Olli Rehn: Türkiye'siz olmaz

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, AB'nin tek başına Güney Kafkaslarda istikrar, Orta Doğu barışı, enerji arz güvenliği ve terörizmle mücadele konularını ele alıp çözemeyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.09.2009 - 15:03
Abone Ol google-news

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kopenhag Dünya Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "AB'nin genişleme süreci hem (aday ülkelerdeki) iç reformları hem stratejik ortaklığı kapsıyor. Geçen hafta sonunda Stockholm'de toplanan AB dışişleri bakanlarına söylediğim gibi, Avrupa ve Türkiye uzun vadeli stratejik çıkarları paylaşıyor. Güney Kafkaslarda istikrar, Orta Doğu barışı, enerji arz güvenliği ve terörizmle mücadele konularının hepsinde ortak çıkarlarımız var ve bunları AB tek başına ele alıp çözemez" dedi.

Türkiye'ye her zaman düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün tüm açık ve demokratik Avrupa demokrasilerinde temel değerler olduğunu söylediklerini belirten Rehn, "Bunlar ve aynı şekilde dini özgürlükler, kadın hakları, azınlık hakları ve sendikal haklar AB üyeliğinin zorunlu koşulları" diye konuştu.

AB'nin aday ülkelere koşullar ileri sürmesinin işe yaradığını ifade eden Rehn, "Aksi halde Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk serbest olmayabilirdi. BM savaş suçları mahkemesinde aranan 40 zanlıyla birlikte Ante Gotovina ve Radovan Karaciç de hapiste olmayabilirdi. Bosna Hersek ve Sırbistan kendilerini daha önce savaşa sürükleyen milliyetçi güçlerin benzerlerince teslim alınabilirdi. Tüm bunlar önemli kazanımlar" dedi.

Rehn, genişlemenin AB'nin dünyadaki ağırlığını artırdığını belirterek, bugün AB'nin "dünyanın en büyük ekonomisi, küresel ticarette ağır sıklet ve piyasaları düzenlemede süper güç haline geldiğini ve iklim değişikliğiyle mücadelede başı çektiğini" ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler