Protokol tamam: İttifakta vurgu demokrasiye
CHP, İYİ Parti, SP ve Demokrat Parti, ittifak protokolünü YSK’ye teslim etti. Protokolde demokrasi, hukukun üstünlüğü vurgusu yapıldı.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etti. Protokolü, 4 partinin lideri adına partilerin genel başkan yardımcıları sundu.
“Farklı yaşam tarzı ve siyasal görüşü olan toplumsal kesimlerin demokratik ilkeler etrafında sağlayacakları uzlaşmanın milletin ihtiyacı olan barış, huzur ve istikrarın ön şartı olduğu” vurgulanan protokolde, “Çünkü demokrasilerde ‘Seçim Yasası, yasaların anasıdır’ ve esasında bir uzlaşma rejimi olan demokrasinin en temel taşıdır” denildi. Bu işbirliğinin temel amacının “tuzak ve hileleri aşıp milli iradenin tecellisini sağlayarak, mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı güçlü Meclis’in olduğu, güçlü bir Türkiye’yi yaratmak” olduğu dile getirildi. İttifakın adı da beklenildiği gibi ‘Millet İttifakı’ olarak belirtildi.
Protokolde dikkat çeken konuların başında ise ittifak kuran 4 siyasi partinin “farklı çözüm yolları ve farklı dünya görüşlerini korudukları” vurgusu oldu. Protokolde, “Bizler, bugün ülkemizin içinde bulunduğu zor koşulların farkında olarak yüce milletimizin huzurunda, tüm vatandaşlarımızın şahitliğinde; toplumsal ayrışma ve kutuplaşmaya son verme, halkımızın özlediği huzur, kardeşlik ve güven ortamı içinde adil ve güvenli bir seçim yapılmasını sağlama adına bir araya geldik” denildi. Protokolde, “parlamenter sistem” ifadesi açık olarak yer almazken, “Ülkemiz siyasal sistemini bir an önce normalleştirme, rekabetçi demokratik siyasal zemini, tüm lazımeleri ile tekrar inşa etmek” ifadeleri kullanıldı.
Basın özgürlüğüne atıf
Sade bir dilin kullanıldığı protokolde ayrıca “hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığı ile tarafsızlığına” dikkat çekildi. Basın özgürlüğüne de atıfta bulunulan protokoldeki, “Başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerin hakkıyla kullanılmasını sağlama ilkelerini hayata geçirmek üzere bir seçim işbirliği için bir araya geldik” ifadeleri dikkat çekti. Protokolde, 4 parti lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in imzası yer aldı.
‘MİLLET İÇİN MİLLET İTTİFAKI’ Protokolün YSK’ye sunulmasının ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Seçime ‘Millet İttifakı’ adı altında girecekler kendi amblem ve listeleriyle oy pusulasında yer alacaktır. Demokrat Parti de, 24 Haziran milletvekilliği seçimlerinde adaylarını İYİ Parti listesinden gösterecektir. Böylece 4 siyasi parti işbirliği gerçekleşmiş olacak” dedi. Tezcan, gazetecilerin, iktidarın ittifak ile ilgili eleştirilerini sorması üzerine de “Millet İttifakı’ndaki siyasi partilerin amaçlarının yok edilen demokrasiyi yeniden kurmak olduğunu” kaydetti. Tezcan, “Kimseyle husumeti yoktur. Bu ittifak polemikleri artırmak için oluşturulmuş bir ittifak değildir” diye konuştu. SP Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, “Partilerimizin değil, ülkemize ve milletimize yarayacak olan ittifakı gerçekleştirdik. 3 siyasi parti de özveride bulundu. Bütün farklılıkları muhafaza ederek; millet için Millet İttifakı yaptık” görüşünü dile getirirdi. |
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!