"Plansızlık ve altyapı yetersizliği"

İstanbul'da yaşanan büyük sek felaketi üzerine konuşan TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok ve DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, İstanbul'da altyapı sistemlerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Yayınlanma: 09.09.2009 - 12:13
Abone Ol google-news

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok, İstanbul'da üst yapıyla entegre altyapı sistemlerinin yapılması gerektiğini belirterek, ''İstanbul'a nüfus akışı devam ettiği sürece kentteki altyapıyı güçlendirmek zordur'' dedi.

Sertok, iki gündür Trakya ve İstanbul'da etkili olan sağanak yağışla ilgili olarak  yaptığı açıklamada, doğada hiçbir şeyin anormal olmadığını, anormal olanın bu doğal durumlara uygun kentsel sistemlerinin kurulmaması olduğunu savundu.

Son iki gündür Trakya'nın ve İstanbul'un sele teslim olduğunu hatırlatan Sertok, ''Doğada hiçbir şey olağan dışı değildir. Önemli olan bu felaketten sorumlu olanların işi doğaya yıkarak felaketi normal dışı olarak nitelemesidir'' dedi.

Dere yataklarına evler yapıldığını, suyu tahliye edebilecek sistemlerin kurulmasının önemli olduğunu anlatan Sertok, yüzeysel akışın denize veya göllere ulaştığı noktalarda yolların ve derelerin üzerine yetersiz köprülerin yapıldığını söyledi.

Sahillerin her zaman sorunlu yerler olduğunu ifade eden Sertok, ''Kıyı Kanunu'nda '100 metreye kadar çit bile çekilemez' deniyor. Karayolu gibi sirkülasyonun yoğun olduğu yerler, sahile yakın yapılınca sorunlar çıkabiliyor'' dedi.

Sertok, kentin nüfus potansiyeline göre altyapının oluşturulmasının önemini vurguladı.
1999 depreminden sonra insanların depremin öldürmediğinin farkına vardığını ifade eden Sertok, olası bir sele karşı dere yataklarındaki evlerin boşaltılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

''İstanbul'da üst yapıyla entegre altyapı sistemleri yapılmalıdır. Halen İstanbul'un cazibesini arttırmaya yönelik planlamalar ve yatırımlar yapılıyor. Bu durum kente göçü de tahrik ediyor. Bunu durdurmak gerekiyor. İstanbul dışında cazibe kentleri oluşturulmalıdır. İstanbul'a nüfus akışı devam ettiği sürece kentteki altyapıyı güçlendirmek zordur. İstanbul bu şekilde yönetildiği sürece buna benzer olayları yaşamaya devam edeceğiz. Plan revizyonlarının yapılması gerekiyor.''
 

 

"Plansızlık"

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, İstanbul'da yaşanan sel felaketinin, büyük bir plansızlığın sonucu olduğunu savundu. Görgün yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan olayları doğal afet olarak görmenin büyük bir hata olacağını, yaşanan ölüm ve yıkımların altyapı eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Yapılan kurtarma çalışmalarının da yetersiz olduğunu savunan Görgün, İstanbul gibi bir dünya şehrinin bu tür olaylara karşı, altyapısıyla, şehir planıyla, konutlarıyla, karayollarıyla, kanalizasyonuyla ve arama kurtarma ekipleriyle hazır olması gerektiğini belirtti.

DİSK Genel Sekreteri Görgün, ''Hükümet ve belediyeler eliyle yapılması gereken düzenlemeler doğru yapılmadığı için İstanbul, 'geliyorum' diyen bu acı olayı yaşadı. Pek çok ilçe selden etkilendi, Çatalca ve Silivri'deki hastaneleri ise en çok ihtiyaç duyulan zamanda su bastı'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler