"Ölüler altın takmaz"

Niğde'de İl Özel İdaresi'nin ihaleyle satacağı arsada ''siyanürle altın ayrıştırma tesisi kurulacağını'' iddia eden bir grup köylü, eylem yaptı. Köylüler, ''Ölmek değil, yaşamak istiyoruz'', ''bizim altınımız kiraz'', ''ölüler altın takmaz'' şeklinde slogan attılar.

Yayınlanma: 13.08.2009 - 09:36
Abone Ol google-news

Niğde'de İl Özel İdaresi'nin ihaleyle satacağı arsada ''siyanürle altın ayrıştırma tesisi kurulacağını'' iddia eden bir grup köylü, bu duruma tepki gösterdi.

Ulukışla ilçesine bağlı Hasangazi ve Porsuk köyleri yakınlarında, mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait arsanın satışı için İl Özel İdaresi binasında ihale düzenlendi.

Hasangazi, Porsuk, İlhan, Gümüş, Tekneçukur, Maden, Beyağıl ve Köşkönü köyünden gelen yaklaşık 200 kişi, söz konusu arsada ''siyanürle altın ayrıştırma tesisi kurulacağını'' iddia ederek, arsanın satılmamasını istedi.

''Ölmek değil, yaşamak istiyoruz'', ''bizim altınımız kiraz'', ''ölüler altın takmaz'', ''toprağımız, yaşamımız satılık değildir'' şeklinde slogan atan gruba karşı polis ekipleri önlem aldı.

CHP'li İl Genel Meclisi üyesi Birol Önder, burada yaptığı konuşmada, İl Özel İdaresi tarafından satılacak arsada bir firmanın siyanürle altın ayrıştıracağı yönündeki iddialar üzerine halkın büyük tedirginlik yaşamaya başladığını belirterek, İl Encümeninden bu satışı durdurmasını istediklerini söyledi. Hasangazi Köyü Muhtarı Ahmet Kiper de, ''bizler bölgemizde tarım ve hayvancılıkla geçiniyoruz, ama siyanürle altın arama faaliyeti sonucunda tarım ve hayvancılık bitecektir. Bu işletme, bizleri topraksız, işsiz, ekmeksiz bırakacak, doğamızı yok edecektir'' diye konuştu.

Eylemcilerin arasından seçilen bir temsilci, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin ile görüştürüldü.

Şahin, ''bu ihale her Türk vatandaşına açıktır. İhaleye, altın arama firması da herhangi bir vatandaşımız da girebilir. Biz bu arsaları satarak, yöre halkına gölet, yol, su, kanalizasyon ve benzeri hizmetleri götürmek istiyoruz'' dedi.

Söz konusu ihaleye katılım olmaması nedeniyle kalabalık olaysız dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler