Prof. Dr. Muammer Aksoy anılıyor

Prof. Dr. Muammer Aksoy, ölümünün 19. yıldönümünde yarın çeşitli etkinliklerle anılacak. Aksoy için yarın ilk tören Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapılacak. Buradaki törene ailesi, yakınları politikacılar ve akademisyenlerle öğrencileri katılacaklar.

Prof. Dr. Muammer Aksoy anılıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.01.2009 - 09:48

Evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu, 31 Ocak 1990'da yaşamını yitiren politikacı, eski milletvekili, akademisyen, Türk Hukuk Kurumu eski Başkanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) kurucusu Prof. Dr. Muammer Aksoy, ölümünün 19. yıldönümünde yarın çeşitli etkinliklerle anılacak.

Aksoy için yarın ilk tören Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapılacak. Buradaki törene ailesi, yakınları politikacılar ve akademisyenlerle öğrencileri katılacaklar.

TBB'den açıklama

Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, her Ocak ayında ülkenin büyük değerlerinden birinin daha yitirildiği belirtildi. Prof. Dr. Muammer Aksoy'un da, aynı Uğur Mumcu gibi Ocak ayında aramızdan ayrıldığının hatırlatıldığı açıklamada, "Yaşanan bütün sorunların ve bu uğurda yitirdiğimiz tüm değerlerimizin, eksiksiz demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hukuk devletinden oluşan aydınlık Türkiye özlemini ve hedefini engelleyemeyeceğine inanıyoruz. Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu'yu bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz" denildi.

 

Prof. Dr. Aksoy kimdir?

Antalya'da 1917 yılında doğdu. 1939'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi'nde doktora yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Kürsüsünde asistanlık ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Medeni Hukuk Kürsüsünde öğretim üyeliği yaptı. 1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversite özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversitedeki görevinden istifa ederek CHP'ye girdi.

27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Anayasa Hukuku profesörü oldu. 1960-1961 yıllarında kurucu mecliste Antalya temsilcisi olarak çalıştı. 1961 Anayasasının hazırlanması sırasında Anayasa komisyonu sözcülüğü ve CHP parti meclisi üyeliği görevlerinde bulundu. 12 Mart 1971 muhtırasından sonra sıkıyönetimce tutuklandı ancak yargılama sonucunda beraat etti.

1977'de CHP İstanbul milletvekili olarak parlamentoya girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980'den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi.

1989'da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kurdu ve Kurucu Genel Başkan olarak çalıştı. 31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler'deki evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler