''Patriotlar kalıcı değil''
NATO Genel Sekreteri Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Jesper Vahr, karar doğrultusunda, Türkiye'ye yarım düzine kadar Patriot bataryası gönderileceğini ve Patriot bataryalarının Türkiye'de kalıcı olmadığını söyledi.
Vahr, 19. Uluslararası Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'na katılmak üzere geldiği Antalya'da, Türkiye'nin NATO'dan Patriot savunma sistemi talebine ilişkin sorularını yanıtladı.
''Yarım düzine batarya gelecek''
Türkiye'ye toplam kaç adet Patriot sistemi gönderileceği ve bu sistemlere eşlik edecek asker sayısının sorulması üzerine Vahr, Almanya ve Hollanda parlamentolarının konuyu halihazırda ele aldıklarını hatırlattı.
Vahr, ''Türkiye'ye yarım düzine kadar Patriot bataryası gelmesini bekliyorum. Ancak sistemlere eşlik edecek askeri birlik sayısı katkı veren ülkelere kalmış. Zaten bu konuda kamuoyuna açıklamalar yapıldı. En son, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ülkesinin ne kadar katkıda bulunacağını açıkladı. Dolayısıyla, Türkiye'nin savunma yeteneklerine önemli bir takviye olacak'' dedi.
''Takviye kararı gözden geçirilecek''
Sistemlerin Türkiye'ye ne zaman ve ne kadar süreliğine geleceği sorusuna ise Vahr, şöyle yanıt verdi:
''Takviye kararı gözden geçirmeye tabi bir konu. Kuzey Atlantik Konseyi, sürekli bir biçimde durumu değerlendirecek ve gözden geçirecek. Bu nedenle, belirli bir zaman sınırlaması yok. Konsey, kararı gözden geçirirken durumun nasıl geliştiğine bakacak. Bu konuda bir bitiş tarihi veremiyorum. Suriye'deki bu durumun sona ereceği zamanı bilmiyorum.
Konuşlandırmaya gelince, bu ulusal bir karar ve ülkeler varlıklarını nasıl konuşlandıracaklarına, hangi yolla sevk edeceklerine kendileri karar verecek. Ama eminim bunun gerçekleşmesi sadece haftalar alacak, daha uzun bir süre değil.''
''Patriotlar kalıcı değil''
Vahr, Suriye'deki kriz biterse sistemlerin ülkelerine geri gönderilip gönderilmeyeceği sorusunu da yanıtladı.
Büyükelçi Vahr, ''Önceden bir hükümde bulunmak istemem, ancak eğer kriz ortadan kalkarsa, bu kesinlikle kilit önemde bir husus olur. Bu karar, savunma yeteneklerinin mevcut durumda takviyesi anlamına geliyor, Patriot bataryalarının kalıcı olarak Türk toprağına yerleştirilmesi demek değil'' değerlendirmesinde bulundu.
''Türkiye, siyasi süreçte rol oynuyor''
''Suriye'deki krizin sonunu nasıl görüyorsunuz? Bir NATO müttefiki olarak Türkiye'nin yapmak zorunda kaldığı fedakarlıkları nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorularına karşılık Vahr, şunları söyledi:
''Türkiye, siyasi süreçte önemli rol üstleniyor ve oldukça yapıcı bir tutum içerisinde.''
''Askeri angajman isteği yok''
Vahr'a, Suriye'de uçuşa yasak bölge ya da tampon bölge oluşturulması tartışmaları da soruldu.
''Bizim gündemimizde bunlar yok'' diye konuşan Vahr, Patriotların konuşlandırılmasına ilişkin kararda, amacın uçuşa yasak bölge oluşturulması olmadığının çok net bir şekilde ifade edildiğini söyledi.
Vahr, ''NATO açısından biz buna tamamen savunma amaçlı bir tedbir olarak bakıyoruz. Askeri angajmana yönelik bir istek bulunduğunu sanmıyorum'' dedi.
'Yanınızdayız'
NATO Askeri Komitesi Eski Başkanı ve Federal Almanya Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Klaus Naumann, Alman parlamentosunun, Türkiye'nin NATO'dan Patriot talebine ilişkin net bir sinyal gönderdiğini belirterek, Almanya'nın Türkiye'yle ''aynı tarafta'' olduğunu söyledi.
Ülkeleri tehdit eden tehlike ve risklere dikkati çeken Naumann, günümüzde NATO'nun en fazla dikkat çeken bölgelerinin İttifak'ın kuzeydoğu ve güneydoğu sınırları olduğunu, birtakım tehditler bulunduğunu, ancak bunların yalnızca Türkiye'ye yönelik riskler olmadığını söyledi.
Naumann, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Gelecekteki silahlı çatışmalar alıştığımızdan farklı olacak. Devlet dışı gruplar, teröristler ve suç kartelleri olabilir. Kimyasal, biyolojik ve nükleer silahların yaygınlaşması da söz konusu olabilir. Bu noktada, İran nükleer silahlı bir ülke mi olmalı? Türkiye, yeni seçilecek İran liderliğini ikna edebilir diye düşünüyorum.''
''Türkiye'nin rolü hayati''
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Kolinda Grabar-Kitarovic, Türkiye-NATO ilişkilerine ilişkin değerlendirmesinde, ''Türkiye, çok önemli bir bölgesel oyuncu ve NATO'nun çok saygı duyulan bir üyesi'' dedi.
Genel Sekreter Yardımcısı, ''Türkiye, NATO'da çok hayati bir rol oynuyor, İttifak'la tam dayanışma içinde, bunu Suriye krizinde de gördük'' diye konuştu.
Kitarovic sözlerini, ''60 yıl sonra bugün ortak bir hedefimiz var. Bu ruhu 21. yüzyılda da devam ettirmek amacındayız'' diyerek tamamladı.
Türkiye'nin NATO'dan Patriot talebi
Türkiye'nin Suriye sınırına yerleştirilmesi için NATO'dan Patriot talep etmesini değerlendiren Osman Faruk Loğoğlu, Patriotların neden talep edildiği ve Türkiye'ye getirildiği konusunda kapsamlı bir açıklama yapılmadığını kaydetti.
Patriotların Suriye'den gelebilecek füze saldırısına karşı geldiği yönünde açıklama yapıldığını anlatan Loğoğlu, ''Patriotların Türkiye'ye neden gönderildiği yönünde tatmin edici açıklama yapılmalı, Suriye'den gelebilecek füze saldırısı olduğu söyleniyor, ama bence Beşar Esed'in yapacağı en son şey Türkiye'ye saldırmak olacaktır. Buradaki problem Patriotların Türkiye'ye gelmesi ile ilgili değil, Türkiye'nin yeteri kadar gelişmiş füze savunma sistemi yok, Türkiye'nin savunma sistemine ihtiyacı var'' dedi.
NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, soru-cevap bölümünde, Loğoğlu'nun Patriotlar konusundaki açıklamasına değinerek, Türkiye'nin Suriye'yi saldırma amacı gütmediğini belirtti. Türkiye'nin asıl isteğinin Suriye'den kaçıp, Türkiye'ye sığınan mültecilere karşı bir çözüm bulunması olduğunu anlatan Alaboyun, bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
Osman Faruk Loğoğlu da Türk Hükümeti'nin Suriye karşısındaki politikasının çatışmaları daha da keskinleştirdiğini ileri sürdü. Muhaliflere her türlü destek sağlandığını ifade eden Loğoğlu, ''(Suriye'ye saldırmayacağız) diyoruz ama daha kötüsünü yapıyoruz'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama