Önce mucize sonra üzüntü

14 günlük Azra bebek ile annesi Semiha Karaduman ve babaannesine depremden 46 saat sonra umutların tükendiği anda sağ olarak ulaşıldı. 11 yaşındaki Serdar Gür ise yaklaşık 3,5 saat süren çalışma sonucunda enkazdan çıkarıldı ancak yaşam savaşını kaybetti.

Yayınlanma: 25.10.2011 - 10:28
Abone Ol google-news

Van Erciş'te depremden 46 saat sonra mucize gerçekleşti. 14 günlük Azra bebek enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

Kurtarma ekiplerinin enkaz altında hayatta olan iki kişi daha olduğunu bildirmesinin ardından devam eden kurtarma çalışmalarında, Azra'nın annesi Semiha Karaduman da enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

 

Anne ve babaanne de sağ kurtarıldı

Erciş A Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki çöken bina enkazından 14 günlük Azra bebek ve annesinin çıkarılmasının ardından, çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda babaanne Gülsade Karaduman'a da ulaştı. Yaralı olarak enkazdan çıkarılan babaanne Gülsade Karaduman ambulansla Erciş Spor Salonundaki sahra hastanesine sevkedildi. Enkaz altındaki bebeğin babası Sinan Karaduman'a ulaşma çalışmaları sürüyor.

Bu arada, enkazdan kurtarılan Azra bebeğin anne ve babasının Sivas'ta yaşadığı, hamile olan annenin doğumunu gerçekleştirmek üzere doktor olan kayınpederi Ahmet Karaduman'ın görev yaptığı Erciş'e geldikleri öğrenildi. Daha sonra Semiha Karaduman'ın burada erken doğumla Azra bebeği dünyaya getirdiği belirtildi.

Deprem anında da ailenin tüm fertlerinin evde oldukları, dede Ahmet Karaduman'ın ilk anda depremden yaralı olduğu kurtulduğu öğrenildi.

 

Azra bebek Ankara'da: Sağlık durumu iyi

Azra bebeğin tedavi altına alındığı Doktor Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesinin önünde gazetecilere bebek ve annenin sağlık durumuyla ilgili açıklama yapıldı.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Com, Azra bebek ve annesinin iki gün boyunca göçük altında kurtarılana kadar dayandığını belirtti.

Bebeğin annesi tarafından verilen destekle yaşama tutunduğunu ifade eden Com, ''Annesinin bebeğini emzirmesiyle sütü bitinceye kadar tükürüğüyle bebeğin susuz kalmaması için destek vermesi ve annenin büyük metanetiyle bebeğimiz hamdolsun kurtarılmıştır'' dedi.

Hastane Başhekimi Nurullah Okumuş ise bebeğin şu anda aktif ve canlı görünümde olduğunu ifade etti. Okumuş, şunları kaydetti:
''Dış fizik incelemesinde yüzün ve alnın sol üst tarafında yara izleri mevcut onun dışında bir başka tarafında travma izi yok. İlk ultrasonlarında kafa içi ve batın da kanaması görünmüyor. Hayati açıdan bir riski şu an itibariyle gözükmüyor. Takipleri devam edecek. Bundan sonra organ fonksiyonlarında bozukluk olup olmadığı takip edilecek.''

 

Bebeğin annesi Semiha Karaduman'ın da konuşabildiği, vücudunun çeşitli yerlerinde ezikler bulunduğu, ancak genel sağlık durumun ilk yapılan test sonuçlarına göre iyi göründüğü, tetkik ve incelemelerinin devam ettiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Azra bebeğin tedavi altına alındığı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nin önünde gazetecilere bebek ve annenin sağlık durumuyla hakkında açıklama yaptı.

Van'da yaşanan depremin tüm yurtta vatandaşları derin üzüntüyle boğduğunu belirten Çom, depremin üstünden iki gün geçtikten sonra sağ olarak kurtulan kişilerin olmasının da büyük sevince yol açtığını söyledi.

Çom, bu durumun bölgedeki sağlık çalışanlarına gözyaşı döktürdüğünü dile getirerek, ''Bir an önce bütün yoğunlukla göçük altında kalmış olan vatandaşlarımızın tekrar göçük altından çıkartılarak hayata dönmelerini sağlamaya yönelik devletimizin tüm kurumları, büyük bir koordinasyon içinde sivil toplum örgütleriyle birlikte canla başla çalışmaktadır'' dedi.

Çom, Azra bebeğin annesi Semiha Karaduman'ın, ilk tetkiklerinin yapılması için Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldüğünü ifade etti.

Göçük altında kalan vatandaşların çok seri ve hızlı bir şekilde çıkartılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Çom, bu nedenle deprem bölgesinde 24 saat aralıksız kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Çom, ''Son aldığım rakama göre, bugün öğlen saati itibarıyla kurtarma çalışmalarıyla göçük altından çıkartılan sağ ve genel durumu iyi olan vatandaşımızın sayısı 39'dur. Öğlenden bu zamana kadar da elime kesin rakam gelmemiş olmakla birlikte, kurtarılan başka vatandaşlarımız da vardır. Bu çalışma, bütün gece de devam edecektir'' diye konuştu.

Kurtarma alanında hem sivil savunma ekipleri hem Sağlık Bakanlığı'na bağlı UMKE'nin çalıştığını dile getiren Çom, şöyle devam etti:
''Bizim kendi ekiplerimiz de gerektiğinde göçük altına girerek, hastanın üzerindeki enkaz kaldırılıncaya kadar yaralının hayatını sürdürebilmesi için serumunu ve boyunluğunu takmakta ve tıbbi ilk yardımı yapmaktadır. Küçük dehlizler açarak, moral vermektedir.
Hiçbir şey yapamıyorsa 'Korkma, biz buradayız. Seni hemen kurtaracağız' demektedir. Yaralının üzerindeki enkaz kaldırılıncaya kadar yardımını sürdürmektedir. Anne ve bebeği de yine UMKE'nin ve enkazı kaldıran diğer ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kurtarılmıştır.''

''Annenin vücudunun bazı yerlerinde ezikler bulunuyor''

Çom, Azra bebeğin ve annesinin göçük altında bu zamana kadar dayanmalarının çok sevindirici olduğunu belirterek, bunda annesinin bebeğine verdiği desteğin büyük olduğuna dikkati çekti. Çom, ''Annesinin, bebeğine verdiği destekle, bebeğini emzirmesiyle, sütü bitince kendi tükürüğüyle bebeği susuz kalmaktan kurtarmasıyla ve annenin büyük metanetiyle bebeğimiz ve annemiz hamdolsun sağ olarak kurtarılmıştır'' diye konuştu.

Anne ve bebeğin ilk muayene bulgularına göre, ''çok büyük hayati önem arz eden bir durum taşımadığı izlenimi verdiğini'' belirten Çom, bundan sonra uzman hekimlerin takibinde olduklarını söyledi.

Çom, muayene sonuçlarına göre, annenin vücudunun bazı yerlerinde ezikler bulunduğunu belirterek, ''Ancak, sağlık durumuna ilişkin diğer muayeneleri yapıldıktan sonra bilgi verilebilir. Konuşabiliyor, rahat. Zaten çok metanetli bir anne. Ancak uzun süre göçük altında kalmalarda başka sıkıntılar çıkmasın diye, özenle tetkikleri yapılıyor. Hemen, kesin bir şey söylemek doğru değil. İyi olacağını temenni ediyoruz'' dedi.

Hastane Başhekimi Nurullah Okumuş da Azra bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavisinin başladığını dile getirdi. Uzun süre göçük altında kalmaya bağlı olarak çıkabilecek komplikasyonlar açısından şu anda en ileri tetkiklerin yapılmaya başlandığını dile getiren Okumuş, şu bilgileri verdi:
''İlk fizik muayenemize göre bebek, şu anda aktif ve canlı görünümdedir. Emme refleksi yerindedir. Emmeye bağlı açlık ağlamaları da var. Dış fizik incelemesinde sadece yüzün ve alnın sol üst tarafından yara izleri mevcut. Onun haricinde bir başka bölgesinde travma izi yok. Yapılan ilk ultrasonlarında da kafa içi ve batında kanaması görünmedi. Bu, iyi haber en azından. Onun haricinde diğer röntgen incelemeleri devam ediyor. Daha net bilgileri inceleme ve tetkikler sonucunda paylaşacağız.
Arama-kurtarma ekiplerine Azra bebek adına teşekkür eden Okumuş, şöyle konuştu:
''Gerçekten büyük bir iş başardılar. Çünkü, bebeğimiz 48 saatten beri göçük altında. Bu süre, kritik bir süre aslında. Çünkü, bu kadar süre bebek beslenmeden ve sıvı almadan kalırsa böbrek fonksiyonlarında ve diğer organlarında bozukluk görülebilir. Ancak, bebeğimiz bu komplikasyonlar görünmeden göçük altından çıkmış gözüküyor. Hayati açıdan bir riski şu anda görünmemekle beraber, tabii ki takibimiz ve tedavimiz devam edecek. Bundan sonra organ fonksiyonların bozukluk olup olmadığı araştırılacak.''


''Bütün emeklerimize değdi''

Bir gazetecinin, ''Bizler, Azra bebeği gördüğümüzde gözyaşlarımıza hakim olamadık. Siz, neler hissettiniz?'' yönündeki sorusuna Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Çom, ''Ben, koltuğa oturdum. 'Bütün bu emeklerimize değdi' dedim. 48 saattir ekiplerimiz, gerek bakanlık merkezinde gerek sahada hiç uyumadan çalıştı. Sayın Bakanımız da uyumadı. Başbakanımız, hemen olay yerine gitti. Bu kadar emeğe, bebeğin kurtarılmasından sonra 'ben, ülkem ödülünü aldı' dedim. O şevkle, diğer yaralılarımız için 3 kat daha fazla, canla başla çalışılması için talimat gönderdik. Hemen arkasından annesi kurtarıldı'' diye konuştu.

Çom, deprem sonrasında çok sayıda kişinin enkaz altından kurtarılmasının Türkiye'nin, ''çok büyük ülke olduğunun'' göstergesi olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin her türlü afette her türlü müdahaleye çok iyi hazırlandığı ve güzel müdahale ettiği, hatalardan ders aldığı değerlendirmesinde bulundu.

Babanın henüz kurtarılıp kurtarılamadığına ilişkin bir bilginin olmadığını da belirten Çom, arama çalışmalarının devam ettiğini, babaannenin sağ kurtarıldığını, Ankara'ya getirilip getirilmeyeceğinin orada yapılacak muayene sonucunda belirleneceğini kaydetti.


Serdar yaşam savaşını kaybetti

Van merkezde yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, sağ ulaşılan 11 yaşındaki Serdar Gür, yaklaşık 3,5 saat süren çalışma sonucunda enkazdan çıkarıldı.

Çalışmalar sırasında, yaklaşık 50 saat sonra, kolonlarının önceden kesildiği iddia edilen binanın enkazından, 11 yaşındaki Serhat Gür'e ulaşıldı.

Ayakları enkazda sıkıştığı için çıkarılamayan Serhat Gür, yaklaşık 3,5 saat süren çalışmalar sonucunda enkazdan kurtarıldı.

Kurtarma çalışmaları sırasında ekiple sohbet eden Gür, deprem sırasında banyoda bulunduğunu, annesinin kendisi koruması nedeniyle kurtulduğunu söyledi.

Oksijen maskesinin takıldığı Gür, 3,5 saat sonra çıkarılarak Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan Serhat yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşam savaşını kaybetti.

 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler