'Petrol fiyatlarını bu hükümet kontrol etmiyor'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası petrol fiyatlarını hükümetin kontrol etmediğini söyledi.

Yayınlanma: 19.12.2011 - 18:01
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslar arası petrol fiyatlarını hükümetin kontrol etmediğini belirterek, "Vergi yükü 2002 yılında mazotta yüzde 60 civarlarındayken bugün yüzde 48-49'lara kadar inmiştir. Benzinde yüzde 70 dolaylarındayken bugün yüzde 60 düzeyine kadar inmiştir. Bu oran yüksek mi, evet gerçekten yüksek, imkanlarımız olsa bunları daha da aşağıya çekmek gerekiyor. Ama bizim dönemde aşağıya çekilmiştir" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda, 2012 Bütçe Kanun Tasarısı'nda 27. madde üzerinde konuştu.

Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü hakkında eleştirilere değinen Maliye Bakanı, şöyle dedi:

"2002 yılında 100 liralık bir benzin alsaydınız bunun 70 lira 20 kuruşu vergiydi. Bugün bu 60 liraya kadar inmiştir. Yani AK Parti hükümetleri döneminde akaryakıt ürünleri üzerinde vergi yükü artmamıştır, azalmıştır.

Buradaki temel sorun uluslar arası petrol fiyatlarıdır. Uluslar arası petrol fiyatlarını bu hükümet kontrol etmiyor. Uluslar arası petrol fiyatları artmıştır buna paralel olarak tabii ki benzin ve diğer akaryakıt ürünleri fiyatları artmıştır ama hiçbir şekildeki bu artış vergi yükündeki artıştan dolayı kaynaklanmamıştır. Vergi yükü 2002 yılında mazotta yüzde 60 civarlarındayken bugün yüzde 48-49'lara kadar inmiştir. Benzinde yüzde 70 dolaylarındayken bugün yüzde 60 düzeyine kadar inmiştir. Bu oran yüksek mi, evet gerçekten yüksek, imkanlarımız olsa bunları daha da aşağıya çekmek gerekiyor. Ama bizim dönemde aşağıya çekilmiştir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon