Paris'te 'Kadifeden Kesesi'

Her yaştan ve her meslekten Türk ve Fransızın oluşturduğu 35 kişilik koro, şubat ve mayıs aylarında Paris’te iki konser verecek. Tenik’in hayali ise Bastille Operası’nda bir Türk müziği konseri vermek.

Paris'te 'Kadifeden Kesesi'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.12.2013 - 23:10

Paris’in “bohem” havasıyla ünlü 3. Mahallesi’nde her cuma akşamı toplanan heyecanlı bir kalabalık. Her yaştan, her meslekten Türk ve Fransızın oluşturduğu bu grubun başında genç bir şef: Selin Tenik. 9 yaşında girdiği Paris Devlet Konservatuvarı’ndan 19’unda mezun olan, UNESCO korosunda koristlik yapan ve bir gün kendi korosunu kurmay tasarlayan, Fransa doğumlu bir genç psikolog-müzisyen: “UNESCO korosundayken kurumun ‘Barış Sanatçısı’ seçtiği Cezayirli orkestra şefi Amin Kouider’le tanıştım. ‘Paris’te bir Türk müziği korosu ne güzel olurdu’ dediğimde beni çok yüreklendirdi ve projeyi birlikte hazırladık.

Başlangıçta bir çocuk korosu kurmayı hedefleyen Tenik, anne babaları ikna etmenin güçlüğünden projesini değiştirir ve yetişkinlere yönelir. Bunun için Paris’teki Anadolu Kültür Merkezi’nden yardım ister, derneğin başkanı Dr. Demir Fıtrat Onger’in büyük desteğini görür. Böylece baştan beri tasarladığı “Fransızların da katıldığı bir Türk müziği korosu” hayalinin ilk adımı atılır: Kültür merkezinde Türkçe dersleri alan Fransızlara ulaşılır.

Paris’te her yıl düzenlenen Anadolu festivalinde ise Türk koristlerle ve Türk müziği yapan müzisyenlerle tanışır. Böylece ortalama 15 kişiden oluşan bir karma koro çıkar ortaya: “Koronun Fransızlara açık olması benim için çok önemliydi. Zaten tamamen bağımsız kurduğumuz derneğimizin yasal statüsünde de belirttik bunu. Burada kurulan Türk, Kürt dernekleri genellikle dışa kapalı, kendi içinde gelişiyor. Oysa ben istiyorum ki müzik aracılığıyla herkes buluşsun!

Provaların 4. ayında, Paris’te Türk müziği yapan az sayıdaki Yunanlı ve Fransız müzisyenler eşliğinde arka arkaya dört konser verirler. Repertuvarları ise Tenik’in bilip sevdiği ve makam olarak okunması rahat parçalardan oluşur.

Paris’te Claude Debussy Konservatuvarı’nda şeflik dersleri alan Selin Tenik’in Türk müziği merakı nereden?

31 Aralık gecesi Madeleine Kilisesi’nde, Amadeus Korosu’nda Mozart’ın Requiem’ini söyleyeceğim, yani kutsal müzikle de bir alakam var, ama bu türden bir koro kurmak hiçbir zaman çekmedi beni. Çocukluğumda yazlarım İzmir’de, müzisyen komşularımızın fasıllarıyla geçti. Çiçek Pasajı’nda da çalan ve büyük müzisyenlere eşlik eden bir keman üstadı vardı mesela. Sonra TRT korosu... Hep ilgimi çekmiştir, bir gün ben de orada söylesem mi demişimdir.

Tenik, bu arada TRT Ankara Korosu’nun çalışmalarını izlemeye gittiğini ve böylece çok da yanlış yolda olmadığını gördüğünü söylüyor.

Şubat ayında 3. Paris Belediyesi’nin konser salonunda, mayıs ayında ise yine Paris’teki “Küçük İstanbul” etkinlikleri çerçevesinde konserler verecek 35 kişilik korosu için genç müzisyen çıtayı yüksek tutuyor: Paris-Bastille Operası’nda konser vermek! “Bunu söylerken içim titriyor, heyecandan ölüyorum. Ama neden olmasın!” Evet, neden olmasın?..


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler