"Rakamlar gerçekleri yansıtmıyor"
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, açıklanan işsizlik rakamlarının gerçeği tam olarak yansıtmadığını, sendikaların yaptığı anketlerin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Prof. Dr. Lordoğlu, TÜİK tarafından açıklanan rakamların gerçeği tam olarak yansıtmadığını ifade ederek, "Açıklanan rakamlarla gerçek rakamlar arasında çok büyük bir fark var. Elimizdeki tek veri kaynağı olan TÜİK'in verilerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu noktada başka veri kaynaklarına ihtiyaç var. Sendikalar tarafından yapılan çeşitli anketler, işten çıkarmalara ilişkin çeşitli rakamlar var. Bunlar TÜİK kadar kurumsal değil ama en azından çizdiği tablonun çok parlak olmadığını gösteriyor" diye konuştu.
Ekonomide geleceği tahmin etmek çok zor
2009 yılında Orta Vadeli Programda ön görülen 14.8 ve 2010 yılında ön görülen 14.6'lık işsizlik rakamlarının, şu andaki duruma bakarak bir değerlendirilmesinin zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Lordoğlu, "İşsizlik rakamlarının tutup tutmayacağını önceden tahmin etmek çok zor. Ekonomide, önceden tahmin ettiğiniz işsizlik rakamlarına karşın ortaya çıkabilecek kriz veya benzeri bir depresyon durumunda bu rakamların çok ileriye ulaşması mümkün olabilir. Bu nedenle tahminin ne ölçüde gerçekleşeceğini zaman içinde göreceğiz" dedi.
Çalışma süreleri düşürülerek daha çok kişi çalıştırılmalı
Maliyetlerin çok yüksek hesaplandığını, hesaplanırken de işsizliğin hiç dikkate alınmadığını ifade eden Prof. Dr. Lordoğlu, "Sanayide çalışma süreleri çok yüksek. Bunların mutlaka aşağıya çekilmesi, buna bağılı olarak bir program çerçevesinde yeni istihdam olanakları sağlanmalı" şeklinde konuştu.
Lordoğlu, çalışma sürelerinin yüksek tutulduğu taktirde bir takım insanların iş imkanının ortadan kaldırıldığını söyledi. Bir günde 2-3 kişinin yapabileceği işi bir kişinin yaptığını belirten Prof. Dr. Lordoğlu, bu dönemde çalışma sürelerini azaltarak, daha fazla kişiye istihdam sağlanması gerektiğini vurguladı. Lordoğlu, hükümet politikası olarak bunun daha gerçekçi olacağını kaydetti.
Kapasite kullanım oranları artmadığı takdirde istihdamda genişleme olmaz
Önümüzdeki dört aylık dönemde işsizlik rakamlarının göstereceği gelişmenin, kapasitesite kullanım oranlarıyla ilişkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Lordoğlu, kapasite kullanım oranlarının artmadığı sürece istihdamda bir genişlemenin söz konusu olamayacağını belirtti. Prof. Dr. Lordoğlu, "Sanayide kapasite kullanım oranında ne ölçüde yükselme olduğunu bakıldığında eğer bir yükselme gerçekleşiyorsa, o zaman buna bağlı olarak istihdamda bir genişleme söz konusu olabilir. Aksi halde geleceğe yönelik olarak söyleyeceğim rakamlar afaki olur. Bütün dünyada bir krizin azalma eğilimi var. Türkiye buradan çıkma durumunda, işsizlik açısından bakıldığında hala tünelin sonundaki ışık gözükmüyor" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama