Pamukta yükselen fiyat, ekim alanlarını arttırıyor

Dünya ve Türkiye borsalarında bir yılda pamuk fiyatlarının yüzde 70-80 oranında artması, ülke üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Adana ve yöresindeki çiftçilerin yüzünü güldürdü. Pamuk fiyatlarının artmasının, halen devam eden ekim alanlarını bu yıl yüzde 40'ın üzerinde artırmasının beklendiği bildirildi.

Pamukta yükselen fiyat, ekim alanlarını arttırıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.04.2010 - 08:44

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaptığı açıklamada, 5-6 yıl öncesine kadar ''beyaz altın'' diyarı olarak adlandırılan Adana'nın, son yıllarda bu vasfını kaybettiğini anımsattı.

Türkiye'nin 1980'li yıllara kadar dünyanın sayılı pamuk ihracatçısı ülkeler arasında olduğunu belirten Girmen, uygulanan yanlış politikalar sonucunda bu kimliğin yitirildiğini ve en büyük ithalatçı ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.

Girmen, Türkiye'nin ithalatının son yıllarda 1 milyon tona ulaştığını ifade ederek, stratejik bir ürün olan pamukta ekim alanlarının yeniden artırılması gerektiğini bildirdi.

Yüksek maliyetler nedeniyle üreticinin her geçen yıl pamuk ekiminden uzaklaştığını belirten Girmen, ''Geçen yıl 280 bin dekara kadar gerilemişti'' dedi.

Girmen, bu yıl dünya ve Türkiye borsalarında pamuk fiyatlarının artmasının üreticiyi yeniden bu ürüne yönlendirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Pamuk bu yıl üreticinin 'gözde' ürünleri arasında yer alıyor. Ekim alanlarının önemli oranlarda artacağını öngörüyoruz. Pamuk, sadece tarım ürünü olarak değerlendirilmemeli. Pamuk, sosyal boyutu olan stratejik bir ürün. Ekiminden pazarlanmasına kadar emek yoğun bir tarım ürünü. Bundan dolayı işsizliği azaltan yönüyle de dikkati çekiyor.''

 

ATB Başkanı Çalışkan

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan da ''Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli''nde pamuğun Çukurova yöresinde desteklenecek ürünler arasında yer aldığını hatırlatarak, artan fiyatlarla bu yıl ekim alanında artış beklediklerini söyledi.

Ekim alanlarının yüzde 40'ın üzerinde artacağını tahmin ettiklerini belirten Çalışkan, şunları kaydetti:

''Ancak, bu artış bile yeterli değil. Çünkü 4-5 yıl öncesine kadar lif pamuk üretimi 900 bin ton civarındaydı. Ekim alanlarının artmasıyla bu 550-600 bin tona ulaşır. 5 yıl öncenin rakamlarına ulaşabilmemiz için önümüzdeki yıllarda da ekim alanlarındaki artış sürmeli.''

Lif pamuk fiyatının 3 lirayı geçtiğini, bu durumun kütlü pamuğa da olumlu yansıyacağını belirten Çalışkan, ''Piyasadaki gidişat bu yıl pamuk eken üreticinin kazanacağını gösteriyor. Kütlü pamuk fiyatının hasat sezonunda 1,10 liranın civarında olmasını tahmin ediyoruz. Bu, üretici açısından çok iyi bir rakam'' diye konuştu.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan ise pamuk fiyatlarının yükselmesinin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ve yörede pamuğa hızlı bir yöneliş olduğunu ifade etti. Tezcan, pamuğun stratejik önemi dikkate alınarak geleceğe yönelik planlamalar yapılması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler