POS'tan nakit çekme dönemi başlıyor

Visa Elektron banka kartlarıyla hem alışveriş hem de nakit çekme işleminin birlikte yapılabileceği yeni bir dönem başlıyor.

Yayınlanma: 23.09.2011 - 11:25
Abone Ol google-news

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, 2011 yılını banka kartlarının yılı olarak belirlediklerini ve kapsamda bankalarla işbirliği halinde çok önemli mesafeler kat ettiklerini belirterek, "Bu gelişmeyle hem bankaların, hem üye işyerlerinin, hem tüketiciler hem de tüm ekonominin kazanacağı yepyeni bir dönem başlıyor" dedi.

Dört yeni özellik öne çıktı

Visa Europe, Visa Electron banka kartlarına ilişkin beş yıllık vizyonunu ve hedeflerini düzenlenen bir basın toplantısında açıkladı. Bu vizyon kapsamında Visa Electron banka kartlarına üye işyerlerinde alışverişle birlikte nakit para çekme, SMS ile bakiye sorgulama, sanal işyeri sayısının artmasıyla e-ticaret ortamında güvenli alışveriş ve temassız özellikleri kazandırılacak. Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, düzenlenen basın toplantısında, Visa'nın yeni vizyonu kapsamında iddialı hedefler benimsediklerini ve bu çalışmada tüketici beklentileri açısından dört önemli özelliğin öne çıktığını ve ilk aşama hem alışveriş hem de nakit çekme işleminin birlikte yapılabileceği uygulamayı başlatacaklarını söyledi.

Berna Ülman, Avrupa genelinde banka kartlarının alışverişlerde kullanım oranının yüzde 65, Türkiye'de ise yüzde 5 olduğunu belirterek, "Amacımız, Avrupa'daki bazı pazarlarda olduğu gibi Türkiye'de de alışverişlerde banka ve kredi kartı kullanımında bir denge kurmak. Kart adedi olarak baktığımızda 47 milyon adet gibi önemli bir rakamla karşı karşıyayız. Ancak toplam kartlı işlemler içinde yaratılan ciro payı düşük düzeylerde. Son dönemdeki gelişmeler bu konuda bizi yüreklendiriyor. Banka kartı ile yapılan işlemlerin payı her 100 TL'lik alışverişte daha önceki dönemde 3 TL iken şimdi bu rakam 11 TL'ye kadar çıktı" dedi.

"5 yıl içinde 50 milyar TL hedefliyoruz"

Berna Ülman, Visa olarak iddialı hedefler belirlediklerini ve bu dört yeni özelliğin aşamalı olarak devreye girmesiyle banka kartlarının alışveriş hacmi içindeki payının artacağını ifade ederek "Önümüzdeki beş yıl içerisinde 50 milyar TL'nin ATM'den POS'a yönelebileceğini öngörüyoruz. Lider sorumluluğu anlayışımızla, bu potansiyeli harekete geçirmekte önemli rol oynayacağını düşündüğümüz dört yeni özellik saptadık. Sektör genelinde gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucunda bu özellikleri hayata geçirme yönünde önemli mesafeler kat edildi. Fikir öncülüğünü yaptığımız bu vizyonla Türkiye'de banka kartları alanında yeni bir dönem başlayacağına inanıyoruz" dedi. Ülman, bu yeni dönem için gerekli her türlü altyapının uygun olduğunu belirterek, "Normalde Türkiye'de de eğer bu oran yüzde 65 olsaydı banka kartlarıyla alışveriş hacmi 100 milyar TL olacaktı. Bu bize büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, hem alışveriş hem de nakit çekme işleminin birlikte yapılabileceği uygulamanın ilk aşamada büyük süpermarketler ile benzin istasyonlarda geçerli olacağını belirterek, "Bu konuda hem perakende sektörüyle hem de bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Bu yılın son çeyreğinde bu uygulamayı başlatmış olacağız. Görüşmeler sonuçlandıkça bu yeni uygulama dalga dalga yayılacak" dedi. Üye işyerlerine ciro artışı sağlarken, tüketicilerin de hız ve kolaylık avantajını elde edeceklerini vurgulayan Kurak, "İşyerlerinin birer nakit çekim noktasına dönüşmesini de istemeyiz. Bu nedenle en az 10 TL alışveriş gerekli olacak ve en fazla da 100 TL çekilebilecek. Nakit çekim için bir komisyon uygulanmayacak" dedi.
 

Araştırma sonuçları

Nur Öztin Kurak, getirilen yeni özelliklerin tüketiciler üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırma verilerini değerlendirerek, "Ürün geliştirme sürecinde yaptığımız araştırmalarda bu yenilikçi avantajların banka kartı kullanımını artıracağını gördük. Araştırmanın sonuçları son yıllarda banka kartlarının alışverişlerde kullanımının artmasında daha çok yerde geçerli olması, kullanım rahatlığı, güvenlik ve bu konudaki tanıtımın etkili olduğunu ortaya koyuyor" dedi. Tüketicilerin yüzde 90'ının POS'tan alışveriş ve para çekme özelliğini olumlu karşıladığını, yüzde 58'inin ise bu hizmeti kullanacağını söylediğini belirten Kurak, bu hizmeti kullanacağını bildirenler arasında öne çıkan iki tüketici grubunun yüzde 80 ile öğrenciler, yüzde 65 ile ise banka kartlarını daha önce alışverişlerde kullananlardan oluştuğunu ifade etti. Bu özelliğin, üye işyerlerine de önemli faydalar sağlayacağını kaydeden Kurak "Araştırmaya katılanların yüzde 40'ı bu hizmet sunulduğu takdirde her zaman alışveriş yaptığı marketlere daha sık gideceğini, yüzde 45'i müşterisi olduğu marketlerden daha çok harcama yapacağını belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 70'i ise bu hizmeti sunan marketleri daha yenilikçi ve müşteri odaklı olarak algılayacağını söylüyor. Tüketiciler bu hizmeti katma değerli hizmet olarak algılıyor" dedi.

"Dünyüda yaygın"

Visa Europe Banka Kartları ve Ön Ödemeli Kartlar Kıdemli Başkan Yardımcısı Tony Gibbons ise, toplantıda dünya örneklerinden söz ederek, "Dünyadaki en hareketli ve yenilikçi kart pazarlarından biri olan Türkiye'de artık banka kartlarının daha yaygın kullanılacağı yeni bir döneme giriyoruz. Visa Electron banka kartlarını tüketiciler için her zamankinden daha pratik hale getirecek bir dizi yeniliği saptayarak bu dönemin öncülüğünü yaptığımıza inanıyoruz" dedi. Gibbons, Türkiye'nin Visa Europe bölgesinde önde gelen ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu yeni uygulamalardan ilki küresel ölçekte son derece başarılı olan basit bir hizmet. Banka kartınızla alışveriş yaptığınızda nakit de çekebiliyorsunuz. Bu hizmet ABD, İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkeleri gibi ileri gelen kart pazarlarında oldukça yaygın. Tüketiciler yaptıkları alışverişin bedelini öderken aynı zamanda nakit çekebilmeyi önemli bir katma değer olarak görüyorlar. Fakat bu daha sadece işin başlangıcı. Heyecan verici bir başka özellik de tüketicilerin hesap bakiyelerini kontrol edebilmeleri. Ayrıca, banka kartlarının on-line kullanımını da genişletiyor ve düşük bedelli gündelik alışverişleri olağanüstü çabuk ve kolay hale getirecek olan temassız ödeme uygulamasını başlatmayı planlıyoruz. Bize büyük heyecan veren Türkiye pazarında bu yeni dönemde tüketicilerin, perakendecilerin, bankaların ve tüm ülkenin, kısacası herkesin kazançlı çıkması için çalışıyoruz. Bu yeni özelliklerin çok kısa zaman içinde Türkiye'de de banka kartlarının alışverişte kullanımını daha da yaygınlaştıracağına inanıyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon