Özcan, Atalay'la görüştü

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, ''Öncelikle kendisi bize bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlattı. Bizden de ne yapabileceğimiz konusunda fikir aldı'' dedi.

Özcan, Atalay'la görüştü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.09.2009 - 13:07

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Üniversitelerarası Kurul'un toplantısına katıldı. Toplantıda, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın Bilkent Üniversitesi Rektörlüğü'ne geçmesi dolayısıyla tören düzenlendi.

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı görevini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan'dan devralan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, hem Ceylan ile gelecek yıl bu görevi kendisinden devralacak Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci'yi kürsüye davet etti. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ali Doğramacı, Ceylan'a çalışmaları dolayısıyla teşekkür ederek plaket ve çiçek sundu.
Daha sonra basına kapalı gerçekleşen toplantıda YÖK Başkanı Özcan, rektörlere hitaben kısa konuşma yaptı.

Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile randevusu olduğu gerekçesiyle toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a dün gerçekleştirdiği ziyareti anımsatarak, Atalay'ın kendisinden ''yazılı bir rapor'' isteyip istemediğini sorması üzerine Özcan, şöyle konuştu:
''Hayır, yazılı bir şey istemedi. Öncelikle kendisi bize bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlattı. Bizden de ne yapabileceğimiz konusunda fikir aldı. Biz akademik olarak yapabileceklerimizi söyledik. Zaten biliyorsunuz bölüm açabiliriz, enstitü açabiliriz, anabilim dalı kurabiliriz, seçmeli ders olarak Kürtçe'ye müsaade edebiliriz, zaten yapılıyor. Onlardan bahsettik ama bunun dışında kalan opsiyonlar için de kendisinden zaman istedik. 'Belli bir zaman verirseniz biz onları da düşünür, daha başka neler yapılabilir konusunda size bilgi veririz' dedik.''

"Ne zaman vereceksiniz?'' sorusu üzerine, Özcan, ''Yakın zamanda. Bir zaman belirlenmedi ama çok da geciktirmemek lazım. Makul bir zamanda kendisine geri dönmeyi düşünüyoruz'' dedi.


"Kendi öğretim üyemizi yetiştirmeliyiz"

Özcan, ''Bölüm açabileceğinizi söylediniz. Mardin Artuklu Üniversitesi'nde bundan sonrası için bölüm açılabilir mi?'' sorusuna şu karşılığı verdi:
''Hayır, Mardin Artuklu Üniversitesi için bizim planlandığımız önce öğretim üyelerini yetiştirmek, sonra ana bilim dalı, bölüm gibi dört yıllık lisans programları açmaktı. Bizim öncelikli amacımız öğretim üyesi yetiştirmektir, Türkiye'de eksik olan odur. Lisans programı açsanız orada kim öğretecek, hocaları nereden bulacaksınız? Dışardan öğretim üyesi gelmesine çok sıcak bakmıyoruz. Biz kendi öğretim üyemizi kendimiz yetiştirmek zorundayız. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz.''


"Kimseyi rencide etmedik"

Bir gazetecinin, ''Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulması talebinde bulunan Mardin Artuklu Üniversitesinin Rektörü, sizin bu üniversitede 'Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü' kurulacağı yönündeki açıklamalarınızı rencide edici bulduğunu söyledi. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Özcan, şunları kaydetti:
''O, Mardin Artuklu Üniversitesi rektörümüzün kendi fikirleridir. Biz kimseyi rencide ettiğimizi düşünmüyoruz. Özellikle bizim onlara sunduğumuz model sadece Kürtçenin değil diğer dillerin, Türkiye'de yaşayan dillerin de altında çalışabileceği, rahatlıkla yüksek lisans ve doktora programlarının açılabileceği bir modeldi. Onun için bir programın alt programlarla belirlenmesi yerine daha geniş çerçevede belirlenmesi bana daha uygun geliyor.''

Özcan, bu konuda rektörlerle yaptığı toplantıya Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli'nin de katıldığının belirtilmesi üzerine, ''O toplantıda Mardin Artuklu Üniversitesi rektörümüz yoktu. Davet edilmişti ama zannediyorum Başbakanımızla görüşüyordu, bir işi vardı'' diye konuştu.

Özcan, bir başka soru üzerine, bir süre önce YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir komisyon kurularak, bu komisyonun ''sadece üniversite sınavında başarısız olanlarla değil, ortaöğretimin kalitesi konusunda da çalışmalar yapması''nın kararlaştırıldığını anımsattı. ''Bu iki sistem birbiriyle bağlı. Nasıl bir ortaöğretiminiz varsa sınavınız ola göre oluyor, nasıl bir sınavınız varsa ortaöğretim ona göre değişiyor'' diyen Özcan, komisyonun bu konuda yapacağı çalışmaları kendilerine rapor edeceğini kaydetti.

Komisyonun çalışmalarına başladığını anlatan Özcan, raporun, Kurban Bayramı'na kadar çıkacağını belirtti.

Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Suudi Arabistan'a ziyareti öncesinde, bu ülkeye kendisinin daha önce gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde yükseköğretim konusunda konuda bilgi sunacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler