"Önemli adımlar attık"

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "Mutabakat anons edecek durumda değiliz, ama ciddi yakınlaşma ve önemli ilerlemeler var" dedi. Bu ilerlemeleri duyurmak için BM Genel Sekreteri'nin adaya gelişi bekleniyor. Öte yandan bir Rum gazetesi, Ban adaya geldiğinde anlaşma ilan edileceği iddialarına yer verdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.01.2010 - 09:17

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 67. görüşmeyi gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Talat, ''oldukça önemli adımlar atıldığını'' ve geniş açıklamanın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ziyareti esnasında yapılacağını bildirdi.

Talat, bugün ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' konusunun ele alındığını ifade ederek, Ban'ın Kıbrıs ziyaretinin prosedürüne bağlı olarak yapılacak açıklamalar üzerinde çalıştıklarını kaydetti. KKTC Cumhurbaşkanı, Ban'ın ziyareti sırasında düzenlenecek basın toplantısında ''ortak açıklama'' yapılacağını ve bunun üzerinde çalışıldığını belirtti.

Yoğunlaştırılmış görüşmelerde yönetim ve güç paylaşımının sorunlu konularında oldukça önemli ilerleme sağladıklarını belirten Talat, ''İçeriğini, tam anlaşma, tam mutabakat sağlanmadan şu anda tartışmam pek mümkün değil, ama şunu ifade edebilirim; gerçekten, oldukça önemli adımlar atılmıştır. Ancak konular görüşülmeye devam edilecektir'' dedi.

Mehmet Ali Talat'ın ciddi ilerlemeler sağlandığını ve bunun anons edilmesi için Ban Ki-Mun'un beklenmesi, "Kıbrıs müzakerlerinde sona yaklaşıldı mı?" sorusunu akla getirdi.

Görüşülen konularla ilgili bir mutabakata varma hedefinde olduklarını anımsatan Talat, ''Konularla ilgili gerçekten ciddi ölçüde yakınlaşma olduğunu söyleyebilirim. Ancak mutabakatı anons edecek durumda değiliz'' dedi.

Talat, ''Beklediğiniz gelişme sağlanabildi mi'' sorusu üzerine, ''Kısmen sağlandı. Onun için çok dikkatli seçtim kelimeleri. Bizim maksadımız tamamen sağlamaktı. Zaten bu maksatla bir de paket vermiştik. Bu paketi de Kıbrıs Rum tarafı ne yazık ki kabul etmemişti, reddetmişti. Görüştüğümüz konular arasında tabii ki paketin unsurları da var, doğal olarak'' diye konuştu.

BM Genel Sekreter'in gelişinde müzakerenin devamının öngörülmediğini, Ban'ın sürece destek verdiğini ifade etmek ve bu desteğini göstermek üzere geleceğini kaydeden Talat, Ban'ın liderlerden talebi olup olmadığını bilmediklerini, ama süreçteki ilerlemeyle ilgili liderlerin görüşlerini özetleyeceğini söyledi.

 

1 Şubat'tan sonra görüşme takvimi belli değil

1 Şubat Pazartesi günü yeniden bir araya geleceklerini anımsatarak, o günden sonraki görüşme sürecini belirlemediklerini ifade deden Talat, bir soru üzerine, şu an için görüşmelere ara verme kararları olmadığını kaydetti.

 

Downer da aynı yorumu yaptı

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer da Talat ve Hristofyas arasında bugün yapılan görüşmede ''önemli ilerleme sağlandığını'' açıkladı.


Eylül 2008'den beri görüşüyorlar

KKTC Cumhurbaşkanı Talat'la Rum Yönetimi lideri Hristofyas arasında gerçekleşen kapsamlı çözüm müzakereleri Eylül 2008'de başladı. Şu ana kadar iki lider arasında 67 görüşme yapıldı.

Türk tarafı müzakerelerin Nisan 2010'da KKTC'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce sonuçlanmasını istiyor. Nisan'daki seçimlerde statükoyu temsil eden Başbaban Derviş Eroğlu'nun, cumhurbaşkanı seçilebileceği ve bunun süreci sekteye uğratabileceği söyleniyor.

 

Ban pazar akşamı adada

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun adaya Pazar günü geliyor.

Genel Sekreter Ban, 31 Ocak Pazar akşamı Kıbrıs'a gelecek ve pazartesi günü önce iki liderle ayrı ayrı, sonra üçlü görüşme yapacak.

 

Rum gazetesi: Anlaşma ilan etme niyeti var

Öte yandan Rum Alithia gazetesi ise, Genel Sekreter Ban'ın Kıbrıs ziyareti sırasında iki taraf arasında bir ''anlaşma'' ilan etme niyetinde olduğunu ve Rum Yönetimi'nin bu iddialara tepkisini haberleştirdi.

Gazetenin haberinde şu görüşlere yer verildi:

''Genel Sekreter'in Kıbrıs ziyaretinin hedefi iki taraf arasında bir 'anlaşma' ilan etmek olacaktı. Kıbrıs Rum tarafı ilk önce, bu bilgilerle ilgili endişelerini ve bunlar doğru ise kesinlikle itirazı olduğunu iletti. Bu endişeler Genel Sekreter'i şaşırttı, çünkü Ban aldığı bilgiler temelinde müzakerelerin, anlaşmanın açıklanmasına olanak verecek bir aşamada olduğunu düşünüyordu.''


BM, Rum tarafının tepkisi üzerine, Rum yönetimine, ''Genel Sekreter'in Kıbrıs'ı ziyaret etmesini isteyip istemediğini'' sordu. Rum yönetimi, ''bir anlaşma ilan edilmesini kabul etmeyeceği'' ön şartı ile olumlu yanıt verdi.

Rum yönetiminin, BM ile yaptığı ''pazarlıkla'', ''anlaşma'' yerine ''açıklama'' yapılmasına rıza gösterdiğini yazan gazeteye göre, açıklama Ban tarafından 1 Şubat Pazartesi günü liderlerle birlikte düzenlenecek ortak basın toplantısı sırasında okunacak.
 

BM anlaşmada ısrar etti, Rumlar açıklama dedi

Haberde BM'nin ''anlaşmada'' ısrar ettiği ve Rum tarafının buna itirazı nedeniyle Ban'ın Kıbrıs ziyaretinin geç açıklandığı belirtildi.

Rum Politis gazetesi de, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs ziyaretindeki tek hedefinin, ''müzakerelerin Şubat ayı içerisinde ve Mart ayının ilk 10 gününde de devam etmesi için bir çeşit yol haritası çıkarmak'' olduğunu yazdı.

 

Ban'ın ziyareti erken


Başbakan Eroğlu, gazetecilerin soruları üzerine, Ban'ın pazar günü Kıbrıs'a yapacağı ziyareti ve Kıbrıs müzakerelerinde ''ilerleme'' olduğuna ilişkin açıklamaları değerlendirdi.
KKTC halkının misafirperver olduğunu ve BM Genel Sekreteri Ban'ın istediği zaman memleketlerine gelebileceğini ifade eden Eroğlu, ''Mühim olan, bu ziyaretin istismar edilmemesidir'' dedi.

Müzakerelerin aylardır devam ettiğini ve bugüne kadar pek fazla gelişme olmadığını, yoğunlaştırılmış görüşmelerde de ''Yönetim ve İktidar Paylaşımı'' konusunun ele alındığını kaydeden Eroğlu, Kıbrıs sorununun bütün olduğunu ve 6 başlıkta ele alındığını, sadece bir başlığın ele alınmasının ''Kıbrıs sorununun çözülmesi anlamına gelmediğini'' söyledi.
''Yönetim ve İktidar Paylaşımı'' konusundan daha zor ''Mülkiyet'', ''Toprak'' ve ''Garantiler'' konuları olduğunu ifade eden Eroğlu, bütün konularda uzlaşıldıktan sonra anlaşmaya varıldığının söylenmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununda anlaşma olduğu zaman BM Genel Sekreteri'nin de onur konuğu olarak geldiğini belirten Eroğlu, ''Bu ziyaretin taraflarca istismar edilememesi gerekir. Çünkü, Genel Sekreter'in iyi niyet misyonu çerçevesinde görüşmeler sürdürülüyor. Genel Sekreter'in gelmiş olması gayet doğaldır. Ona da kimse 'yanlış hareket' deme lüksüne sahip değil'' dedi.

Bir soru üzerine, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Ban'ın, ''bir anlaşma olmuş gibi açıklama yapmasının'' karşısında olduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu:
''Ama neticede Kıbrıs konusunda anlaşmaya varılmış değildir. Zaten bir tek konu ele alınmış, o konu tartışılıyor. Halbuki bütünlüklü bir konuda bir tek maddede anlaşıldığı zaman 'anlaştık, olay bitmiştir, bitiyor' gibi sözleri söylemek doğru değildir. Bu gibi sözleri geçmişte çok duyduk; 'tünelin ucunda ışık görüldü' diyenler oldu, 'anlaşma noktasına gelinmiştir, olay bitmiştir' diyen Genel Sekreterler de gördük veya Genel Sekreter'in görevlendirdiği kişilerin beyanatlarını zaman zaman duyduk. Ama neticede bu güne kadar çözümlenmeyen bir konu gelmiştir. Onun için o sözlere kanarak 'Kıbrıs sorunu halledildi' gibi bir düşünceye girmek bana göre yanlıştır. Görüşülmeyen daha bir çok konu olduğunu söylersek olay ortaya çıkar.''

Eroğlu, başka bir soru üzerine, ''(Ban'ın ziyareti) Bence erken bir ziyarettir, istismar edilebilecek bir ziyarettir, inşallah buna tenezzül etmezler diye de temmenide bulunmak istiyorum'' dedi.

Eroğlu, Ban'ın ziyaretinden, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir tarafı desteklermiş gibi bir görüntü yaratıldığı mesajını vermek isteyenlerin olabileceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler