Proje Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye’de çocuklarda diyabet ve obezitenin çok önemli birer sorun haline geldiğini ancak bununla ilgili farkındalık seviyesinin oldukça düşük olduğuna dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza