Paksüt için hukuki süreç başlatıldı
Anayasa Mahkemesi, Başkan Vekili Osman Paksüt hakkındaki hukuki sürecin, Ergenekon davasının ikinci iddianamesinin açıklanamasının ardından başlatıldığını duyurdu.
Anayasa Mahkemesi, ikinci Ergenekon iddianamesinden hareket ederek Başkan Vekili Osman Paksüt hakkında hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi, AKP hakkındaki kapatma davası konusunda Ergenekon davası sanıklarına bilgi vermek ve bazı sanıklarla telefon görüşmesi gerçekleştirdiği iddiasıyla suçlanan Başkan Vekili Osman Paksüt hakkında ön inceleme başlattı.
Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Paksüt'le ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma talep edildiği belirtilerek, soruşturmanın gizli olması ve devam etmesi, o günlerde henüz bu yönde bir iddianamenin bulunmaması nedeniyle işlem yapılmasına gerek görülmediği belirtildi. Ergenekon'un ikinci iddanamesinin yazılmasıyla birlikte Paksüt hakkında hukuki sürecin başlatıldığı kaydedildi.
İşleyiş nasıl olacak?
Anayasa Mahkemesi'nce, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği dosya üzerine Başkanvekili Osman Paksüt hakkında hukuki sürecin başlatılmasıyla ilgili işlemler, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Kanunu ve İç tüzüğü gereği yürütülecek.
Kuruluş Kanunu ve İç tüzük gereği, Anayasa Mahkemesi'nin başkan, başkanvekili ve üyelerinin, görevlerinden doğan, görevleri sırasındaki suçlar veya şahsi suçlarından dolayı bir ihbar veya şikayet yapılması veya böyle bir halin öğrenilmesi halinde konu, Başkanlıkça, Anayasa Mahkemesi'ne bildiriliyor.
Başkan, gereken hallerde işi Mahkemeye götürmeden önce bir üyeye ön inceleme de yaptırabiliyor. Soruşturma açılmasına yer olup olmadığının belli edilmesi için gerekli incelemeyi yapmak üzere, Mahkemede hazır bulunanlar arasından görevlendirilen bu üye, incelemesini yaptıktan sonra, durumu kendi düşüncesini belirtmeksizin bir raporla Başkan'a bildiriyor.
Soruşturma açılması Mahkemenin kararına bağlı oluyor. Görevli üye tarafından hazırlanan rapor üzerine Mahkemede yapılacak görüşme sonunda, ''soruşturma açılmasına yer olmadığına'' karar verildiği takdirde, kararın bir örneği ilgili üyeye, birer örneği de ihbar ve şikayette bulunanlara tebliğ ediliyor.
''Soruşturma açılmasına'' karar verildiği takdirde, hazırlık soruşturmasını yapmak, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre, gereken kararı vermek ve söz konusu Kanun'un Cumhuriyet savcılarına tanıdığı bütün yetkileri kullanmak üzere gizli oyla mahkeme üyeleri arasından 3 kişilik bir Soruşturma Kurulu seçiliyor. Soruşturma Kuruluna, en çok oy alanlar ve oyların eşitliği halinde kıdemli olanlar seçilmiş sayılıyor. Bu kurula üyelerden en kıdemlisi Başkanlık ediyor.
Soruşturma Kurulu, kamu davasının açılmasına gerek görmezse evrakın işlemden kaldırılmasına karar veriyor. Yapılan soruşturma, kamu davasının açılmasını haklı göstermeye yeterli ise iddianame düzenleyerek, bu davayı açıyor ve görevle ilgili suçlarda Yüce Divan'a, şahsi suçlarda Yargıtay Ceza Genel Kuruluna tevdi olunmak üzere, dosyayı Başkanlık aracılığıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderiyor.
Soruşturma Kurulunun işlem ve kararları kesin oluyor. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde hazırlık soruşturması genel hükümlere tabi oluyor.
Anayasa Mahkemesi Başkan, Başkanvekili ve üyelerinin şahsi suçlarında, Yargıtay üyelerinin şahsi suçlarına ilişkin hükümler uygulanıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!