Ordu sıkıyönetim ilan etti
Tayland'da hükümet ve muhalefet arasında altı aydır devam eden siyasi gerginliğin ardından, Tayland ordusu "kanun ve nizamın korunması" için sıkıyönetim ilan etti.
Ordudan yapılan açıklamada 'barış ve düzenin korunması için' bu kararın alındığı, "Bunun bir darbe olmadığını" belirtildi. Geçici Başbakan'ın baş güvenlik danışmanı, ordunun bu kararı alırken hükümete danışmadığını söyledi. Paradorn Pattanatabut, "Herşey normal, yalnızca tüm güvenlik sorunlarındanı ordu sorumlu" dedi. Ordu sözcüsü de sıkyönetim ilanının geçici hükümetin iktidarına herhangi bir etkisi olmayacağın ve hükümetin faaliyetlerine devam edeceğini ifade etti.
BBC'nin Bangkok'tan bildiren muhabiri Jonathan Head, ordunun "kötü niyetli grupların savaş silahları kullanmasını engellemek" amacıyla aldığı kararın beklenmedik bir karar olduğunu söylüyor. Jonathan Head, ordunun güvenlikten sorumlu olduğunu açıkça ifade ettiğini ve askerlerin sokaklarda daha sık görülmeye başlanacağını ekliyor. Askeri birlikler, hükümeti destekleyen grupların Bangkok'ta her zaman gösteri düzenledikleri yerde toplanmalarına engel olmak için de adımlar attı
MEYAYA SANSÜR
Sıkıyönetimle beraber, medyaya da "ulusal güvenliğe uygun" yayın yapmaları konusunda uyarıda bulup sansür uygulanması ve hükümet karşıtları ile hükümet yanlılarına da 'gösteri yürüyüşü yapmamaları' talimatı verildi.
Geçici Başbakan Nivatthamrong Boonsongphaisan, Pazartesi günkü açıklamasında hükümetin istifa etmeyeceğini söyledi. Hükümet ve muhalefet arasındaki siyasi kriz nedeniyle geçen ay, Başbakan Yingluck Şinavatra ve dokuz bakan mahkeme kararıyla görevden alınmıştı. İktidardaki Yingluck'ın partisi, 20 Temmuz'daki seçimlere kadar ülkeyi yönetmeye devam edeceğini açıkladı. Sosyal medyada, askerlerin televizyon kanallarını da ele geçirdiğine ilişkin haberler dolaşıyor. Askerin denetimindeki televizyon kanalından yapılan açıklamada "Halkın panik olmasına gerek yok, normal hayatlarına devam edebilirler" dendi. Tayland, Yingluck'un kardeşi eski başbakan Taksin Şinavatra'nın 2006 yılında askeri darbeyle devrilmesinen bu yana iktidar mücadelesine sahne oluyor.
'HALK MECLISI' TALEBİ
Kentli ve orta sınıf elit, yolsuzluk ve gücü kötüye kullanmakla suçladıkları Taksin ve ailesine tepki gösteriyor, Yingluck Şinavatra'nın da kardeşi Thaksin'in gölgesinde hareket ettiğnii savunuyordu. 2008 yılında yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile mahkûm edilen Taksin halen yurt dışında sürgünde. Taksin ise hakkındaki suçlamaların siyasi nedenlere dayandığını söylüyor. Fakat Taksin'in kırsal kesimin desteğini topluyor. Darbe sonrası 2001'de yapılan seçimlerde Taksin'in müttefikleri iktidara geldi. Hükümet karşıtı protestocular aylardır Yingluck yönetimini değiştirmek ve yerine anayasal ve siyasi reform yapmak üzere, seçilmemiş bir "halk meclisinin" gelmesini istiyor. Hükümet destekçileri ise mevcut geçici yönetimini değiştirmeye yönelik herhangi bir hareketin şiddeti tetikleyebileceği konusunda uyarıyor. Bölgeden bildiren muhabirler, sıkıyönetim kararının 'darbe olarak algılanması' durumunda hükümet yanlısı göstericilerin yeniden sokaklara dökülebileceğini belirtiyor. Tayland ordusu 1932'den bu yana 11 defa darbe yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması