Psikiyatri hekimlerinden 'şiddet' tepkisi
Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, psikiyatri hekimlerinin uğradıkları şiddet olaylarına işaret ederek, ''Psikiyatri hekimlerine yönelik her saldırı sonrasında yarım gün 'reçete yazmama' girişiminde bulunmayı meslektaşlarımıza öneriyoruz'' dedi.
Bakırköy Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, psikiyatri hastalarının şiddet potansiyeline sahip bireyler olduklarını belirterek, bu alanda çalışan hekim ve diğer personelin zaman zaman şiddete maruz kaldıklarını söyledi.
Yeşilbursa, 14 Aralık'ta bu hastanede yeşil reçeteye tabi olan ilaçların yazılmasını isteyen ve isteği tıbbi gereklilik olmadığı için yerine getirilmeyen saldırgan tarafından bir hekimin şiddete uğradığını anlatarak, saldırganın doktorun boynuna bıçak dayadığını ve hastane çalışanları ile güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirildiğini belirtti.
''Psikiyatri hekimlerine yönelik her saldırı sonrasında yarım gün 'reçete yazmama' girişiminde bulunmayı meslektaşlarımıza öneriyoruz'' diyen Yeşilbursa, bu saldırıların kamu davası olarak ele alınması için de çaba göstereceklerini dile getirdi.
Yeşilbursa, 8 merkezde çalışan 136 psikiyatri asistanıyla yapılan araştırmanın sonuçlarına da dikkati çekerek, psikiyatri asistanlarının yüzde 89,7'sinin asistanlık süresince hem sözel, hem fiziksel saldırıya uğradıklarını dile getirdiklerini söyledi.
Derneğin İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Doğan Şahin de ''Sağlıkta Dönüşüm Projesi''nin hekimlerin yükünü artırdığını belirterek, hasta hekim ilişkisinde de olumsuzluklara neden olduğunu savundu.
Şahin, sağlığa ayrılan bütçenin arttırılması gerektiğini ifade ederek, hekimlere ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete verilen cezaların yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.
''Hekimlere güvenli çalışma ortamı yaratılmalı'' diyen Şahin, hekimlere yönelik şiddetin daha çok hasta ve hasta yakınlarından geldiğini, bazen hastane idarecilerinin de şiddet uygulayabildiğini anlattı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hasan Oğan da hekimlere yönelik şiddetin arttığına dikkati çekerek, hekimliğin tehlikeli işler sınıfında bulunduğunu belirtti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) iş yeri temsilcisi Dr. Sena İster de psikiyatri hastanelerinin özellikle yataklı bölümlerinde hekimlerin yanı sıra hemşire ve temizlik görevlilerinin de şiddete uğradığını söyledi. İster, sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması ve bu konuda yasal değişikliklerin sağlanmasını istediklerini de bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama