Oynatmaya az kaldı (24.05.2011)

En çok göze çarpan stres sebepleri arasında zorlayıcı ekonomik koşullar, ofis içinde yaşanan patron baskısı, az zamanda yetiştirilmesi gereken çok iş ve rakip aktiviteleri bulunuyor. Az tatil yapan ülkelerdeki çalışanların stres düzeyi daha yüksek oluyor.

Oynatmaya az kaldı (24.05.2011)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.05.2011 - 08:38

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi Grant Thornton’un yaptığı araştırmaya göre Türkiye stres seviyesi en yüksek ülkelerden biri. Türk yöneticiler, Çinli ve Meksikalı meslektaşlarının hemen altında yer alarak 3. sıraya yerleşti. En stresli ülkeler arasında yine Japonya, Yunanistan ve İspanya göze çarpıyor. Stres seviyesi en düşük ülkelerse Brezilya, Danimarka ve İsveç. En çok göze çarpan stres sebepleri arasında zorlayıcı ekonomik koşullar, ofis içinde yaşanan patron baskısı, az zamanda yetiştirilmesi gereken çok iş ve rakip aktiviteleri bulunuyor.

Grant Thornton’un ‘küresel iyimserlik’ araştırması sonuçlandı. “Önümüzdeki 12 ay içinde ülke ekonomisi için ne kadar iyimsersiniz” sorusuna verilen cevapların derlendiği rapor, 39 ülkeden 5 bin 700 üst düzey yöneticiyle yapıldı. Araştırma sonuçları, yapılan tatil günü sayısı arttıkça, stres seviyesinin azaldığını çok net istatistiklerle gözler önüne seriyor. Stres seviyesinde en üst sıralarda bulunan ülkelerin, en az tatil yapan veya yöneticilerin en az izin kullandığı ülkeler olması göze çarpıyor. Türkiye, Hindistan ve Rusya ile birlikte kullanılan izin sayısı bakımından dünya ortalamasının altında yer alıyor. Kullanılan izin günü sayısına verilen cevaplarda dünya ortalaması 14 iken Türkiye’den elde edilen sonuçlarda ortalama 11. Danimarka, Hollanda, Finlandiya ve Fransa ise 20 gün üzerinde çıkan yıllık tatil ortalamalarıyla yöneticilerinin en çok tatil yapabildiği ülkeler.

Geçen 12 ay içinde çalışan sayısında yaşanan değişimde ise Türkiye eksilerde. Araştırmaya katılanların yüzde 27’si artış yaşandığını belirtirken yüzde 37’si ise azalma olduğunu belirtmiş. Değişim olmadığını bildirenlerse katılımcıların yüzde 36’sı. Bu verilerle Türk şirketlerde, geçen 12 ay içinde çalışan sayısında yaşanan değişimlerin dünya ortalamasıyla hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz.

Grant Thornton Türkiye Başkan Yardımcısı Nâzım Hikmet, özellikle 2008 sonu ve 2009’da küresel anlamda yaşanan krizle dünya ekonomilerinin oldukça yoğun bir güven kaybı yaşadıklarını, ancak araştırma sonuçlarına bakıldığında bu güven kaybını Asya’da bulunan ve gelişmekte olan ülkelerin daha hızlı telafi ettiğini, fakat özellikle İspanya, İrlanda ve Yunanistan gibi bazı Avrupa ülkelerinin aşamadığını ve derin bir kötümserlik çizgisinde olduklarını söyledi. Hikmet, Türkiye’nin durumunun daha iyi olması için sadece iç dinamiklerin yeterli olmayıp küresel ölçekte de daha iyiye gidiş olması gerektiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler