Osmaniyeli turp üreticisinin yüzü gülüyor

Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, 20 kiloluk bir torba ürünün fiyatı, İç Anadolu Bölgesi'ndeki hasadın soğuk ve yağış nedeniyle gecikmesinden dolayı 8 liradan 10 liraya yükseldi.

Osmaniyeli turp üreticisinin yüzü gülüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2012 - 09:35

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, her yıl ortalama 30 bin dekarda ekimi yapılan ve dönüme 4 ton verim alınan turpun torba fiyatının, İç Anadolu Bölgesi ve diğer yerlerde soğuk ve yağış nedeniyle hasadı yapılamadığından arttığını söyledi. Kadirli yöresinde geçen yıl sezon ortasında 5 TL'ye satılan 20 kiloluk torbalardaki ürünün fiyatının bir kaç hafta önce 8 liradan alıcı bulduğunu belirten İspir, diğer yerlerde hasat yapılamadığından dolayı fiyatın 8 liradan 10 liraya yükseldiğini bildirdi.

İspir, bu durumun kendileri için sürpriz olduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Yöremizde günlük ortalama 200 ton turp hasadı yapılıyor ve yurdun her yerine gönderiliyor. 6 yıldır sezon ortasında böyle bir fiyat artışı olmamıştı. Turp üreticisi, diğer yerlerdeki soğuk ve yağışlı hava nedeniyle altın yılını yaşıyor. Fiyat artışı hem üretim, hem de işçilik maliyetlerinin karşılanmasında üreticilere önemli bir girdi sağladı.''

Mart ayı sonuna kadar sürecek olan turp hasadında çoğunluğu kadın yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlandığını anlatan İspir, tarlada kişi başı 25 lira, yıkama ve paketlemede de çalışan işçilerin ise 30 lira yevmiye kazandığını kaydetti.

İspir, yörede ''kırmızı altın'' olarak nitelendirilen turpun ilçe ekonomisi için önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: ''Sofralara zahmetli bir sürecin sonunda ulaştırılan turp, sabahın ilk ışıklarıyla tarlalardan toplanmaya başlıyor ve bu işlem akşam saatlerine kadar sürüyor. Kol gücüyle hasat edilen turp, daha sonra ilçe merkezinden akan Savrun Çayı üzerine kurulan havuzlara getirilerek, topraklarından arındırılıyor ve torbalanıyor. Ürünler daha sonra nakliye araçlarıyla talepte bulunulan yerlere gönderiliyor. Turp, üreticiden nakliyeciye kadar herkese önemli gelir sağlıyor.''

Kadirli'de 30 yıldan bu yana turp üreticiliği yapan ve eski ''Turp Ağası'' olan Soner Topalhan ise iyi başladıkları sezon ortasında ürünün değerinin artmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Topalhan, hasat döneminde kendisinin 200 kişi, tüm üreticilerin ise 5 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, ''Kış aylarında tarım sektöründe bu denli istihdam sağlanması ülke ekonomisi adına da çok olumlu. Turp adeta Kadirli'nin bacasız fabrikası gibi'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler