Orhan Duru toprağa verildi

76 yaşında yitirdiğimiz Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden ve gazetemizin eski yazıişleri müdürlerinden olan gazeteci-yazar Orhan Duru Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Orhan Duru toprağa verildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.01.2009 - 13:44

Türk basınının ve edebiyatının önde gelen isimlerinden gazeteci-yazar Orhan Duru, İstanbul'da bugün toprağa verildi. Tedavi gördüğü Surp Agop Hastanesi'nde Pazar günü hayatını kaybeden 76 yaşındaki Duru'nun cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde öğlen kılınan namazın ardından Aşiyan Mezarlığı'nda defnedildi.

Cenazeye iş, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı. Duru'nun gazeteci, sanatçı ve tiyatrocu arkadaşlarının yanı sıra katılan arasında CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile hafta sonu Ergenekon kapsamında gözaltına alınan ve sonra serbest bırakılan gazeteci Ünal İnan da yeraldı.

Dostları Duru'yu anlattı

Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden gazeteci-yazar Orhan Duru'yu (76) son yolculuğunda yalnız bırakmayan dostları, Duru'yu anlattı. Duru için Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen törene katılan Yazar Tahsin Yücel, çok üzgün olduğunu belirterek ''Kendini öne çıkarmayan, çağdaş edebiyatın en önde gelen öykücülerinden birini yitirdik. Türkiye'nin, hem önde gelen bir öykücüsünü, hem çok iyi bir deneme yazarını, ilerici, tutarlı aydınlarından birini kaybettik'' dedi.

Şair ve yazar Ahmet Oktay da Orhan Duru ile 1950'li yıllardan beri tanıştığını ve çok iyi arkadaşı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: ''Orhan'ı gazeteciliğe başlamadan çok önce tanırım. O zamanlarda Ankara'da, aynı genç edebiyatçılar çevresine mensup insanlardık. O günden bu güne dostluğumuz sürdü. Orhan Duru, Türk öykücülüğünün kilometre taşlarından biridir. Kolay unutulacak, akıldan çıkabilecek bir öykücü değildi. İronisi ve dile getirdiği değişiklikler dolayısıyla yeri doldurulacak gibi değildir. Ayrıca çok iyi bir gazeteciydi. Çok değerli bir arkadaştı. Çok arayacağım''

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal da Orhan Duru ile çok eski dost olduklarını anlatarak, vefatının edebiyat dünyası için çok büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi.

Duru ile Ankara Sanat Tiyatrosu'nda iki oyunda birlikte çalışma onuruna eriştiğini belirten Erkal, ''Orhan Duru, 'Durdurun Dünyayı İnecek Var' adlı bir müzikalin uyarlamasını yaptı, sonra Alfred Jarry'nin 'Kral Übü' oyununu uyarladı. Çok güzel uyarlamalardı. İnsan olarak da yazar olarak da çok değer verdiğim birisiydi'' diye konuştu.

Yazar Zeynep Oral da duygularını şöyle dile getirdi: ''Orhan Duru, çok özel meziyetleri, müthiş yaratıcı gücü olan bir yazar, her şeyden önce bir dost... Kendisini değil, yaptığı işi önemseyen bir aydın, öyküleri, denemeleri ve yazılarıyla hem müthiş eleştirel boyutlar getiren, hem de bunu ironiyle şaşırtarak, şakayla, gülümseyerek yapabilen eşsiz bir yazar.''

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya da duygularını, ''Duru, önemli bir Ankara gazetecisiydi. Hepsinin ötesinde eminim yeniden keşfedilecek çok önemli bir öykücüydü. Bilim kurgu türünü çok ustalıkla kullanan, edebi dili çok geniş ve ayrıntılı kullanan önemli bir hikaye yazarıydı. Şu anda giderek ıssızlaşmanın acısını çekiyoruz'' şeklinde ifade etti.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan da Orhan Duru'nun çok değerli bir gazeteci, çok iyi bir edebiyatçı olduğunu söyledi. Doğan, ''Duru, bütün bunların dışında adam gibi adamdı. Çok dürüsttü. Bana göre bütün gazetecilerin örnek alması gereken birisidir. Orhan gibi olanların nesli tükenmek üzere. Benim de değerli bir arkadaşımdı'' dedi.

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu da Türk edebiyatının önemli bir ismi olan Orhan Duru'nun önemli bir boşluğu doldurduğunu belirterek, Duru'nun ölümüyle ortaya çıkan boşluğu da Türk edebiyatının genç kuşaklarının dolduracağına inandığını söyledi.

Törene gazeteci İnanç da katıldı


Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve sorgusunun ardından serbest bırakılan gazeteci Ünal İnanç da Orhan Duru ile sanatçı ve yazarların geldiği bir lokal işlettiği 1968 yılında tanıştığını, bir gazetede 5 yıl çalıştıklarını anlatarak, ''İnsanlığına ve bilgisine saygı duyduğum bir arkadaşım'' diye konuştu.

İnanç, gözaltına alınmasıyla ilgili bir soru üzerine, Ergenekon soruşturması kapsamında yazıları ve konuşmaları nedeniyle gözaltına alındığını ileri sürerek, şu görüşleri savundu: ''Bu kadar önemli atıfta bulunulan bir davanın içeriğinde, onu ona, bunu buna karıştırarak, bu ülkenin aleyhine yapılan en büyük psikolojik savaştır. 'Şuradan bombalar çıkmış' Çıkmışsa bir dakikada sahibine ulaşırsınız. Bir takım 3. sınıf televizyon dizilerinde bile olmayacak senaryolar... Bir adam var konuşuyor. Benden hoşlanmamalarının sebebi bu. Üzüldüm. Polis muhabiriyim. 1991'den bu yana Güvenlik ve Yargı Muhabirleri Derneğinin başkanlığını yapıyorum. Saçma sapan şeyler''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler