Parlak yıldızlı toz diski
Amerikalılar dünyamıza 410 milyon ışık yılı mesafede son derece parlak bir yıldızın etrafında dönen dev bir toz diski saptadı.
Diskteki maddenin yoğunluğu o kadar büyük ki güneş sistemimizle karşılaştırıldığında en içteki gezegen olan Merkür’den Jüpiter’e kadar uzanacak büyüklükte. Güneş sistemimiz de milyarlarca yıl önce bu tür bir toz diskinden gelişmişti.
51 Ophiuchi olarak isimlendirilen yıldızın etrafından dönen toz diski, milimetrenin yüzde biri büyüklüğünde partiküllerden oluşmakta ve güneşimizi kaplayan kozmik toz bulutundan 100.000 misli yoğun.
Diskin etrafında ikinci bir disk daha var. Bu, duman içindeki minik kül parçacıkları kadar küçük parçacıklardan oluşuyor. Tahminlere göre güneşimizden 260 misli parlak olan 51 Ophiuchi, küçük parçacıklar üzerinde baskı uygulayarak dışa doğru itmekte.
Diskin içinde parçacık ve meteorit çarpışmaları ise maddeyi hep biraz daha inceltiyor. Disk, Hawaii’deki Mauna Kea yanardağında yer alan Keck gözlemevindeki iki teleskopun aynı anda çalıştırılmasıyla gözlendi. Bu iki aynalı teleskop dünyanın en büyük optik teleskopları.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti