'Parlamento'yu boykot etmeyiz'
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'nin Meclis'i toplantıya çağırması için partisine ihtiyacının bulunmadığını belirterek, ''Biz parlamentoyu boykot etmeyiz'' dedi.
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''CHP'nin, Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması için gerekli 110 imzayı kendi içinde zaten bulabileceğini'' ifade ederek, ''Bize ihtiyaçları yok. TBMM'yi tahliye olan milletvekillerinin yemin etmesi gündemiyle toplantıya çağırabilirler. Meclis bu gündemle toplanıp, milletvekilleri yemin ettikten sonra tekrar tatile girer'' diye konuştu. Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda kendi bakış açılarının önemli olmadığını belirten Elitaş, ''Biz Meclis'i hiçbir zaman boykot etmeyiz. İsteyen milletvekilleri gelebilir'' dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tutuklu milletvekillerinin tahliyesi durumunda, yasama faaliyetlerine başlamaları için andiçmesi gerektiğine dikkati çekti. CHP'nin çağrısının yerinde olduğunu ifade eden Vural, bu sorunun parti sorunu değil, TBMM'nin sorunu olduğunu vurguladı. Vural, tutuklu milletvekillerinin TBMM'nin birer üyesi olduğunu belirterek, ''Olağanüstü toplantı çağrısını Meclis Başkanı yapmalı. Bu çağrıya da bütün siyasi partilen destek olmalı. Milletvekillerinin yemin etmesi için CHP'nin çağrısını prensip olarak destekliyoruz'' diye konuştu. Vural, AKP'nin çağrıya destek vermemesi veya Meclis Başkanı'nın Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmaması durumunda, bu işi muhalefetin de yapabileceğini, bunun da bir yol olduğunu kaydetti.
CHP'li Hamzaçebi: Bu konuda umutluyum
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''3. Yargı Paketi'' ile adli kontrol sistemindeki 3 yıllık ceza sınırının kaldırıldığını, üst sınırın kaldırılmasıyla mahkemelerin takdir alanının çok daha genişlediğini anımsattı. Hamzaçebi, hakimlerin, tutukluluğun devam edip etmemesine ilişkin vereceği kararlarda, TBMM'nin bu iradesini gözönünde bulunduracaklarını düşündüğünü belirtti.
Hamzaçebi, ''Millet adına karar veren yargının, yine millet adına karar alan, yasa çıkaran parlamentonun iradesini bir kenara atacağı kanaatinde değilim'' dedi. Tutukluluğun, delillerin karartılması ve sanığın kaçması gibi ihtimalleri önlemeye yönelik olduğuna işaret eden Hamzaçebi, şunları kaydetti: ''Bu ihtimaller söz konusu olmadığına ve 3 yıllık ceza üst sınırı kaldırıldığına göre, hakimlerimiz, tutukluluğun devamında fayda olmayacağı yönünde daha rahat bir şekilde karar vereceklerdir. Elbette yargının takdirine müdahale etmek, onu yönlendirmeye çalışmak doğru değildir, söz konusu da olmamalıdır. Karar yargınındır, ancak Meclis iradesi de önemlidir. Görülmekte olan davalara ilişkin gergin iklimi yumuşatan bu yasa, yargı için de önemli olmalıdır. Tutuklu vekillerin serbest bırakılmasını arzu ediyoruz. Bu konuda umutluyum.''
Hamzaçebi, tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması halinde CHP'nin, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıp çağırmayacağına ilişkin sorusuna sorulmasına, ''Onu serbest bırakmadan sonra değerlendirip, kararlaştırırız'' karşılığını verdi.
İçtüzük neyi öngörüyor?
Tatilde veya aravermede toplantının nasıl olacağı TBMM İçtüzüğü'nün 7. maddesinde düzenleniyor. Bu maddeye göre,Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya araverme sırasında Cumhurbaşkanı veya TBMM Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanıyor.
Cumhurbaşkanı, toplantı çağrısını doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine yapıyor. TBMM Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor. Üyelerin beşte birinin imzasını (110) taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç 7 gün içinde yerine getiriyor. Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şartı aranıyor.
Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutuyor ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülüyor. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, TBMM çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya aravermeye devam olunuyor. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşüyor.
TBMM'de toplantı yeter sayısı için 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır bulunması gerekiyor. AKP'nin 326,CHP'nin 135, MHP'nin 51, BDP'nin 29 milletvekili bulunuyor. TBMM'de, Katılımcı Demokrasi Partisi'nden 1, bağımsızlardan da 7 milletvekili görev yapıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi