'Ölüm oranı madencilik sektöründe 74,2'dir'

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, Türkiye'de her yüz bin işçi için iş kazası sonucu ölüm oranının tüm sektörler için yüzde 20,5 iken bu oranın madencilik sektörü için yüzde 74.2 olduğunu belirterek, ''2009 yılında meydana gelen maden kazalarında 92, bu yılın ilk altı ayında ise 68 maden işçisi hayatını kaybetmiştir'' dedi.

'Ölüm oranı madencilik sektöründe 74,2'dir'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2010 - 14:13

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, yanında TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, İş Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu Sekreteri Dr.Aykut Çelik, Tekirdağ Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zafer Tabu, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu ve Edirne Tabip Odası İşyeri Hekimliği Komisyon Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ile birlikte, Edirne'nin Keşan ilçesinde 3 işçinin hayatını kaybettiği Küçükdoğanca köyü yakınlarındaki maden ocağının girişinde basın açıklaması yaptı. Kazada hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileyen Öztürk, 2004 yılında AKP iktidarının Maden Kanununu değiştirmesi sonrasında maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarında ve işçi ölümlerinde büyük oranda artışlar yaşandığını iddia etti.

Öztürk, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğunu belirterek, şunları söyledi: ''SGK'nın 2006 yılı verilerine göre, Türkiye'de her yüz bin işçi için iş kazası sonucu ölüm oranı tüm sektörler için 20,5 iken, madencilik sektörü için bu 74.2'dir. 2009 yılında meydana gelen maden kazalarında 92, bu yılın ilk altı ayında ise 68 maden işçisi hayatını kaybetmiştir. Maden kazalarındaki sebep-sonuç ilişkisi incelendiğinde özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonucu denetimsiz, kuralsız, sadece kar amacı güden, sendikasız ve kayıt dışı işçi çalıştırmaya bağlı artış gösteren iş kazalarının, gerekli önlemler alınması halinde yüzde 98'i önlenebilir niteliktedir.''

Özelleştirilen ve taşeronlaştırılan maden ocaklarında gerekli önlemlerin alınması için hiçbir siyasi irade göstermeyen siyasi iktidarın, işçi sağlığı ve güvenliği alanını tümüyle piyasaya açma çabalarını ısrarla sürdürdüğünü anlatan Öztürk, TBB'nin 6023 Sayılı Kanun gereğince yetki hak ve sorumluluğun bulunduğu her konuda olduğu gibi halkın ve çalışanların sağlığının korunup geliştirmesinde üzerine düşen kamusal görevleri yerine getirmeye devam edeceğini kaydetti. TBB yetkilileri daha sonra kazanın meydana gelen maden alanında incelemeler yaptı.
Bu arada, maden ocağındaki yangın söndürme çalışmaları ise sürüyor. Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'ne bağlı itfaiye aracından ocağa su basılıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler