"Orams davasında karar uygulanmayacak"
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, KKTC'nin Orams davasıyla ilgili kararı uygulamayacağını, İngiliz İstinaf Mahkemesinin kararın uygulanmasının yolunu da bulması gerektiğini söyledi.
İngiltere İstinaf Mahkemesi, dün verdiği nihai kararda, KKTC'de 1974 öncesi sahibi olduğu arazinin üzerine konut yaptıkları için İngiliz Orams çiftini dava eden Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides'i haklı bulduğunu açıklamıştı.
Apostolides'in avukatı Konstantin A. Kandunas, kararın, Rum mahkemesinin Orams davasına ilişkin daha önce almış olduğu kararların Birleşik Krallık'ta da uygulamaya konulabileceği anlamı taşıdığını söylemişti.
Rum mahkemesi, daha önce aldığı kararda, "Lapta'daki arazinin Apostolides'e ait olduğuna" hükmederek, "Orams ailesinin Apostolides'e maddi tazminat ödemesi, arazinin sahibine iade edilmesi, Oramsların araziyi işgal ettikleri süre kadar kira ödemeleri, arazi üzerine inşa ettikleri villayı yıkmaları ve Apostolides'in mahkeme masraflarının karşılanması" kararına varmıştı.
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca ile Linda Orams, Güney Kıbrıs'ta İngilizce yayımlanan Cyprus Mail gazetesine yaptıkları açıklamada, İngiliz mahkemesinin Orams davasıyla ilgili dünkü nihai kararını değerlendirdi.
"Ne yapacağımızı bilmiyoruz, ancak yakında Kıbrıs'a gelecek ve kararı nasıl uygulayabileceğimize bakacağız. Kararı uygulamak için hiçbir şey yapmazsak, mahkemeye itaatsizlik etmiş oluruz" diyen Orams, yakında Kıbrıs'a geleceklerini, birkaç gün içinde avukatlarının yapacağı istişarelere de bağlı olarak evin yıkılması için başvuruda bulunmaları gerekeceğini söyledi ve "Elimizden geleni yapacağız" dedi.
Kararın uygulanması için tanınan süreye işaret eden Orams, İngiltere İstinaf Mahkemesinin gelecek 14 günde Orams çiftinin hareketlerini yakından takip edeceğini ifade etti. Linda Orams, "Kararın uygulanması için verilen bir süre vardır. Bu süre genelde 15 gündür. Bu nedenle hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Konu Kıbrıs'ı aşmıştır. Burada mahkeme kararlarına uymak zorundayız" dedi.
Kararı "büyük bir darbe" olarak niteleyen Orams, hayatlarını normal bir şekilde sürdüreceklerini ve kararın kendilerini yıkmasına müsaade etmeyeceklerini, bunun yanında 53 sayfadan oluşan karar metnini ve tüm seçenekleri incelemeleri gerektiğini ifade etti.
KKTC'de eski Rum malı üzerinde inşa edilmiş evi olanlara herhangi bir tavsiyede bulunmayacağını ifade eden Orams, "Herhangi bir tavsiyede bulunamayız, herkes kendi kararını kendi vermelidir" dedi.
"Kararı uygulamayacağız"
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca ise gazeteye verdiği demeçte, "İngiltere Mahkemesi, kararını nasıl hayata geçireceği hakkında da karar vermelidir. Kararı uygulamayacağız" dedi.
KKTC'nin Orams çiftini korumak için mümkün olan her şeyi yapacağını ve çifti yalnız bırakmayacaklarını ifade eden Erçakıca, "Eğer (davacı Meletis) Apostolides taşınmaz malını geri istiyorsa o zaman Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurabilir" dedi.
Kararın, Kıbrıs müzakerelerine nasıl bir etki yapacağıyla ilgili olarak Erçakıca, kararın müzakere sürecinde belirgin bir olumsuz etki yaratmayacağını düşündüğünü belirtti. Erçakıca, "Bu yeni bir şey değil. İzolasyon altındayız. Bu da izolasyonlara farklı bir örnektir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu