Pamuk: Sürgünde değilim

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, bazen ABD'de, bazen de Türkiye'de yaşadığını, "kendisini sürgünde görmediğini" söyledi.

Pamuk: Sürgünde değilim
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.01.2010 - 10:33

Yazar Orhan Pamuk, İngiliz kitabevi Waterstones'un kitap ve eleştiri dergisi "Books Quarterly"de gazeteci, yazar ve yayıncı Mark Lawson'un sorularını yanıtladı.

Lawson, Pamuk ile söyleşisinin ardından kaleme aldığı makaleye, "Türkiye'nin büyük kuratörü" başlığını attı.

Makalesine, "Orhan Pamuk, Türkiye'nin en büyük, ama en tartışmalı yazarı" yorumuyla başlayan Lawson, Pamuk ile röportajı telefonla yaptığını, Orhan Pamuk'un ABD'nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrinde olduğunu öğrenince ise aklına "Pamuk'un sürgünde olup olmadığının geldiğini" yazdı. Bu konuyu röportajında yazara soran Lawson'a, Orhan Pamuk şu yanıtı verdi:
"Harvard Üniversitesi'nde ders vermek için ABD'de bulunuyorum. Sürgünde değilim. Ara sıra Türkiye'ye dönüyorum, kendimi sürgünde görmüyorum. Zaman zaman Türkiye'de, zaman zaman Amerikan üniversitelerinde, zaman zaman da dünyanın her yerinde yaşıyorum."

 

"Hâlâ meşgulüm ve hâlâ ülkemi seviyorum"

Pamuk, Mark Lawson'un, "Bir dergiye verdiği demeç sonucu aleyhinde açılan davanın Türkiye ile ilişkilerini etkileyip etkilemediği" sorusu üzerine de, "Eğer ikametgah anlamında soruyorsanız, hayır fazla etkilemedi. Psikolojik ve duygusal anlamda da değişiklik olmadı. Hala meşgulüm ve hala ülkemi seviyorum" dedi.

Nobel edebiyat ödüllü yazarların genellikle meşguliyetlerin artmasından şikayet ettiklerinin anımsatılması üzerine de Pamuk, kendisi için bunun doğru olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Ödülümden çok fazla keyif aldım. Sadece biraz hayatımdaki meşguliyeti artırdı, o kadar. Bana yeni okuyucular da kazandırdı. Yeni kitaplarımı hevesle bekleyen yeni okuyucularım var. Neden şikayet edeyim ki? İnsanlar Nobel ödülüyle mağdur edilmiş gibi davranmak istiyorlar, bence bu doğru değil. Herkese Nobel ödülünü kazanmayı tavsiye ediyorum, çok güzel bir şey."

İngilizceye çevrilen son kitabı "Masumiyet Müzesi" konusunda ise Pamuk, kitabın tarihi bir roman olmadığını, kitapta anlatılan olayları bizzat gördüğünü, yaşadığını ve tecrübe ettiğini kaydetti.

Bu yıl Pamuk'un küratörlüğünü yaptığı İstanbul'da açılması planlanan Masumiyet Müzesi'nden de makalesinde bahseden Lawson, "Bu müzenin açılacak olması, Pamuk'un Türkiye'den sürgün edilmediğinin kanıtı gibi" ifadesini kullandı.

Makalede, "Kitaplarına ABD ve Avrupa'da, Türkiye'den daha fazla değer verildiği" konusundaki ortak kanıya katılmayan Pamuk, "kitaplarının her zaman Türkiye'de iyi karşılandığını, olumsuz düşüncelere rağmen, tek bir okuyucu bile kaybetmediğini" vurguladı.

 

Waterston's kartı olana İstanbul tatili kazanma şansı

Masumiyet Müzesi'nin İngilizceye çevrilmesi ve Birleşik Krallık'ta yayımlanmasıyla, İngiliz basın-yayın kuruluşları Pamuk'a ve son romanına ilişkin haber ve yazılara geniş yer veriyor.

İngiliz kitabevi Waterstone's, "Masumiyet Müzesi" romanını Ocak ayının kitabı seçerken, aynı kitabevi üyelik kartı olan müşterilerine İstanbul tatili kazanma şansı sunuyor.
Pamuk'un son kitabı ve kitapla ilgili tanıtıcı posterler ise Waterstones'un başkent Londra'daki bazı şubelerinin vitrinlerinde yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler