Polonya'da CIA hapishaneleri iddiası

Geçtiğimiz günlerde ilk kez bir gazete tarafından kamuoyuna açıklanan, CIA hapishanesi ile ilgili iddianame hazırlandığı haberi, Polonya Başbakan Donald Tusk tarafından da doğrulandı.

Yayınlanma: 13.04.2012 - 14:39
Abone Ol google-news

Polonya özel savcıları tarafından gerçekleştirilen soruşturma, 2002-2003 yılları arasında, ülkede özel bir CIA hapishanesinin kurulduğunu ortaya koyuyor.

Burada El Kaide bağlantısı olduğu düşünülen radikal İslamcı CIA tutsaklarının sorgulandığı ve bu sorgulamalarda tutsaklara işkence yapıldığı da kaydediliyor.

Savcılar tarafından 2012 yılının Ocak ayında hazırlanan iddianame gizli olduğu için Gazeta Wyborcza'nın haberine kadar kamuoyuna yansıtılmamıştı.

İddianame, 2002-2005 yılları arasında Polonya İstihbarat Dairesi başkanlığını yapan Zbigniew Siemiatkowski'yi kanunlara aykırı bir şekilde yabancı ülkelerle işbirliği yapmakla suçluyor.

Mahkeme belgeleri Polonya istihbarat kurumu başkanının, konunun devlet sırrı olduğu iddiasıyla ifade vermeyi reddettiği kaydını da içeriyor.

Polonya'daki CIA hapishanesi konusu yargıya yansımış olsa da dönemin siyasetçileri ülkede böyle bir hapishane olduğunu reddetmeye devam ediyorlar.

Dönemin başbakanı ve şu an itibarıyla ana muhalefet partisi lideri Leszek Miller böyle bir hapishanenin Polonya'da asla faaliyet göstermediğini iddia ediyor.

Miller söz konusu davanın Polonya'yı radikal İslamcıların hedefi haline getireceği endişelerini de vurguluyor.

Polonya basını ise bu mahkemede ortaya çıkacak yeni bilgiler temelinde, ülkede CIA hapishanesinin kurulmasına izin veren dönemin siyasetçilerinin, yakın gelecekte özel devlet mahkemelerinde sanık sandalyesine oturtulacağına kesin gözüyle bakıyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler