Perry, Türkiye'ye yönelik sözlerinin arkasında

ABD'de bu yılki başkanlık seçimleri için yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarından Teksas Valisi Rick Perry, Türkiye'ye yönelik sarf ettiği sözlerinin arkasında durdu. Perry'nin Türkiye'ye yönelik sarf ettiği sözlere ABD Kongresi'nin Demokrat Partili üyelerinden de tepkiler geldi.

Yayınlanma: 18.01.2012 - 10:05
Abone Ol google-news

ABD'de bu yılki başkanlık seçimleri için yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarından Teksas Valisi Rick Perry, Cumhuriyetçilerin başkan adaylarına yönelik FOX TV'de düzenlenen açık oturumda söylediği, ABD ve Türkiye'de infial yaratan Türkiye hakkındaki ağır sözleriyle ilgili olarak CNN televizyonunda gazeteci Wolf Blitzer'ın programına bağlandı.

Blitzer'ın ''Sözlerinizi tekrar gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine Perry, ''Hayır asla'' dedi ve ''2011 yılında 140-160 töre cinayetinin olduğu bir ülkeyle Amerika'nın ilişki kurmaması gerektiğini'' ileri sürdü.

Perry, ''Türkiye'nin Mavi Marmara saldırısını savaş eylemi olarak nitelediğini ve bölgedeki gerçek Amerikan müttefiki olan İsrail'e karşı giderek daha agresifleştiğini'' öne sürerek, ''Erdoğan rejiminin bir şekilde saygımızı hak ettiği fikri doğru değil'' ifadesini kullandı.

''Türkiye'nin, Atatürk'ün ortaya koyduğu Batılı duruşundan uzaklaştığını'' ileri süren Perry, ''ABD'nin töre cinayetlerine izin verilen bir ülkeye dış yardım göndermemesi gerektiğini'' savundu.

Blitzer'ın, Amerika'nın Türkiye'ye yardım yapmadığı, Türkiye'de töre cinayetlerinin yasak olduğu ve Türk hükümetinin de böyle bir şeyi desteklemediği sözlerini kabul etmeyen Perry, sinirlenip, CNN sunucusuna ''Töre cinayetlerini mi savunuyorsun?'' diye sordu.

Blitzer'in, Perry'ye ''Türkiye'nin liderlerinin İslamcı terörist'' olduğu yönündeki sözlerinin arkasında olup olmadığına yönelik sorusu üzerine, Perry, töre cinayetlerini kastederek, ''Kendi vatandaşlarına bu şekilde muamele ediyorlarsa bu terminolojiye yaklaşıyorlar'' dedi.

''Türkiye'nin Amerika'ya izahatta bulunması gerektiğini'' ileri süren Perry, ''sözlerinden dolayı pişman olmadığını ve Türkiye'nin ABD'nin sahip olduğu Batılı değerleri yansıtan bir ülke olup olmadığı konusunda karar vermesi gerektiğini'' öne sürdü.

 

ABD Kongresi'nin Demokrat Partili üyelerinden Perry'ye tepki

ABD'de Cumhuriyetçi başkan adaylarından Teksas Valisi Rick Perry'nin Türkiye'ye yönelik sarf ettiği sözlere ABD Kongresi'nin Demokrat Partili üyelerinden de tepkiler geldi. Washington'da Turkish Coalition of America (TCA) adlı kuruluşun yeni ofisinin açılışı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın yanı sıra, Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Grubu Başkanı John Larson, Temsilciler Meclisi Ulusal Cumhuriyetçiler Kongre Komitesi Başkanı Pete Sessions ve 8 Kongre üyesi ile çok sayıda davetli katıldı. Aynı zamanda Connecticut milletvekili olan Larson, burada Türk gazetecilerin Perry'nin açıklamalarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Teksas Valisi Perry'nin birçok defa küresel politikaya dair ''kavrayış eksikliği içinde olduğunu'' gösterdiğini belirten Larson, Perry'nin Türkiye'nin rolü ve ABD'nin değerli müttefiki olduğu gerçeğini de kavrayamadığını söyledi. Larson, ''ABD'nin gerek Ortadoğu'da gerekse dünya genelinde yürüttüğü çabaların başarılı olabilmesi açısından Türkiye gibi büyük bir müttefikinin sağlamış olduğu desteğin çok kritik önem taşıdığını'' ifade ederek, ''Adaylar, maalesef siyasi iklim içerisinde, partileri içerisindeki yarışta bu kadar gerilerde kaldıkları zamanlarda kalabalıkların duygularına eğilecek sözler söyleyebiliyorlar, ama bunlar ne Amerikan halkının ne de Amerikan hükümetinin hislerini yansıtıyor'' dedi.

''Perry'nin sözlerini ilk duyduğunuzda ne düşündünüz?'' sorusu üzerine Larson, ''Eğer onun birçok konu hakkında söylediklerini dinlerseniz, 'evet yeni bir tane daha' dersiniz'' dedi. Larson, Perry'nin, yıllar içerisinde birikerek artan stratejik ittifak ve dostlukların sofistike doğası ve önemine dair ''tamamen bir kavrayış eksikliği'' içinde olduğunu kaydetti.
Perry'nin sözlerini benimseyen bir kitle olup olmadığına yönelik bir soru üzerine de Larson, ''her daim her ülke hakkındaki bu tür açıklamalara kulak veren küçük bir kitlenin olabileceğini'' belirtti. Perry'nin şu anda bir yarışta olduğuna ve desteğini artırmak için toplumun en küçük kesimlerine bile ulaşma gayreti yürüttüğüne dikkati çeken Larson, ''Bence kendisi de yarışı en son sırada bitirecek'' ifadesini kullandı.

'Gerçeklere dayanmayan tanımlamalar yapmak yanlış'

ABD Kongresi'nde Perry'nin valisi olduğu Teksas eyaletini temsil eden milletvekili ve Adalet ve İç Güvenlik Komitelerinin üyesi Sheila Jackson Lee, hem ABD Başkanı Barack Obama hem de ABD Dışişleri Bakanlığı ve federal hükümetin Türkiye ile aralarındaki güçlü dostluk bağlarını net biçimde ortaya koyduğunu söyledi.

ABD Başkanı olmak için yarışan ve henüz partileri tarafından başkanlık seçimlerinde aday gösterilmeyen aday adaylarının Amerikan halkı adına konuşmaması gerektiğine dikkati çeken Lee, ''Irak'ta veya diğer başka ülkelerde Türkiye'nin ABD'ye sağladığı yardımlar bakımından, iki ülke arasındaki güçlü çalışma ilişkisi olduğunun şüphe götürmediğini'' vurguladı. Lee, bölgede karşılaşılan zorluklarla alakalı olarak Türkiye ile sürekli diyalog içerisinde olduklarına değindi.

Türkiye'nin Müslüman ve demokratik bir ülke olduğunun ABD'deki birçok kesim tarafından bilindiğini ifade eden Lee, ABD'de farklı dinlere saygı gösterildiğini belirterek bir ülke hakkında gerçeklere dayanmayan tanımlamalar yapmamın yanlış olduğunun altını çizdi.

Lee, sözlerine şöyle devam etti: ''Gerçeklere dayanmayan suçlamalarda bulunmak yerine, diplomasi ve dostluğu geliştirme arayışı içinde olmamızın daha uygun olduğu düşüncesindeyim. Bu seçim kampanyası döneminde adayların, ABD'nin müttefiklerinden biri hakkında yanlış tanımlamalar yapmadan önce, araştırma yapmaları ve ellerinde gerçeklere dayanan bilgilerin olması gerekir. İnsanlarımızın, iki ülke olarak dünyanın iyiliği adına ve barış ve demokrasiyi destekleme uğrunda birlikte çalışıyor olduğumuzu bilmesi gerektiğini düşünüyorum.''

 

Neoconlar Perry'yi savundu

Türkiye'nin NATO'dan çıkarılmasını savunan ABD'li cumhuriyetçi başkan aday adayı Rick Perry'ye, Neoconlardan destek geldi. Enterprise Institute'nin kıdemli uzmanlarından Neocon Michael Rubin, Perry'nin, sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "İslami terörist"lere olanak tanımakla suçlasaydı yüzde yüz haklı olacağını savundu. ABD'nin önde gelen muhafazakar düşünce kuruluşlarından Enterprise Institute'nin kıdemli uzmanlarından Michael Rubin, Türkiye'yi İslamcı teröristlerin yönettiği gibi iddialarda bulunan Teksas Valisi Perry'ye destek çıktı.

Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Rubin, Perry'nin sadece Başbakan Erdoğan'ı "İslami terörist"lere olanak tanımakla suçlasaydı yüzde yüz haklı olacağını savundu. Yahudi kökenli Rubin'in Enterprise Institute Blog'taki yorumunda, Türkiye'nin müttefiklerinden uzaklaşarak düşmanlara doğru yöneldiğini ileri sürerek, Perry'nin bilebileceği ancak birçok gazetecinin ve analistin bilmeyebileceği 5 iddiaya yer verdi.

Rubin'in iddiaları şöyle: "Başbakan Erdoğan El Kaide'yi finanse edenleri destekledi. Türkiye, aynı zamanda Irak'taki El Kaide'ye yönelik sevkiyata yardım etti. Erdoğan tekrar tekrar Hamas'ı kucakladı. Erdoğan'ın yönetimi döneminde Türkiye'deki kadın cinayetleri yüzde bin 400 alttı. Türkiye'nin İslamcı hükümetinin yönetiminde basın özgürlüğü çöktü."

'Bazen gerçekleri söylemek yararlıdır'

Rubin, Vali Perry'nin dış politikada çok geniş bir deneyiminin olamayabileceğini ancak bazen gerçekleri söylemenin yararlı olduğunu yazdı. Michael Rubin'in değerlendirmelerini yansıtan Washington Post gazetesi de, Perry'nin iddialarının Twitter'da, Türkiye'nin ABD'nin çıkarlarına uymadığı yönündeki iddia yağmurunu tetiklediğini belirtti.

 

Perry'nin iletişim direktörü Sullivan, Perry'yi savundu

ABD'de Cumhuriyetçi başkan adaylarından Teksas Valisi Rick Perry'nin iletişim direktörü Ray Sullivan, Perry'nin sözlerini savunarak, ''Türkiye'nin değerli bir müttefik olabileceğini, ancak mevcut hükümetin eylemlerinin, bu ülkenin NATO gibi bir kuruluş içerisindeki rolüne zarar verdiğini'' öne sürdü.

Sullivan, Perry'nin Türkiye aleyhine sarf ettiği ve gerek Türk gerekse Amerikan kamuoyunda büyük yankı uyandıran sözleriyle ilgili açıklama gönderdi. ''Açık oturumda sorulan sorunun spesifik olarak, Türkiye'de giderek artan İslami etki, kadınlara yönelik şiddet ve Hamas ile ilişkisi hakkında olduğunu'' belirten Sullivan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''Türkiye değerli bir müttefik olabilir ancak mevcut hükümetin eylemleri, bu ülkenin NATO gibi bir kuruluş içerisindeki rolüne zarar veriyor. Türkiye'ye, iç şiddet, terörist gruplarla ilişkisi ve radikal İslamcı etkinin, NATO müttefiki ve dünya meselelerinde olumlu bir oyuncu olmakla tutarsız olduğu yönünde, mesaj göndermeliyiz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler