'Onlarca maden emekçisi hayatını kaybetti'

TMMOB Maden Mühendisleri Odası'nca düzenlenen ''Türkiye 18. Kömür Kongresi Sonuç Bildirgesi''nde iş kazalarındaki artışa ivme kazandıran özelleştirme, rödevans ve taşeronlaştırma uygulamaları gözden geçirilmeli'' denildi.

'Onlarca maden emekçisi hayatını kaybetti'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.06.2012 - 12:57

Maden Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Oda'nın Zonguldak Şubesi ve Bülent Ecevit Üniversitesi'nce 6-8 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenen ''Türkiye 18. Kömür Kongresi Sonuç Bildirgesi'' açıklandı.

Kongrede Türkiye'nin enerjide artan dışa bağımlılığının azaltılması, karbondioksit salınımını azaltan, temiz kömür teknolojilerine dayalı santrallerin arz güvenliği açısından hayata geçirilmesi, yerli linyit kaynaklarının bu şekilde değerlendirilmesi kararlaştırıldı.
Özellikle taş kömürünün sadece enerji hammadde kaynağı olarak görülmemesi gerektiği vurgulanan bildirgede, kömür kimyasından da faydalanılması ve yeraltında kömürün gazlaştırılması konusuna ivme kazandırılması gerektiği belirtildi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli kaynaklara önem verilmesinin ve enerji üretiminde kömür ve linyitin payının artırılmasına dikkat çekilen bildirgede, şu önerilere yer verildi:

''Ulusal madencilik politikaları merkezi ve kamusal bir planlamayla belirlenmeli, ülkenin enerji potansiyeli net biçimde ortaya konmalı ve bu potansiyelin kullanılmasına yönelik yol haritaları çıkarılarak gerekli hukuki, teknolojik ve finansal düzenlemeler kamu eliyle yapılmalı.

Çelik-kömür ilişkisi ithal kömür ve ithal hurdaya dayalıdır. Demir-çelikte gelişme entegre fabrikalarla sağlanmalı. Metalürjik kömür ithalatı ve teminde giderek artacak olan güçlükler dikkate alındığında, taş kömüründe üretim politikası, termik santral yakıtı olarak değil, demir-çelik sektörüne yönelik planlanmalı.

Ağır ve tehlikeli işler sınıfında bulunan madencilik iş kolunda son yıllarda artan iş kazaları sonucu onlarca maden emekçisi hayatını kaybetmektedir. Bu artışa ivme kazandıran özelleştirme, rödevans ve taşeronlaştırma uygulamaları gözden geçirilmeli. Sosyal taraflarla ortaklaşarak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası ve ilgili mevzuat yenilenmeli, özel sektör ve kamu kuruluşlarının bu alanda yatırım yapmaları konusunda bağlayıcı ve zorlayıcı düzenlemeler getirilmeli, etkin ve sürekli denetim devlet tarafından sağlanmalı.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler