"Rahiplerin çocuklara tacizi ört bas ediliyor"

İrlanda'da hükümetin yaptırdığı soruşturma, "rahiplerin çocuklara yönelik suistimalinin Dublin'deki din otoritelerince örtbas edildiğini" ortaya koydu.

Yayınlanma: 26.11.2009 - 16:03
Abone Ol google-news

İrlanda Adalet Bakanı Dermot Ahern'in bugün açıkladığı, 1975-2004 arası dönemi kapsayan raporda, "rahiplerin büyük çoğunluğunun çocukların maruz bırakıldığı kötü muameleye göz yumduğu, çocukların iyiliğinin, kilisenin itibarının korunmasına dair endişelerin gerisinde kaldığını, kilisenin yapısı ve kuralları kadar, devletin kiliseyle ilgili meseleleri yasaların kapsamı dışında tutmasının da bu tür olayların gizli kalmasını kolaylaştırdığı" ifade edildi.

İncelemeye alınan dönemde, çocuklara cinsel tacizde bulunulduğuna yönelik 320 şikayetin tespit edildiğine yer verilen raporda, İrlanda polisi de bu tür şikayetleri görmezden gelmek, olayları soruşturmak yerine din otoritelerine bildirmekle itham edildi.

Dublin Başpiskoposluğu'nun 1995'e kadar, taciz şikayetlerini sivil otoritelere bildirmediğine işaret edilen raporda, incelenen dönemde tüm bölge başpiskoposlarının bu tür şikayetlerden haberdar olduğu kaydedildi.

Adalet Bakanlığı, raporu kamuoyuyla paylaştıktan sonra yaptığı yazılı açıklamada, devlet kurumlarına yönelik eleştirileri kabul ederek, "Hükümetin, devlet adına, bu hatalardan dolayı özür dilediğini" bildirdi.

İrlanda hükümeti, Katolik Kilisesi'nce idare edilen okullarda, ıslahevlerinde ve yetimhanelerde, çocukların cinsel taciz ve dayak gibi kötü muamelelere maruz bırakıldığına yönelik iddialar üzerine söz konusu soruşturmayı yaptırmış, kiliseye ait 60 bin kadar gizli dosyayı soruşturma komisyonuna teslim eden Dublin Başpiskoposu Diarmuid Martin, "Rapor hepimizi şoke edecek" ifadelerini kullanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler