"Olup bitenler hukuk çerçevesinde"

Bülent Arınç: Bu hadise, silahlı kuvvetler gibi Türkiye'nin göz bebeği olan kurumu yıpratacak bir davranış değildir.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.11.2010 - 14:40

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 3 generalin ilgili bakanlarca açığa alınması sürecinde olan biten her şeyi hukuk çerçevesi içinde gördüğünü belirterek, “Bu hadise, silahlı kuvvetler gibi Türkiye’nin göz bebeği olan kurumu yıpratacak bir davranış değildir. Aksine ülkeyi yöneten Hükümetin ve onun bakanlarının, kendilerine tanınan yetkileri kullanmasından ibarettir” dedi.

Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın ortak organizasyonuyla düzenlenen “Kültür Başkentinde Haber Ajansları Buluşması” nın açılışına katılan Bülent Arınç çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin 3 generalin bakanlar tarafından açığa alınmasına ilişkin sorusu üzerine Arınç, “Bunda yadırganacak, tartışılacak, garip ya da yakışıksız bulunacak bir durum bulunmuyor. Kanunlarda, yazılı hukukta var olan yetkiler, zamanı geldiğinde, yeri geldiğinde, icap ettiğinde yetkililer tarafından kullanılabilir. Bu hadise silahlı kuvvetler gibi Türkiye'nin göz bebeği olan kurumu yıpratacak bir davranış değildir" dedi.

Görevden alma kararına karşı mağdur olduklarını düşünenlerin yargı yoluna başvurabileceklerini kaydeden Arınç,“Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu başka noktalara çekmek, bunu silahlı kuvvetlerin aleyhinde yorumlamak, bu onurlu kuruma itibar kaybettirecek birtakım yorumları, pervasızca, televizyon ekranlarında yapmak da doğru değil. İlk defa kullanıldığını ifade ediyorsunuz. Yeri ve zamanı geldiğinde bu yetkiler kullanılır. Kimisi ‘geç kalındı bile’ diyebilir, kimisi ‘tam zamanı’ diyebilir. Ama bu yetki varsa kullanılır. Ben olan biten her şeyi hukuk çerçevesi içinde görüyorum” diye konuştu. Demokratik ülkelerde yargı birliğinin esas alındığını ifade eden Arınç,“Yargıda paralel yapılanma olmaz. Ama Türkiye’de 1960 ve 1980 darbelerinden sonra maalesef sivil ve asker paralel yapılanma içine girmiştir. Bu yargıda da dualist (birbirinden ayrı, birbirinden bağımsız, birbirine götürülemeyen, birbirinin yanında ya da karşısında bulunan ilki ilkenin varlığını kabul eden görüş) bir yapıyı oluşturmuştur. Maalesef bugün Türkiye’de sivil Danıştay var, onun karşılığında Askeri Yüksek İdare Mahkemesi var. Sivil Yargıtay var, onun karşılığında Askeri Yargıtay var. Her şey bir paralel yapılanma içindedir. AB sürecinde de bu dualizm hep tartışılmıştır” dedi. Türkiye’de ileri demokrasi ve özgürlükler bulunduğunu ve Türkiye’nin gerçekten laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu kaydeden Arınç, “Uzun açıklama, kısa açıklama, sert açıklama, yumuşak açıklama... Artık bunlar gülünç kaçıyor ve hiçbir faydası da yok” ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler