Portekiz, Yahudi torunlarına vatandaşlık veriyor
Portekiz, 5 asır önce engizisyondan kaçan Yahudilerin torunlarına vatandaşlık veriyor.
Portekiz meclisi, 5 asırdan daha uzun bir süre önce engizisyon mahkemelerinden kaçarak, yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan, ''Sefarad'' olarak bilinen Yahudilerin torunlarına vatandaşlık hakkı veren yasayı kabul etti. İspanya'daki gibi çok büyük baskılara ya da sınır dışı edilmeye maruz kalmasalar da engizisyon mahkemelerinin kararlarından dolayı XV. yüzyılda ülkelerini terk etmek zorunda kalan binlerce Portekizli Sefarad, Hollanda, Türkiye, Suriye, İtalya, Lübnan, Brezilya ve ABD gibi ülkelere gitmek zorunda kalmıştı.
5 asır sonra tarihi ile yüzleşen Portekiz'de iktidardaki muhafazakar görüşlü Sosyal Demokrat Parti'den milletvekili Pedro Ribeiro de Castro'nun öncülük ettiği tasarı, mecliste kabul edildi. Buna göre, 5 asır önce dedelerinin Portekiz topraklarında yaşadığını soyadı, soy veya dil gibi farklı unsurların biriyle gösterebilen Sefaradlar, Portekiz'den vatandaşlık alma hakkına sahip olacak.
Sefaradlara vatandaşlık verilmesi uygulaması İspanya'da uzun bir süredir devam ediyor. Normal şartlarda aile kökünün İspanya'dan geldiğini belirten ve iki yıl İspanya'da yaşayan bir Sefarad vatandaşlık için İspanyol devletine başvururken, sonbahardan itibaren bu uygulamanın daha da kolaylaştırılması öngörülüyor.
Video Haberler
-
Bursa'da yaralı bulunan yavru ceylana tedavi
-
Bodrum'da milyonluk yat alev alev yandı
-
Tuvaletini yapmak istemişti, sonrası facia
-
Cüneyt Arkın'ın 'Maden' filmindeki o sahnesi gündemde
-
Erzincan'daki siyanür sızıntısı için harekete geçildi
-
İYİ Parti'de istifa: İl başkanına isyan ettiler
-
Bolu Dağı'nda toprak kayması: İstanbul yönü kapandı
-
Usta sanatçı Cüneyt Arkın'ı yitirdik
-
İnanoğlu'nun duygulandıran Cüneyt Arkın anısı
-
İş makinesi operatörü, sele kapıldı
En Çok Okunan Haberler
-
Endişelendiren dolar tahmini
-
Usta sanatçı Cüneyt Arkın'ı yitirdik
-
CHP'den Aykut Erdoğdu açıklaması
-
'Şeyh'in cenazesi yargıya taşınıyor
-
Motorine indirim geliyor
-
Hazine'den BDDK kararı ile ilgili açıklama
-
Asgari ücret için ‘müjdeli haberi vereceğiz’ dedi
-
AKOM'dan İstanbul için fırtına uyarısı!
-
'Emri acilen geri çekin'
-
TGRT ve Türkiye Gazetesi'nin hesabı yorumlara kapatıldı