"Para politikası sıkıştırılabilir"

Amerikan Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke, ekonomi düzeldiğinde, enflasyon sorununun ortaya çıkmasını önlemek için para politikasını sıkılaştırmaya ihtiyaç duyacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 09.10.2009 - 09:02
Abone Ol google-news

Amerikan Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke, bir konferansta yaptığı konuşmada, izlenen yolu tersine çevirmek ve faiz oranlarını artırmak için aceleye gerek olmadığını ifade etti.

ABD ekonomisinin büyük ihtimalle durgunluktan çıkacağını belirten Bernanke, ancak toparlanmanın, şu an yüzde 9,8 ile 26 yılın en yüksek seviyesinde olan işsizlik oranlarının artmasını önlemeye yetecek kadar sağlam olmayabileceği uyarısında bulundu.

Bernanke, ekonomi düzeldiğinde, enflasyon sorununun ortaya çıkmasını önlemek için para politikasını sıkılaştırmaya ihtiyaç duyacaklarını belirtti.

Ekonomik görünüm daha sıkı para politikası gerektirirse, Fed'in elinde geniş ekonomik araçlar olduğunu belirten Bernanke, zamanlamayı ve gelecekteki sıkılaştırmanın adımlarını ayarlayacaklarını söyledi.

Bernanke, kısa dönem borçlanma miktarının düştüğünü, ekonomi toparlandıkça düşüş eğiliminin sürmesini beklediklerini ifade etti.

Fed'in gösterge niteliğindeki faiz oranlarının rekor seviyede düşük olduğunu ve bir dönem daha muhtemelen bu seviyede kalacağını belirten Bernanke, bununla kişileri daha fazla harcamaya yönlendirmeyi ve toparlanmayı beslemeyi amaçladıklarını söyledi.

Bernanke'nin faiz oranları konusundaki açıklamasına karşın, geçen hafta Avustralya Merkez Bankasının, G20 ülkelerinin içinde ilk kez sürpriz biçimde faiz oranlarını artırması, bir sonraki ülkenin hangisi olacağı spekülasyonlarını artırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler