"Pinokyo" tiyatro sahnesinde

İtalyan yönetmen Guglielmo Papa tarafından aslına uygun şekilde tiyatroya uyarlanan dünya masal klasiklerinden ''Pinokyo'', Ankaralı minik seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 16.12.2009 - 08:53
Abone Ol google-news

''Geppetto Usta'nın ellerinde bir kukladan gerçek bir çocuğa dönüşen'' Pinokyo'nun macera dolu öyküsünü anlatan oyun, 18 Aralık'ta Küçük Tiyatro'da prömiyer yapacak.

Yönetmen Guglielmo Papa, yaklaşık 20 yıldır tiyatro ile uğraştığını, son yıllardaki çalışmalarının çocuklara yönelik oyunlar üzerine olduğunu söyledi.

Çocuklar için bir şeyler üretmeyi çok sevdiğini dile getiren Papa, Bologna'daki bir tiyatroda uzun yıllar çalıştıktan sonra kendi kumpanyasını kurduğunu ve 5 yıldır çeşitli oyunlar sahneye koyduklarını belirtti.

Kumpanyalarında özellikle 1-3 yaş grubundaki çocuklara yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Papa, ''Son yıllarda büyük bir fırsat yakaladık ve yurtdışında çalışıyoruz. Türkiye'de bu yaz yapılan 'Küçük Hanımlar Küçük Beyler Festivali'nin dışında Finlandiya, İrlanda ve İsviçre'ye gittik. Bu yıl İngiltere ve İspanya'ya gideceğiz daha sonra ABD'de bir festivale katılacağız'' dedi.


"Pinokyo tipik bir İtalya romanı"

Pinokyo'nun tipik bir İtalyan romanı olduğunu ve Toscana bölgesinde geçen olayları anlattığını ifade eden Papa, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir anlamda bizim DNA'mızda olan konuları işleyen bir roman. Bütün dünyada ün kazanmış, bilinen ve gezen bir oyun. Kimi zaman Walt Disney hayalciliğine yakın bir şekilde de oynatılmakta. Oysa Pinokyo romanının özgün biçimi çocuklar için değil büyükler için yazılmıştır. Dünyada pek çok kişi bunu bilmez.

Artık günümüzde İtalya'da bile bir çocuk, Pinokyo romanının değiştirilmiş ve uyarlanmış biçimini okur. Kısaca söylemek istediğim şu: Bütün dünyanın paylaştığı Pinokyo romanı aslından farklıdır. Büyükler için yazılmış ciddi bir romandır, sonra basitleştirilerek çocuklar için uyarlanmıştır.''
 

"Yetişkinler de bu oyunu keyifle izleyecek"

Oyunu Türkçeye çeviren Füsun Ataman Berke de dünyanın birçok yerinde farklı uyarlamaları olan Pinokyo'yu, romanın aslına, orijinaline uygun olarak sahneye taşımaya çalıştıklarını belirtti.

Yönetmen Papa'nın, 7'den 77'ye herkese seslenecek bir oyun hazırladığını ifade eden Berke, ''Ankara Devlet Tiyatrosunun sayıca ve nitelikçe oldukça geniş bir yelpazede çocuk tiyatrosuna yer verme politikası uyarınca bu oyun da seyircisiyle buluşacak. Genç bir ekiple çalıştık. Oyun, 6-15 yaş için öneriliyor ama yetişkinlerin de keyifle izleyeceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Carlo Collodi'nin ''Pinokyo'' adlı romanından tiyatro sahnesine uyarlanan oyunu, İtalyan Guglielmo Papa yönetti. Türkçeye Füsun Ataman Berke'nin çevirdiği oyunun dekoru Sinan Yardımedici, giysi tasarımı Ceren Karahan, ışık tasarımı Osman Uzgören'e ait.

Oyun, 20, 23, 24, 27 ve 30 Aralık'ta, Küçük Tiyatro'da minik izleyicileriyle buluşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler