Otların altından antik kent çıktı

Antalya’da 7 yıl önce define avcılarının sözlerinden yola çıkarak dağlık bir bölgede yapılan incelemede dikenlerin, yabani otların altında saklanmış 2 bin 200 yıllık antik kentin kalıntılarına ulaşıldı.

Otların altından antik kent çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.10.2018 - 23:04

Lyroboton Kome Antik Kenti Kazı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nevzat Çevik de alanda yaptıkları kazı çalışmalarında bölgenin hikâyesine ilişkin önemli bilgilere ulaştıklarını söyledi. Antik kentin hikâyesinin “Arete” isimli bir kadın ile başladığını anlatan Çevik, şunları söyledi:

“Arete, güçlü bir kadın, bu şehrin de varlık sebebi. Şehrin kurgusunda, özellikle zeytinyağı vakfının kuruluşunda, yaşatılmasında önemli rolü bulunuyor. Arete Kulesi’ni yaptırıp İmparator Domitian’a ve Perge Artemisi’ne adamış ve zeytinyağı yerleşiminin organizasyonunu başarmış ve en önemlisi zeytin vakfı kurarak üretimi kurumsallaştırmıştır. Vakıf ve üretim köyü sahipliği ve kontrolü Arete ile başlayıp kızı Kille ve sonrasındaki nesillerle devam etmiştir. Bölgede kadın egemenliğini görüyoruz.”  Prof. Dr. Çevik, antik kentte yüzden fazla zeytinyağı işliği, Roma dönemi hamamı ve Bizans dönemi 5 kilise, sivil konutlar, Arete Kulesi kalıntıları bulunduğunu belirtti. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler