"Öneriler kabul edilemez"

Yunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret eden Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, ''Türk tarafının önerilerinin kabul edilemez nitelikte olduğunu'' savundu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2010 - 16:35

 Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, temasları çerçevesinde Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile bir araya geldi.

Görüşmeden sonra ortak basın toplantısı yapan Papandreu ve Hristofyas, Kıbrıs'taki son gelişmeleri ve Türkiye'nin AB sürecini ele aldıklarını bildirdiler.

Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın ilerleme istediğini belirtirken, ''kabul edilemez, uzlaşılmaz ve olumsuz öneriler'' sunduğunu iddia etti ve ''bunun çelişki yarattığını'' söyledi.

''Ümit ederim, ikinci turda Sayın Talat daha yapıcı bir tavır izler de, 'yönetim' konusunda daha olumlu bir ilerleme kaydedilir'' ifadesini kullanan Hristofyas, Papandreu'ya ilettiği Kıbrıs davetinin kabul edildiğini de açıkladı.

Rum lideri, gerek kendisi, gerekse Ada'daki siyasi parti liderlerinin Kıbrıs meselesinin ortak şekilde değerlendirilmesi için Papandreu ile bir araya geleceklerini söyledi.
Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Rum lider, Türkiye'nin Aralık ayındaki AB zirvesinden ''yara almadan'' çıktığı yönündeki değerlendirmelerin yanlış olduğunu savundu. Hristofyas, 6 başlığın dondurulduğuna dikkati çekti.

Papandreu ise ''Atina'nın faal biçimde Lefkoşa'nın (Rum), BM kararları, AB ilke ve değerleri ile AB müktesebatının tam olarak uygulanması temelinde, hakemlik ve zaman çizelgeleri olmaksızın, adil, işler ve kalıcı çözüm bulunması yönündeki çabasını desteklediğini'' söyledi.

Papandreu, ''Kıbrıs konusunda varılacak çözümün, Ada'daki Türk işgaline son vermesini de beraberinde getireceğini'' kaydetti.

''Kıbrıs Türk tarafının önerilerinin geri adım teşkil ettiğini'' belirten Papandreu, ''Bu konuda Atina'nın Lefkoşa (Rum) ile hemfikir olduğunu'' belirtti.

Başbakan Papandreu, Hristofyas ile Türk tarafıyla müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi için, temelin, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitlik, tek uyruk, tek egemenlik ve bir uluslararası kimlik olmasının gerektiği konusunda mutabık kalındığını söyledi.
Atina ile Rum Yönetimi arasında sıkı koordinasyon ve işbirliği ilişkileri olduğunu kaydeden Papandreu, bu çerçevede, bir ''özel hukuk adamları grubu'' oluşturulmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Papandreu ayrıca, Kıbrıs'da çözümün Türkiye, Yunanistan, KKTC ve Kıbrıs Rum taraflarının çıkarına olacağını belirttiği konuşmasında, ''Türkiye'nin, bölgenin gerilim bölgesinden işbirliği ve barışa örnek bir bölge haline dönüşmesi için Ada'da çözüm bulunmasına katkıda bulunması zamanının geldiğini'' savundu.

Türkiye'nin AB sürecine de değinen Papandreu, Türkiye'nin AB'ye karşı bir dizi yükümlülüğü olduğunu, bunlar arasında yalnızca Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerin normalleştirilmesi değil, Kıbrıs meselesinin çözümünün de yer aldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler