"Polifonia Project'ten tarihsel önemde bir konser

Önceki akşam (3 Aralık Pazartesi) Caddebostan Kültür Merkezi'nde benzersiz bir konser izledim. "Eskimeyen Eskilerde Güncellemeler 2" başlıklı konserde klasik Türk müziğinden çokseslendirilmiş örnekler ve Bach’tan “invention”lar seslendirildi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.12.2012 - 08:43

Konserden önce ise, konseri veren “Polifonia Project”in kurucusu Nail Yavuzoğlu görüntüler eşliğinde bir konuşma yaptı. Nail Yavuzoğlu İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü başkanı. Hem bir müzikbilimci, hem de çok yönlü bir sanatçı. Besteci ve şef; piyano, flüt ve perdesiz bas çalıyor. Klasik Türk müziğinin yanında caz ve çoksesli evrensel müzikle de ilgileniyor.

Yavuzoğlu, konuşmasına klasik Türk müziği ve Barok müzik üzerine bilgiler vererek
başladı. Bu iki müziğin de süslemeli olduğunu, bu açıdan bir benzerlik bulunduğunu belirtti ve Batı’da müziğin Barok dönemde çoksesliliğe dönüştüğünü vurguladıktan sonra da, sözü kendi çalışmalarına getirip klasik Türk müziğinin çağdaş bir anlayışla önce anlaşılması, sonra da geliştirilmesi amacıyla yola çıktığını söyledi.

Klasik müziğimizin kuşaktan kuşağa ezberleme yoluyla aktarıldığı için yokolma
noktasında olduğunu söyleyen, bunu önlemek için konservatuvarda akademik toplantılarla konuyu ele alarak bir sistem, kuramsal anlayış ve nota yazısı geliştirdiklerini belirten Yavuzoğlu, kendisinin de 1989’dan beri verdiği kontrpuan derslerini klasik Türk müziği üzerine kurduğunu söyledikten sonra sözlerini şöyle tamamladı: “Kontrpuan tekniği klasik Batı müziğinin temelindeki ilk gelişmiş çok seslilik kuramı olduğu, Rönesans'ta kullanılan modların makam müziğimizle gösterdiği benzerlikler ve melodik yapının oluşmasındaki kuralların yakınlığı nedeniyle yüzyıllardır tek sesli olarak süregelen müziğimizin bu teknikle çokseslendirilebileceğine inanıyordum. Bugün dinleyeceğiniz müzik bu oldukça uzun sürecin akademik sentezi sonucu oluşmuştur”.

Konserde Nail Yavuzoğlu (perdesiz bas) ile iki eski öğrencisi, her ikisi de hem müzikçi,
hem de müzik kuramcısı olarak çalışmalarını sürdüren Güç Başar Gülle (ut) ve Hüseyin
Tuncel (bendir, zil, küp ve sesiyle) Yavuzoğlu’nun çokseslendirdiği klasik Türk müziği
yapıtlarının arasında Bach’tan dört “invention” seslendirdiler. Yazıyı uzatmamak için adlarını ve bestecilerini sıralamadığım bu yapıtların Bach’ın yapıtlarıyla yan yana seslendirilmesi, sanırım amaçlandığı gibi, bu iki müziğin arasındaki yakınlığı biz dinleyicilere de gösterdi. Bu Değerli çalışmaya emek verenleri kutluyor ve çalışmalarını sürdürmelerini diliyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler