Pamuk hasadında sona yaklaşıldı
Çukurova'da bu yıl ekim alanları artış gösteren pamukta hasadın sonuna yaklaşılırken, borsada ürünün kilo fiyatı 3,90 liranın altına düşmüyor.
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, ''beyaz altın'' benzetmesi yapılan pamuğun ekimine yıllardır sıcak bakmayan çiftçinin fiyatların değişmesiyle yeniden pamuğa ilgi göstermeye başladığını söyledi. Kütlü pamukta rekoltenin 150 bin civarında, lif pamukta ise 55-60 bin ton civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten Çalışkan, pamuğun stratejik önemine dikkati çekerek, ''Çukurova'nın uzun yıllar pamuktan uzak kalması sadece üreticiyi değil, toplumun her kesimini üzüyordu. Günümüzde orta yaşın üzerinde olan nesil, bu bitkinin yöremize kazandırdığı zenginliği dün gibi hatırlar. Bu nedenle, bu yıl, hükümetin uyguladığı fiyat politikası sayesinde pamuğa yeniden dönüşün olması hem ülke hem yöre ekonomimiz için büyük kazanç olacak'' dedi.
Çeşitli çevrelerin pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 20-25 artış gösterdiğini açıkladığını ancak, borsa olarak kendilerinin artışın yüzde 50'yi geçtiği yönünde olduğunu ifade eden Çalışkan, ''Ekim alanı artışına rağmen mevsim koşullarının etkisiyle birim alandan elde edilen verimde bir miktar düşüş oldu. Bu nedenle ekim alanlarındaki artış rekolteye birebir yansımayacak'' diye konuştu. Çalışkan, geçen yıl kütlü pamuğun 80-90 kuruştan satıldığını, bu yıl ise 1,50 ile 1,80 lirayı bulan fiyatları gördüğünü, lif pamuğun ise yine geçen yıl 2,1 liradan satılırken, bu yıl uzun bir süredir borsada 3,90 liranın altına düşmediğini kaydetti.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise pamuğun üreticisine bayram yaşattığını belirterek, ''Yükselen fiyatlar sayesinde önümüzdeki yıllarda Çukurova beyaz gelinliğini daha fazla giyecek. Bunun sevincini hep birlikte yaşıyoruz'' dedi. Girmen, bu sene yükselen fiyata gerekçe olarak her ne kadar rakip ülkelerdeki olumsuz iklim koşulları gösterilse de kendilerine göre en büyük etkenin Çin olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Çin'in, pamuğa olan ihtiyacını ilan etmesi fiyatların yükselmesinde önemli bir etken oldu. Çin, yıllık toplam ihtiyacının 50-60 milyon balya olduğunu ancak, üretiminin bu yıl 31-32 milyon tonda kaldığını, arta kalan 18-19 milyon tonluk açığı ithalatla kapatacağını açıklamıştı. Bunun yanı sıra dünya stoklarının da 12 milyon tondan 9 milyon tona gerilediği açıklandı. Tüm bunlar pamuğa olan talebi artırdı. Pamuk fiyatlarındaki yükseliş, dünya pamuk stokları yükselinceye kadar devam eder. Umudumuz, Türk üreticisinin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesi.'' Girmen, pamukta ekim alanlarının bu yıl Türkiye genelinde yüzde 40, Adana'da ise yüzde 60-70 artış gösterdiğini tahmin ettiklerini kaydetti.
Yoğun hasat
Bu arada, Çukurova'da pamuk hasadının yaklaşık yüzde 50'si makineyle, diğer yarısı ise geleneksel yöntemlerle toplanıyor. Tarım işçileri, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte gittikleri tarlalarda gün batımına kadar pamuk topluyor. Toplanan pamuk, ''haral'' diye tabir edilen çuvallara ya da traktörlere yüklenerek, çırçır fabrikalarının yolunu tutuyor. Hasadın, kasım ayının ortalarında tamamlanması bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!